Történelem és kiváló borok

2019.04.27. 16:00

Hazánk északi vidékének kincsesládája a folyamatosan szépülő Eger

Ha Észak-Magyarországon járunk, a legnépszerűbb úti célok egyike biztosan a történelmi emlékekben gazdag és folyamatosan szépülő város, amely egész évben rengeteg látnivalót kínál vendégeinek.

Tóth B. Zsuzsa

A város látképe a várból. Minden kirándulót rabul ejt a panoráma

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A városközpontban, a Dobó téren találjuk Stróbl Alajos Dobó István-szobrát, melynek remek hátteret ad a vár, de nem hiányoznak a felújított, középkori épületek, a hangulatos éttermek és a minorita templom sem. A templom nyugati oldalán a felújított városháza áll.

Az egri székesegyház hazánk egyik legnagyobb temploma

A korábbi épület 1712-ből szintén ezen a helyen állt, homlokzatán a Szent Korona és a város címere látható. Merre is vihetne innen tovább az utunk, mint a vár felé, melynek egyik legújabb attrakciója az izgalmas föld alatti panoptikum. A várban, ha éppen nincs program, akkor is eltölthetünk egy fél napot, mire megismerjük annak történetét, erődrendszerét. Az Egri Képtár hazánk jelentős képzőművészeti gyűjteménye, a magyar alkotók mellett itáliai, németalföldi és osztrák festők képeit ugyancsak bemutatja. A történelmi sétát folytathatjuk a közelben álló, most felújított minaretnél, amely hazánk legmagasabbja. Naponta ötször hívja imára a hívőket. A 91 éves török megszállás egyik emléke homokkő kváderekből épült, nagy műgonddal faragták ki. A torony tizennégy szögletű. Miután Egert 1687-ben visszafoglalták a szövetséges császári erők, a minaret tornyát 400 ökörrel próbálták ledönteni, de elég stabilnak bizonyult. Kupoláját több villámcsapás érte, ezek hatására a felső része elpusztult, és az épület állaga folyamatosan romlott.

A város látképe a várból. Minden kirándulót rabul ejt a panoráma
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

1829-ben Pyrker János László érsek bádogtetővel vonatta be a tornyot. Ugyancsak nincs messze Gárdonyi Géza szülőháza, de a marcipánmúzeum csodáiért sem kell autóba ülnünk. Sétáljunk tovább a város másik fő nevezetességéhez, a bazilikához, amely alatt a Város a város alatt múzeumban kilométereket gyalogolhatunk az egykori érseki pincerendszerben. Az Egri Főegyházmegye katedrálisa hazánk egyik legnagyobb temploma. Hild József tervei alapján épült 1831 és 1836 között, klasszicista stílusban. Tornyai 55 méter, a kupola magassága 37 méter. Szemben a líceum épülete a Főegyházmegyei könyvtárt és a Spekula csillagvizsgálót rejti. Ne legyünk restek felkapaszkodni a lépcsőkön a Camera obscurához, hogy a tükör és lencse segítségével a kis besötétített szobában egy fehér asztalon csodálhassuk kivetítve a város látképét. Egerben vár bennünket a Palóc Népművészeti Kiállítás, az István Pince és Nemzeti Bormúzeum, a Telekessy-patikamúzeum. A szemfényvesztés kiállításon megtudhatjuk, milyen a vakok világa.

A vár egyik legújabb attrakciója az izgalmas föld alatti panoptikum,
ahonnan nem hiányozhatnak a török kori életképek sem
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

A városnak van megyei sportmúzeuma, amely bemutatja a helyi, a magyar és az egyetemes sporttörténetet. A közelében, a megyeháza épületénél találjuk a Fazola-kaput, a német származású vasműves, Fazola Henrik egyedülálló kovácsoltvas remekét. Két éve nyitotta meg kapuit Egerben Kelet-Közép-Európa egyetlen állandó Beatles-gyűjteménye. Az egykori vásártérre épült bevásárlóközpont őrzi az 1896-tól itt álló dohánygyári épületeket. Az új és régi ötvözete európai viszonylatban is egyedülálló épület- és kertkomplexum légkondicionált belső terekkel, üzlethelyiségekkel. Megtekinthetjük a hajdani dohánygyár impozáns víztornyát, az egykori üzemi terület kovácsoltvas oszlopait, de sétálhatunk az ősfás parkban, és megpihenhetünk a felújított Zsolnay-kút mellett is. Az Érsekkertben a szökőkút körül ücsörögve elámulhatunk azon, hogy a park a 13. században vadászterület volt. A természetes erdőt még Eszterházy Károly püspök keríttette el. Keletről az Eger-patak határolja a 12 hektáros parkot, délről a városi strand. Akár a közelben is felszállhatunk a kisvonatok valamelyikére, hogy kiutazzunk a Szépasszony-völgybe néhány pohár egri bort inni. A völgyben ma már több mint kétszáz pincészet borai közül válogathatunk. De a városközpontban is borozhatunk, a Dobó téren és mellette, a Kis-Dobó téren kiülős borozók csábítanak kóstolgatásra, ami megkoronázza az egri látogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!