Utazó

2011.08.31. 08:01

Hívogató mesevilág

Több mint negyven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Ausztria legnagyobb szabadtéri szórakoztató központja, mégis csak néhány éve vált igazán felkapott turisztikai célponttá. A Fertő tavi "Mesepark" 14 hektáron évente több százezer vendéget fogad.

Szalabán Attila

A hivatalosan Familypark Neusiedlersee névre hallgató létesítménybe autóval célszerű ellátogatni - néhány órás kényelmes kocsikázás után, Sopront, majd Eisenstadtot elhagyva parkolhatunk le a Sankt Margarethen Bergen kialakított létesítménynél. Aki a főbejárat közelében szeretné tudni autóját, nem árt, ha korán indul: mi mindössze egyetlen órát késünk a nyitáshoz képest, az amúgy óriási, több mint ezer autó befogadására képes parkolónak mégis csak a legvégében találunk helyet. Az egész napos parkolás ingyenes, s ez manapság nem utolsó szempont a kirándulást tervező magyar családoknál.

Amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon: a családi belépő ára kicsit húzós egy átlagos magyar pénztárcához viszonyítva: négyfős famíliánkról 72 eurót gombolnak le, durván átszámítva 19-20 ezer forintot tehát. Ebből péntekenként spórolhatunk valamennyit, olyankor ugyanis a családok fejenként kéteurós kedvezményt kapnak.

A Mesepark hírnevéhez méltón fogadja a betérőket: szinte mellbevágó a bejáratnál már elénk táruló játékkínálat. Csoportos körbicikli, egy torony, amelynek tetejére kézzel húzhatják fel padjukat a gyerekek, és persze a bemelegítésnek kiváló sárkányvasút. A sárkány mintájú kocsikat pedálozva kell hajtani, közben meg méterekkel alattunk hullámzik a tömeg. A hozzám hasonló tériszonyosoknak első osztályú élmény, a leizzadás garantált, pedig még a 14 hektárnak csak az elején vagyunk.

De kerüljünk beljebb! Két évvel ezelőtt komoly fejlesztésekkel az addigi attrakciók számát tovább emelték az üzemeltetők. Ekkor hozták létre a Tengeri sárkányt, egy hatalmas hintahajót, amelyben többtucatnyian foglalhatnak helyet, miközben a szerkezet összesen 140 fokot megtéve hintázik. Interaktív vízi csatát is vívhatunk, egy római faluban ehhez minden eszköz a rendelkezésünkre áll: őrtornyok, állatok, fedezékek és persze vízágyúk, amelyekkel el kell találnunk a célokat. De kipróbálhatjuk még az Isteni villám nevű hullámvasutat, a Római tornyot, a Mocsárvárat. Összesen több mint 70 attrakció várja a családokat. Merthogy valóban "familypark": szinte minden játékot úgy alakítottak ki, hogy azt a gyerekek mellett a felnőttek is élvezhessék. Ezt a park legutóbbi, tavalyi fejlesztésekor is szem előtt tartották, így jött létre például az almafára hajazó körhinta, valamint az oldtimer konvoj, amelynek kipróbálása szintén nagy élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A legtöbb attrakció használata a belépőjegy megváltása után ingyenes - néhány játékért kell külön fizetni, a Meseparkban használatos, 1 euróért váltható "tokenekkel". Arra azonban ügyeljünk, hogy nagyobb címletű bankjegy használatakor a pénzváltó gép automatikusan úgy gondolja: minden pénzünkért tokent kívánunk vásárolni. Ezt németül tudók a beállítások megváltoztatásával orvosolni tudják, nyelvtudás hiányában használjunk kisebb értékű érméket. A parkkal szemben egyébként gyakorlatilag csak ezt a kifogást lehet felhozni: abszolút profi és élvezetes, ám dacára annak, hogy az osztrákokon kívül a szlovákokra és a magyarokra is épít, kizárólag német nyelvű feliratokat találunk.

Ennyi játék közben persze megéhezünk, s külföldi tapasztalatokkal felvértezve már előre rettegve gondolok a park területén szép számmal található éttermek áraira. Kellemes csalódás vár, a falatozók nem a vendégek lehúzására építenek. Az adagok ellenben jókorák, a gyerekek nem is bírnak velük. Hiába, az osztrákok legendásan híresek a gasztronómiai bőkezűségükről.

Hosszú lenne felsorolni a kipróbált attrakciók listáját, annál inkább, mert a Mesepark minden titkát egyetlen nap alatt felfedezni nem lehet. Az élmény így garantált - de az is, hogy visszatérünk, legalább egyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!