Utazó

2016.11.17. 15:45

Konstanz-Egyetlen bombatámadás sem érte

Konstanz- Németország délnyugati, Svájccal határos csücskében, a Boden-tó partján találjuk Konstanz városát.

Magyar Hajnalka

Itt született gróf Zeppelin, a róla elnevezett léghajók gyártója, de Barabás Miklós magyar festőművész felesége is. Szerencsés település, a II. világháborúban például, Svájc közelsége miatt egyetlen bombatámadás sem érte.


Konstanz egyik hídja - csak kerékpárosoknak...

Ma egyetemi városként ismert, történelmében azonban mély nyomokat hagyott a vallás. 1414-1418 között három és fél éven át itt ülésezett a Konstanzi zsinat, amit Luxemburgi Zsigmond király kezdeményezésére hívtak össze, hogy megszüntessék a nyugati nagy egyházszakadást. Egészen az 1814-ben tartott bécsi kongresszusig a konstanzi zsinat maradt Európa legnagyobb diplomáciai eseménye. A zsinaton öt nemzet, az itáliaiak, az angliaiak, a németek, a franciák, a spanyolok, valamint a bíborosok kollégiuma fáradozott a meglazult egyházi fegyelem helyreállításán. A zsinat ürügyén hívták Konstanzba Husz Jánost is, akit eretneknek nyilvánítottak és 1415. július 6-án máglyán megégettek.


Ódon szállodabelső az óvárosban. Az öreg gerendákat festett címerek díszítik

A zsinat emlékére 1993-ban szobrot emeltek.


A monumentális Miasszonyunk székesegyház korabeli elődjében tartották a Konstanzi zsinatot

A polgárpukkasztó műveiről híres Peter Lenk szobrászművész alkotása a kikötő mólóján áll, kilenc méter magas, 18 tonna súlyú. A lassan körbe-körbe forgó ledér öltözetű nőalak egyik kezében Zsigmond királyt, a másikban pedig V. Márton pápát tartja. Az Imperia című szobor Honoré de Balzac novellájára utal, amelyben Imperia, a kurtizán elcsábítja a konstanzi zsinat bíborosait és hercegeit, és hatalmában tartja őket.


Számos épület bejárata felett lóg míves cégér

Avatásakor a szobor nem nyerte el a városatyák tetszését, azonban a lakosság a védelmébe vette a művet. Mára Konstanz jelképévé vált.

 


A promenád minden este benépesül szórakozó vendégekkel, akik szemmel követhetik a kikötő hajók forgalmát is Fotó: Magyar Hajnalka

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!