Utazó

2018.08.20. 11:00

Bécs: nyári kalandok a szomszédban

Nyári zenei élmények Bécsben, séta Schönbrunnban, játékos családi szórakozás, alpesi túrázás, gleccser-kaland – nem is kell sokat utazni, a szomszédos Ausztriában egy-két óra alatt mindez elérhető. Rajtunk csupán az múlik, hogy eldöntsük: egynapos kirándulásra, hosszú hétvégére vagy egy-két hetes szabadságra indulva keresünk ideális helyszínt és programot.

Osváth Sarolta

Igazán különleges a természeti környezet: mormotákkal, vízesésekkel és egészen késő nyárig megmaradó hófoltokkal találkozhatunk

Fotó: WienTourismus-Karl-Thomas

Bécs mindig biztos tipp, a nyár még hátralévő részében bármikor felkerekedhetünk, találunk érdekes látnivalót és különleges programot. Aki szereti a zenét és a filmeket, az a kettőt együtt élvezheti a Városháza előtti téren a hagyományos bécsi zenés filmfesztiválon, amely az idén is – az operától a popzenéig – számos nagyszerű bemutatóval és gazdag, nemzetközi gasztronómiai kínálattal vonzza a közönséget. Minderre akár úgy is ráhangolódhatunk, hogy előtte könnyű sétát teszünk a császárváros Hietzing nevű kerületében, a schönbrunni kastély ritkaságokkal teli gyönyörű parkjában, és megcsodáljuk Mária Terézia kedvenc rezidenciájának barokk és rokokó eleganciáját. (A belvárosból az U4 metróval közelíthető meg.) De ha a sportos városnézést választjuk, bejárhatjuk – akár kerékpárral is – a bécsi nevezetességeket, híres múzeumokat is.

Igazán különleges a természeti környezet: mormotákkal, vízesésekkel és egészen késő nyárig megmaradó hófoltokkal találkozhatunk
Fotó: WienTourismus-Karl-Thomas

A Leopold Múzeumban éppen Schiele- és Klimt-kiállítás látható. Aki komolyabb adrenalinfokozóra vágyik, annak a Bécstől autóval mindössze egyórányira, St. Corona am Wechselben található Wechsel nyári bobpályát ajánljuk, ahol felnőttek és gyermekek egyaránt élvezhetik a száguldás örömét. A négyévesnél nagyobb gyerekek felnőtt felügyelete mellett, nyolcéves kortól pedig már önállóan is bobozhatnak. A pálya biztonsági rendszere és a maximum 40 kilométer per órás sebesség biztonságossá teszi a száguldást minden korosztály számára.

Családostul – kisebb gyerekekkel – inkább a burgenlandi St. Margarethenben található Familypark felé vegyük az irányt, a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő, családi vállalkozásként működő létesítmény ez alkalomból számos meglepetéssel szolgál. A 14 hektáron elterülő szabadidőpark négy tematikus részlege augusztus végéig a Hosszú Nyári Esték program keretében szombatonként meghosszabbított nyitvatartással, este 8-ig várja a kalandra vágyókat, egyebek közt olyan attrakciókkal, mint a Götterblitz hullámvasút, az Erdei expresszel (Waldexpress) és a nyolcméteres szabadesés élményét nyújtó Alpesi jódlival (Almjodler). Aki még nem fedezte fel a Großglockner egyedülálló gleccservilágát, alpesi panorámáját, ne habozzon, nagyon megéri az autózás a 48 kilométer hosszú szerpentinen a 3789 méter magas Großglocknerre. Bepillanthatunk a gleccserek keletkezésének történetébe és a jégfolyamok varázslatos természetébe.

Aki szereti a zenét és a filmeket, az a kettőt együtt élvezheti a városháza előtti téren a hagyományos bécsi zenés filmfesztiválon, amely az idén is – az operától a popzenéig – számos nagyszerű bemutatóval és gazdag nemzetközi gasztronómiai kínálattal vonzza a közönséget
Fotó: grossglockner.at

A Großglocknerre vezető panorámaút műemléki védelem alatt áll, mint Ausztria egyik legjelentősebb látnivalója. Immár 80 éve szeli át az Alpokat és összeköti egymással a hegy északi oldalán található Salzburg tartományt a déli oldalon fekvő Karintiával. A Hohe Tauern Nemzeti Park szívében járunk, a Keleti-Alpok leghosszabb gleccserének, a nyolc kilométer hoszszú Pasterzének a medrét egy kijelölt, biztonságos útvonalon tett kisebb túrázással akár gyalogosan is felfedezhetjük. Igazán különleges a természeti környezet, mormotákkal, vízesésekkel és egészen késő nyárig megmaradó hófoltokkal találkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!