Utazó

2006.11.21. 15:20

Bokréták mutatják az utat a pincékhez

Vas megye szőlőskertjei három történelmi borvidékhez is tartoznak, ám önálló borvidéke még sincs a térségnek. A jó borért azért nem kell a szomszédba menni.

PLT

Kőszeg és Csepreg, valamint a Vas-hegy szőlőültetvényei a soproni borvidékhez, míg a Kissomlyó és a Ság-hegy a somlói borvidékhez tartozik. Bérbaltavár pedig a Balatonmelléke-borvidék része. A megyében mind a vörös-, mind pedig a fehérborok kedvelői megtalálhatják a maguknak valót. Kőszeg és a Vas-hegy inkább a vörös-, míg a Ság-hegy és Kissomlyó inkább a fehérboráról ismert.
Kőszeg páratlanul gazdag szőlő- és borhagyományokkal rendelkezik. A városban erre szobrok, domborművek, falképek, olajfestmények, vakolat-, kapu-, hordódíszek, borospincék és dűlőnevek emlékeztetnek. Európában egyedülálló az a több évszázados hagyomány, hogy a Szőlő jövésnek könyvébe Szent György napján ünnepélyes keretek között berajzolják az aznap hajnalban levágott és a város első emberének bemutatott hajtásokat. Ezt először 1740-ben tették. A kőszegi Várkörön lévő egykori kapásházak a nagy szakértelmet követelő munka fontos helyi emlékei. Csakúgy, mint a Hegyalja utcában ma is működő barokk műemlék pincék. Külön említést érdemel a szőlőskertek védőszentjét, Szent Donátot ábrázoló barokk szobor a Rajnis utcában, míg a Kálvária-hegyen kápolna és festmény őrzi a védőszent kultuszát.
A mai fajtaösszetételben a kékfrankos, a zweigelt, a blauburger, valamint a chardonnay a meghatározó, de a Kőszegre látogatók rosét is kóstolhatnak. Ezt a legegyszerűbben a közelmúltban megnyílt Kőszegi Borok Házában tehetik meg. Itt a szőlőtermesztés múltja mellett a helyi termelők boraival ismerkedhet meg a látogató. A kőszegi borászok összefogásával jött létre a Kőszegi borút program, amely ugyancsak lehetőséget kínál helyi borok kóstolására, borászokkal való személyes megismerkedésre. A kőszegi borünnepek február utolsó hétvégéjén a borkorcsolyaversennyel kezdődnek, amit április 24-én, Szent György-napon a Szőlő jövésnek könyve, a megyei és nemzetközi borverseny követ. Majd a szorgos napok után szeptember utolsó hétvégéjén rendezik a szüreti programokat, s választják meg a borkirálynőt. November 11-én Márton-napi újborköszöntő és borbál zárja az egész éven át tartó sorozatot.
Kőszegtől keletre, ugyancsak a soproni borvidék része Csepreg, amelynek szőlőhegyén a fehér-, illetve vörösborok alapanyaga egyaránt megterem. A rizlingszilváni, a zöld veltelini, a cserszegi fűszeres, a chardonnay, a kék-frankos, a zweigelt és a pinot noir szerepel a pincék kínálatában. Évente megrendezik az Orbán-napi gyepűtiprást, pünkösdi lófuttatást, a nyitott pincék napját és a szüreti felvonulást.
 Kőszegtől délre, a magyarosztrák határt átszelő Vas-hegy aranya a kékfrankos. Felsőcsatár és Vaskeresztes szőlőterületei ugyancsak a soproni borvidékhez tartoznak. A hegyen a kékfrankos mellett vannak zweigeltet, portugiesert, cabernet sauvignont és merlot-t adó tőkék is, de megterem az olaszrizling, rajnai rizling, a rizlingszilváni, valamint a szürkebarát is. A szőlőhegyen osztrák módit követő buschenschankok a helyi borokhoz borkorcsolyákat, tájjellegű ételeket is kínálnak. Ezeket könnyű megtalálni, mivel bokréták jelzik a hozzájuk vezető utat, s szalagjaikkal még arról is informálják a szomjas vándort, hogy fehér- vagy vörös-, illetve mindkét fajta bor szerepel kínálatukban.
 A Somló-hegy vasi kisöccse: Kissomlyó és a Ság-hegy. A szőlőművelés kezdeteit mindkét helyen a római korra teszik. A szakemberek szerint a zamatosabb borok a hegy déli lejtőjén teremnek, míg az északi területeken a keményebb savak a jellemzőek. A magas savtartalom mindig jellemzője volt a sági bornak, gyógyhatása miatt századokon keresztül még Európa patikáiban is árulták. A Ság-hegytől néhány kilométernyire található Kissomlyó, ahol régen a juhfark, a budai zöld és a furmint volt a meghatározó, ám ezeket fajborként ma kevésbé lehet fellelni. A Ság-hegyhez hasonlóan az olaszrizling lett itt is a meghatározó, de lehet kóstolni chardonnay-t, rizlingszilvánit, traminit és királyleánykát is.
Bár Bérbaltavárt kivéve a Vasi-Hegyhát nem tartozik a borvidékek közé, a térségben jelentős a szőlőtermesztés. A hagyományok megőrzését, újjáélesztését szolgálják az oszkói Hegypásztor Kör törekvései. Célul tűzték ki a térség régi présházainak a megmentését. Pályázati forrásból eddig kilencet sikerült felújítaniuk, s turisztikai vonzerőt jelenthet a közelmúltban megnyitott vinotéka is.
Vas megyében jelenleg a működő pincéknek csak egy része fogad folyamatosan vendégeket, ám előzetes bejelentkezéssel ennél szélesebb körben is lehetőség van borkóstolásra, kisebb-nagyobb rendezvények lebonyolítására. Aki pedig kíváncsi arra is, hogy milyen borok teremnek a szomszédos osztrák területeken, azok az Oberpullendorf (Felsőpulya) környéki, illetve a Vas-hegy túloldalán lévő pincékben folytathatják vasi borútjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!