Utazó

2011.07.27. 07:48

Felhőkarcolók és a legendás Csepzon (képgalériával)

A Somogy megyei település a parkokon, szobrokon és fürdőkön kívül más látványosságot is kínál. Aki erre jár, ne hagyja ki a város közepén diszkréten megbúvó haditechnikai parkot.

Horváth-Balogh Attila

A Radics Sándor Ezredes Hadiparkot a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Kör hozta létre s nyitotta meg 2002-ben. Az alapítók törekvése, hogy ily módon is emléket állítsanak Nagyatád katonahagyományainak és természetesen az ezrednek. A Széchenyi téren, a templom mögött bemutatott hadieszközök nagy részét a baráti kör tagjai és egykoron itt szolgált katonák ajánlották fel a múzeumnak, de az elmúlt években felszámolt honvédségi bázisokról is érkeztek újabb és újabb kiállítási tárgyak.



Képgalériánkat IDE KATTINTVA érheti el!


Az eszközök mindent tudó gondozója Toma József nyugalmazott alezredes, aki szabadideje nagy részét a rengeteg katonai öltözék, hatástalanított fegyverek, rakéták, teherautók, harckocsik és vadászrepülőgépek között tölti. Idegenvezet, ő végzi a karbantartásukat is, amolyan mindenes, így aztán sohasem unatkozik.

- Körülbelül 150-160 egyenruhánk van, köztük számos történelmi kuriózum - fogott a kedvünkért röpke idegenvezetésbe az egykori harckocsizó, akivel először a kiállítási anyag beltérben elhelyezett részét néztük meg. - Látható például egy második világháborús Wermacht-egyenruha, de van itt ünnepi viselet a Magyar Néphadsereg korából s az iraki misszióból is. Sőt, Fodor Lajos volt vezérkari főnök is rendelkezésünkre bocsátotta egyik garnitúráját.

A Wermacht-öltözetet elnézve első pillantásra szembetűnő, hogy mennyire vékony testalkatra varrták. "Felfedezésünket" szóvá is tesszük, mire Toma József nevetve jegyzi meg: háborús időkben csak keveseknek adatott meg az elhízás boldogsága. A többi teremben a külszolgálatban fogyasztott zacskózott ivóvíz és az úgynevezett nappali figyelőműszer mellett hatástalanított fegyverek láthatók, a dobtáras géppisztolytól a helikopterről indítható, irányított páncéltörő rakétákon át a harckocsiaknákig. S ha mindez nem lenne elég és a látogató jól figyel, még szöges buzogányra is bukkanhat az izgalmas tárlaton, melyről első pillantásra nyilvánvaló, hogy nem korunk hadviselésének darabja. Egy, a falra ragasztott kis ismertetőből pedig megtudhatjuk, hogy kellékről van szó (ami ennek ellenére elég súlyos), amelyet több más eszközzel egyetemben a 69. ezred katonái statisztaként használtak, méghozzá az Egri csillagok című film forgatásakor.

Odakint pedig szebbnél szebb monstrumok várnak ránk, amelyek nemcsak a gyerekek szívét dobogtatják meg, hanem valljuk be, a meglett férfiakét is. Például két vadászrepülőgép, egy MiG-21 Bis és egy MiG-23 típusú "felhőkarcoló".

- A 6305-ös lajstromszámú MiG-21 Bis 1977-ben érkezett a 47. vadászrepülőezred 2. századába, majd 1994-ben átkerült Taszárra. Egy év múltán azonban az amerikai hadsereg légierejének kellett a hely, s az egész ezredet áttelepítették Pápára. Három évvel később megszűnt a Kapos harcászati ezred, ami a repülőgép rendszerből való kivonását jelentette. Végül 2006-ban került hozzánk - mesélte Toma József. - A másik repülőnk, a MiG-23-as a 47. Pápa Harcászati Repülőezred Sámán századától érkezett. 1979-ben készült, s 1996-ban repült utoljára. Egyszer, még 1989-ben leszállás közben a betonon kigyulladt. Mint utólag kiderült, a gép hajtóművének égőtere hosszirányban megrepedt, ez okozta a tüzet. További érdekessége, hogy bőven van még benne lerepülhető üzemóra - összesen 402 -, ám felemelkedni már soha nem fog, hiszen a hajtóműbe sódert öntöttek, majd lezárták.

Nos, ízelítőnek legyen elég ennyi, mert mesélni órákig lehetne: a haditechnikai park még számos érdekességgel várja a kíváncsi utókort, például remek állapotú T-34-es és T-55-ös harckocsikkal, BMP1-es gyalogsági harcjárművekkel, továbbá a legendás Csepzon, azaz Csepel teherautóval. És nem utolsósorban Toma József széles mesélőkedvével, akinek mindegyik "kincséről" van néhány szava.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!