Utazó

2012.09.26. 08:34

Egy nyugalmas őszi nyaralás Brelában (videóval)

Szemmel láthatóan sokakat megviselt az idei forró nyár. Vannak azonban olyanok, akiknek még most, az idegenforgalmi utószezonban is helyt kellene állniuk, hogy azután az év hátralévő részében kipihenjék fáradalmaikat.

Munkatársunktól

Szerző: Mihovics József


Igencsak türelmetlennek tűnik a helyközi kisbusz vezetője, aki Brelából a mindössze kilenc kilométerre fekvő Makarskára visz bennünket.

Zaklatásnak veszi, midőn azt tudakoljuk tőle, hogy a ritkán közlekedő járatok melyike indul majd visszafelé és mikor. A szálláshelyen a takarítónő kikéri magának, amikor udvariasan szóvá tesszük, hogy mégsem a délutáni csendespihenő idején kellene kopogtatnia. A szoba rendbetételére ott a délelőtt. A kifáradás jele az is, hogy a prospektusban péntekre ígért dalmát est elmarad.



Pedig sokan erre az időszakra időzítik nyaralásukat. Dalmáciában az elő- és az utószezon a legalkalmasabb a kikapcsolódásra. Május közepétől június végéig a legszebb a hatvan kilométer hosszan elterülő makarskai partszakasz. Olyankor minden sárgába borul a virágzó rekettyétől, s a kora őszhöz képest hosszabbak a nappalok. Ilyentájt, szeptemberben viszont a csend, a nyugalom a vonzó. A tenger vize sokáig megmarad 24-25 fokosnak, a strandokon viszont nincs zsúfoltság.

A riviéra első települése Brela. Az A1-es autópályán (Dalmatinán) Sestanovácnál lehajtva, 14 kilométeres, festői panorámaúton haladva érjük el. Állandó lakosainak száma a kétezret sem éri el, ám szezonban több tízezren is megfordulnak itt. A parkolóőrök már a fizetőhely határában próbálkoznak pénzbehajtással, pedig csak annyi időre állunk meg, hogy megörökítsük a kékben pompázó tengert, háttérben az ég felé tornyosuló Biokovo heggyel.

Valentina Vitkovic, a helyi turisztikai közösség vezetője büszkén újságolja: a tekintélyes amerikai magazin, a Forbes 2004-ben Európa legkedveltebb turisztikai célpontjai közt említette Brelát, benne a Dugi rat (Hosszú földnyelv) nevű strandot. A kilencszáz méternyi fürdőhelyet a magazin a világ tíz legszebb strandja közé sorolta. Pontosabban: a világlistán a hatodik, Európában az első helyre tette. Valódi gyöngyszem, természeti ritkaság az itt található Kamen Brela (Brelai kő), amely a parttól pár méterre emelkedik ki a vízből. A helyiek szerint a hatalmas kőtömeg anno a Biokovóról gördült le, s hosszú évek alatt fenyőfák nőtték be. Nem véletlen, hogy ez lett a település szimbóluma, még a címerében is megtalálható.



Brela a közelben található forrásokról kapta a nevét. Vrila vagy vrela jelentése forrás. A helyet a bizánci cár Konstantin Porfirogenet 950 körül Beroyllia néven említi. A település múltjában kitüntető figyelmet szentelnek a napóleoni korszaknak. A franciák egész Dalmáciát átszelő útépítésbe fogtak Marmont tábornok irányításával, akinek szobrot is állítottak a régi adriai főút mentén, Makarska közelében. Szemet gyönyörködtető, testet-lelket pihentető a táj. Hófehér, apró kavicsos strandok, öblöcskék váltogatják egymást. A partot végig píneaerdők övezik, árnyékot adva, úgyhogy nem is kell napernyőt bérelni.

Szezonban már-már zavaró a fürdőhelyek zsúfoltsága, amit nyilván nem tapasztalhattak a Forbes munkatársai, akik valószínűleg nyárelőn vagy inkább ilyenkor, őszidőben jártak minősítő körútjukon errefelé.

 

 


A Biokovo negyven kilométer hosszan, átlag hét kilométer szélességben elnyúló hegygerinc. Északról a kontinentális szelektől védi a makarskai riviérát. Legmagasabb csúcsa a Sveti Juraj (1762 méter). Nevét a hegyen található kápolnáról kapta. E szent helyen július utolsó szombatján zarándoklatot tartanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!