Zsiráfok, fókák, pingvinek

2018.06.24. 13:00

Egzotikus állatok és növények várnak mindenkit hét kontinensről

Elefántbébi, kengurukölykök, zebracsikó, csókolózó jegesmedvék, játékos szurikáták, lomha vízilovak - megannyi különleges állat, érdekes látnivaló.

Osváth Sarolta

A jegesmedvék násza, amelyben éppen a csókolózásnál tartanak

Fotó: Bebes Mátyás

Már a számok is lenyűgözőek: a Városligetben található Fővárosi Állat- és Növénykert az ország egyik legnépszerűbb kulturális közintézménye, évente több mint egy millió látogató kíváncsi a Föld hét kontinensének élővilágát bemutató, 11 hektáron elterülő hangulatos, műemlék épületekben is gazdag park látnivalóira és szabadidős programjaira. Nem véletlenül, hiszen az idén 152 éves állatkertben 840 állatfaj 8412 egyede és 111 tenyészet él. Az emlősöket 128, a madarakat 150, a hüllőket 121, a kétéltűeket 29, a különféle halakat 196 a gerincteleneket pedig 216 faj képviseli.

Mindet megismerni persze egyszerre nem lehet, de érdemes módszeresen felfedezni az újdonságokat. Az idén erre még a rendszeres állatkert-látogatóknak sem nem lehet panaszuk, hiszen az utóbbi időben csaknem havonta örvendeztette meg az állatbarátokat több különleges állatfaj szaporulata.

Minden állatkertben az egyik legnagyobb szenzáció, ha elefántbébi születik: Budapest emiatt is különleges, hiszen a most ötéves Ashának tavaly novemberben kistesója született. Arun mostmár hét hónapos és ugyancsak játékos természetű. Érdemes délutánra időzíteni az érkezésünket az elefántház kifutójához, akkor szinte biztosan sikerül elkapni a labdával cselezgető, vagy a vízben locsi-pocsizó kiselefánt szórakoztató játékát.

A jegesmedvék násza, amelyben éppen a csókolózásnál tartanak
Fotó: Bebes Mátyás

Nem esik messze a zebrák „lakása” sem, ahol egy gyönyörű zebracsikó nevelkedik – szintén a budapesti állatkert a születési helye és a neve Remba, azaz „szépség”. Elképesztően szépek a tavaly világra jött zsiráfcsemeték is, a szülők bizonyára otthon érzik itt magukat, mert három kis zsiráffal is szaporították a családot. Bár a kicsik még nem érik el szüleik magasságát, etetésük valódi attrakció, egy olyan emelvényről, ahol a látogatók a zsiráfok fejmagasságába kerülhetnek. Hétvégente az állatkert külön programot szervez, érdemes jelentkezni rá. A nagyvadak kifutójához a messziről hangzó oroszlánüvöltés vezet, a közelben megcsodálhatjuk a kora nyári kánikulában lustán nyújtózkodó tigriseket.

Kicsit elidőzhetünk a hatalmas testű, fürdőző vízilovaknál is, majd lenyűgözve állhatunk az emberszabásúakkal szemben, akik a napszúrás ellen kartondobozokkal védekeznek.

Futólag látjuk az állatkert új, tízesztendős, hím barnamedve szerzeményét, és kicsit tovább haladva földbe gyökerezve bámuljuk a jegesmedvék nászát: éppen a csókolózásnál tartanak. Az utóbbi években a fővárosi állatkertből hiányoztak a jégmezők óriásai, (Belij és Szerij nemrég érkeztek) de futó benyomásaink alapján nagy kedvük mutatkozik ritka fajuk szaporítására.

Az állatkert szinte minden sarkában láthatunk kölyköket, fiókákat, cseperedő kisállatokat, például a gyűrűsfarkú makiknál kis szerencsével megleshetjük az áprilisban született nagyon cuki apróságot. A kenguruknál sokáig nem tudunk szabadulni a gyengéden szoptató mama és az erszényében lapuló zsebibaba kettősének megható látványától. De az itt lakó négy kengurufaj elég szapora, leggyakrabban az erszényből kitekintő Bennett-kengurukölyköket látni. Érdemes a szürke óriáskengurukat is meglátogatni – ritka látvány mindez a magyar főváros szívében.

Belij és Szerij nemrég érkeztek és úgy fest, nagy kedvük mutatkozik ritka fajuk szaporítására. Érdemes délutánra időzíteni az érkezésünket az elefántház kifutójához, akkor szinte biztosan sikerül elkapni a vízben pancsoló kiselefánt szórakoztató játékát
Fotó: Bebes Mátyás

S akkor még nem beszéltünk a rettentő komoly hangyászsünről, a harapós prérikutyákról, a vízben élvezkedő fókákról és a rengeteg különleges madárról, hüllőről, a gyönyörű lepkékről…Gyalog bejárni ezeket az „földrészeket” bizony fárasztó, de szerencsére közben, vagy a séta végén megpihenhetünk a nagy tó partján, ahol fantasztikus gazdagságú madárvilág tárul elénk.

Kisgyerekekkel érdemes a sétát a Holnemvolt Vár játszóparkban befejezni, a felnőtteket pedig az esti koncertek csábítják vissza, különleges élményt ígérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!