Utazó

2017.04.29. 13:59

Floralia - két nap, ókori hangulatban (x)

Hajnal Csilla

A császár és kísérete már készülődik, a légiósok gyakorlatoznak, a kőhajítógép „betöltve”, a gladiátorok edzésben, a színészek az utolsó utasításokat kapják a rendezőtől, a kézművesek portékáikkal útra készek – április utolsó hétvégéjén a tavalyihoz hasonlóan nagyszabású, látványos ünneppel köszönthetjük a tavaszt a Floralián. A táci Gorsiumban, a Kárpát-medence legnagyobb régészeti parkjában több új kiállítást is láthatnak a Pannónia provincia egykori városának történetére kíváncsi látogatók. A tavalyi nagy érdeklődés tapasztalatai alapján érdemes a belépőket elővételben megvásárolni, már csak azért is, mert a Pompeji-kiállítás a Florália idején kizárólag előre megváltott jeggyel látogatható!

Az ókori Rómában Flora istennő tiszteletére szervezett ünnepség, a Floralia hagyományát több mint négy évtizeddel ezelőtt elevenítették fel először Gorsiumban: kezdetben csak jelképesen, egy-egy szál virággal köszöntötték az érkezőket, a kilencvenes évek közepétől azonban már látványos programok, színházi előadások fogadták a látogatókat, akik közül többen visszatérő vendéggé lettek az évek során. Nem véletlen hát, hogy a Floralia nyújtotta élmények a felújítás alatt sem merültek feledésbe, sokan érdeklődtek utána a kényszerű szünet idején is. A tavalyi újranyitás utáni első rendezvényen aztán megtelt a park, a két nap alatt hatezernél is többen jártak Gorsiumban, ahol minden addiginál látványosabb császári bevonulás és a megszokott igényes, gazdag program fogadta az érkezőket.

A Floralia leglátványosabb programja a Septimius Severus császár 202. évi látogatását felidéző felvonulás hagyományőrzőkkel, színjátszókkal Fotó: Simon Erika

­  – Ez nem lesz másként az idén sem – állítja határozottan Nádorfi Gabriella régész, Gorsium vezetője, avatott ismerője. – Az évtizedes hagyományokat követve idén is felidézzük Septimius Severus császár 202. évi látogatását – ez az egész rendezvény gerince. A minden bizonnyal nagyon látványos felvonuláson most is a színjátszók, a hagyományőrző csapatok adják az előkelőséget, a kíséretet, és lesznek lovas katonák is, ezután következik majd a többi program, amelyekkel belakjuk, rómaivá tesszük a park minden szegletét.  A Floralia attól jó, hogy mindenkinek, gyereknek és felnőttnek egyaránt kínál látni és élvezni valót, akár egész napra. Igazi családi program a miénk, ahol a látogató ráadásul úgy szerez – ezt fontosnak tartom hangsúlyozni – hiteles ismereteket egy rég elmúlt korról, hogy észre sem veszi: a rendezvény játékosan, szórakoztatva tanít. Kiderül például, hogy mivel játszottak az ókori gyerekek, de azt is megtudhatják a vendégek egy fél órás, szakember által írt forgatókönyv alapján zajló műsorból, hogy milyen volt egy római menyegző, milyen ruhát, fátyolt viselt a menyasszony?

A katonai tábor a légiósok életét mutatja be, a csatajelenetekből az ókori fegyverekkel, a harcmodorral ismerkedhet a látogató Fotó: Lőrincz Miklós

A gladiátorok küzdelme közben arról is hallhatnak, hogy az általuk használt felszerelés pontosan megmutatja, melyikük milyen népcsoporthoz tartozik, mivel a különböző fegyverzettel harcoló gladiátorok – germánok, retiariusok, murmillok – más és más módon küzdöttek az arénában. A katonai táborban pedig a hagyományőrzőknek köszönhetően a légiósok mindennapjaiba pillanthat be a látogató: kézbe foghatja, akár ki is próbálhatja a fegyvereket, még a kőhajítógépet is működésbe hozhatja. Biztonságos körülmények között persze, távol a programhelyszínektől – nyugtat meg mindenkit a régész.

A tavaszköszöntő ünnepen a gyerekeknek szóló kézműves és múzeumpedagógia foglalkozások is az ókori világhoz kötődnek Fotó: Lőrincz Miklós

A kézműves és a múzeumpedagógia foglalkozások témája is a római korhoz kötődik, ezeket minden évben úgy alakítják, hogy azokról jó élményekkel, és ha lehet, valami kézzel fogható emlékkel távozzanak a gyerekek – emeli ki Nádorfi Gabriella. Az idén például készíthetnek sodronyvértet, no persze csak egy kis darabot, de közben megtudhatják azt is, kik viseltek ilyet, hogyan, mikor használták és milyen harcmodort alkalmaztak a római katonák. A kevésbé harcias szellemű gyerekekre is gondoltak, ők amulettet, babérkoszorút vagy éppen mozaikképet alkothatnak majd a szakemberek irányításával.

Nem maradunk színház nélkül idén sem. A magasságában az eredetit idéző erődfal előtti színháztérben a Békétlenek című alvilági komédián mulathat a közönség mindkét napon. A darab Arisztophanész Békák című műve alapján készült, a szerzője és rendezője Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, főszereplője a színház két művésze: Keller János és Kelemen István. Mellettük a Szabad Színház tagjai, diákszínjátszók, a Megadance Táncstúdió táncosai és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar tagjai lépnek a közönség elé, hogy megmutassák, milyen is egy költőverseny hangulata az Alvilágban.

A szakvezetésekre sokan kíváncsiak, a látogatók érdeklődnek az ásatások történetéről, az új feltárásokról – mondja Nádorfi Gabriella régész (középen) Fotó: Lőrincz Miklós

A Floralia arra is alkalmat teremt, hogy a múzeum szakemberei bemutassák a közönségnek a saját munkájukat. Az idén a régészetben alkalmazott legmodernebb eszközökkel ismerkedhetnek majd a vendégek: a lelőhelyfelderítésre és -felmérésre használt quadrocopterrel és a talajradarral, amelynek használata a földben rejtőző tárgyak, romok megtalálását segíti. Lesznek szakvezetések is a régészeti parkban, naponta kétszer. Tavaly ezekre meglepően nagy számban voltak kíváncsiak a látogatók: sokan tettek fel kérdéseket a kezdetekről, az ásatások történetéről – említi a régész, aki reméli, az érdeklődés idén is megmarad.

– Már csak azért is, mert tavaly óta több újdonságról tudok beszámolni – mondja Nádorfi Gabriella. – Elkészült a lapidarium, amelyben kőemlékek, feliratok, sírkövek, sírkőtöredékek láthatók. Az iroda és raktárépületben, a 2. számú látványtárban kerámiákat, fémanyagokat, a temetők anyagait állítottuk ki, a római jellegű udvaron római kori kőbútorok másolatai kaptak helyet. Ezek a Pompejiben talált bútorok alapján készültek, márványt utánzó műkőből: a víztároló medencék és a kerek asztal melletti két padra akár le is lehet majd ülni egy kis pihenőre, mielőtt továbbindulunk. A freskós házat mindenképpen érdemes lesz felkeresni: a restaurátorok ezekben a napokban már az utolsó simításokat végzik azon a hetvenes években készült, tapéta stílusú, növényi motívumokkal díszített falfestmény-rekonstrukción, amelynek egyik része a mennyezetre, a másik pedig az oldalfalra kerül. A már eddig is látható freskóval együtt igazán különleges látvány lesz, amire igazán büszkék lehetünk. Ide is elhelyeztünk bútormásolatokat és egy Silvanus szobrot. Azért éppen ezt, mert Silvanus, az erdők-mezők istene igen népszerű volt a provincia területén.

Az idei Floralián már Gorsium újdonságait is megnézhetik a látogatók, a freskós házba például újabb falfestmények kerültek Fotó: Lőrincz Miklós

Néhány hete megtekinthető már a látogató központban az állandó kiállítás első üteme is, amely a markomann háborúkig mutatja be Gorsium történetét. Ez a tárlat most, a Pompeji kiállítás mellett végigjárva különösen érdekes – hangsúlyozza a kiállítást tervező régész, hiszen amíg Pompeji pusztulásakor egy virágzó város volt, addig Pannóniában éppen csak elkezdődött, illetve „folyamatban volt” a hódítás. Gorsiumban ekkor egy fából készült katonai tábor volt, a tábor mellett pedig egy falusias jellegű település, a vicus. A városiasodás csupán a II. század elején indul el, ezután viszont – ezt a leletanyag bizonyítja – Gorsium jelentős hellyé válik. A kiállítás látványos képeken mutatja be a császárokat Marcus Aureliusig, láthatunk két díszkutat is, 3D-s filmen a Római birodalom kialakulását követheti végig a látogató, de az ásatások történetéről is kap egy rövid, régi fényképekkel is illusztrált áttekintést – magyarázza Nádorfi Gabriella, aki felhívja a figyelmet: a látogatóközpontban augusztus 20-ig nyitva tartó Pompeji-kiállítás a Floralia két napja alatt - a kiállítótér korlátozott befogadóképessége miatt - kizárólag elővételben megváltott jeggyel látogatható.

A Floralia részletes programjairól, a rendezvényre induló buszok menetrendjéről, a helyszín megközelítéséről a www.gorsium.org honlapon és a rendezvény facebook oldalán: www.facebook.com/gorsiumfloralia tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!