Utazó

2018.06.30. 11:00

Grófok alattvalóinak faluja volt Radamos

Régi, sejtelmes legendák lengik körül a Muravidék, a hetési táj-egység alig 300 fős települését.

Korosa Titanilla

A kegyhely körül kialakított park, ahol szentmisét is tartanak

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A magyar-szlovén határ közelében fekvő Radamos a magyar határtól mintegy 10 kilométerre található, a szlovén Lendvától 8 km választja el. Lakossága nem éri el a 300 főt, a közösség egyre fogyó magyar ajkú kisebbsége ma is őrzi hagyományait, kultúráját és gasztronómiáját.

A falu kulturális emléke egy a határában, az út mentén látható, a 20. század második felében emelt kőkereszt. Radamos emellett a 20. században búcsújáró hellyé is vált. A településen keresztül utazva, a Fekete-erdőben áll a Mária-fa, ahol 1947-ben megjelent a Szűzanya. A fa körül mára parkot alakítottak, ahol a hívek leróhatják tiszteletüket és nyugalmat lelhetnek a fák alatt, miközben részesülhetnek a kegyhely erejéből. A park gondozójától, a radamosi Biro Janeztől ismertük meg a történetet ottjártunkkor.

Eszerint a kegyhely eredete 1947-ből származik, amikor Füle József falusi pásztornak a Fekete-erdőben egy tölgy tetején megjelent a

Szűzanya. A fa kérgét mára teljesen elhordták a csodára váró emberek, akik ma is rendszeresen zarándokolnak el a kegyhelyre.

A történet szereplője, ahogy az egyik rokon elbeszélésére hivatkozva a faluban mesélik, szegény özvegyember volt, aki az ötödik gyermekük születésekor vesztette el a feleségét. Szent Vid napján, június 15-én, itt teheneket őrzött. Egy törzsökön ült és szomorú sorsa fölött töprengett, amikor érezte, hogy valami láthatatlan erő felemeli a fejét. Egy tölgy fölött, amelyet attól kezdve Mária-fának neveznek, meglátta a Szűzanyát rózsafüzérrel a kezében. Hívta a többi pásztort és elmondta, mi történt vele. A látomásnak gyorsan híre kelt és zarándokok érkeztek a látomás helyszínére.

A kegyhely körül kialakított park, ahol szentmisét is tartanak
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az akkori hatalom és az egyház nem nézte mindezt jó szemmel, a zarándokokat kényszermunkára fogták, Füle Józsefet és néhány embert pedig a lendvai börtönbe zártak. A nép körében él a csodás rózsafüzér legendája, amelyet az agg látnok egy reggel a fogdája ágyán talált, valamint a hiedelem, hogy amikor haldoklott, fehér galamb körözött a háza felett. A tanúvallomások szerint a Fekete-erdőben mintegy kétszáz embernek volt látomása vagy érte csoda, de hivatalos adatok nincsenek.

Az ott járó zarándokok fogadalmaikat alátámasztására rengetegen Szűzanya-szobrokat, szentképeket és rózsafüzéreket hagynak a fánál ma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!