Utazó

2012.10.31. 09:12

Az Őrség az év minden részében ideális úti cél

Őrség - Lakóiról, az egykori szabad királyi őrállókról kapta nevét a Zala folyó forrásvidékén és a Kerka középső völgyében elterülő Őrség, a csendre, jó levegőre, finom ízekre vágyó turisták egyik kedvenc belföldi úti célja.

Nagy Ildikó

Az Őrség fővárosaként is emlegetett Őriszentpéterre érkezve azonnal megakad a tekintetünk a domboldalakon egymástól kellő távolságban sorakozó, pár házból álló, jellegzetesen őrségi épületegyütteseken, a szereken. Kirándulásunkat kezdjük a Templomszeren lévő katolikus templomnál: a 13. században épített templom gazdagon díszített déli kapujának ornamentikája a Jáki templom főkapujára emlékeztet, gótikus freskótöredékei pedig nemcsak a templomban, de a templom külső részein is ámulatba ejtik az utazót. Sétáljunk el a templom közelében feltárt, 17. századi téglaégetőhöz is, amelynek környezetét a városi önkormányzat 2007-ben rendbe hozatta, ma műemlékként látogatható. Az 1780-ban épített református templomba is érdemes betérni, a vele átellenben található művelődési ház emeletén pedig megnézhetjük a Szikszai Edit helytörténeti gyűjteményt, amely arról a tanárnőről kapta a nevét, aki annak idején a kiállításon látható néprajzi, honismereti anyag összegyűjtését kezdeményezte.

A Városszeren egy 19. századi malom épületben működik az Őrségi Teleház, amely idegenforgalmi információs pontként, kiállító helyként, e-Magyarország pontként, egyben az őrségi kulturális fesztiválok központi helyszíneként funkcionál. Pünkösdkor a Virágzás napjai, augusztusban pedig Hétrétország, a szerek és porták fesztiválja kínál tartalmas kikapcsolódást és kulturális töltekezést. Őriszentpéteren járva nem kerülhetjük el az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontját, amelynek épületében Tourinform iroda is működik. A nemzeti park központjában túraajánlatokkal, a környék látnivalóit bemutató kiadványokkal is ellátják a turistákat. A nemzeti park a helyi termékeket is felkarolta, és védjeggyel látja el a vidék jellegzetes termékeit.

Következő állomásunk Magyarszombatfa, a gerencsérek faluja, ahol nemcsak a Fazekasházba bekukkantva győződhetünk meg arról, hogy e sovány földű vidék lakóinak az agyag biztosította a kenyeret és a megélhetést: a falu több portáján is fazekasok nyitják tágasra műhelyeik ajtaját, és a kíváncsi utazó nemcsak megcsodálhatja az őrségi mázas és mázatlan edényeket és dísztárgyakat, de akár ki is próbálhatja a korongozást. A faluban vadászati kiállítás mutatja be a vidék erdeinek gazdagságát és -némi nevelő célzattal - a felelőtlen emberi viselkedés következményeit. Magyarszombatfán járva vétek lenne kihagyni a kecskesajt manufaktúrát, ahol Buzás Sándor Attila finomabbnál finomabb sajtjait kóstolhatjuk meg. Onnan pedig már csak egy ugrás a gödörházi falurészen álló, 1790-ben készült szoknyás fazsindelyes épület, a református harangláb. Szánjunk időt a Velemérben található, a 13. század végén épült római katolikus templom megtekintésére, amelyet Aquila János 1377 körül készült freskói tettek világhírűvé.

Szalafőn a Pityerszeren található népi műemlékegyüttes kínál számos látnivalót: három porta épületein és berendezési tárgyain keresztül pillanthatunk be az egykori őrségi ember mindennapjaiba. Itt található az egyetlen megmaradt kerített ház, amelyet a hagyományos őrségi népi építészet jellegzetes példájaként tartanak számon.

Nagyrákoson a 13. században épült román stílusú római katolikus templomon kívül a 2001-ben átadott, a Zala folyó völgyén átívelő viaduktot is érdemes megnézni: a magyar-szlovén vasútvonalon megépült, 1400 méter hosszú viadukt Magyarország leghosszabb, Európa negyedik leghosszabb vasúti völgyhídja, amelynek megépítéséért a kivitelező Építőipari Nívódíjat kapott. Pankaszon az 1755-ben emelt harangláb, egy helytörténeti gyűjtemény és egy kovácsműhely várja a látogatókat.

Az Őrség a szelíd turizmus hazai fellegvára, ahol a turisták bakancsban, kerékpáron vagy szekéren fedezhetik fel a vidék kincseit. Kisgyermekes családoknak minden évszakban ideális helyszín a pihenéshez. Gasztronómiai élményeket is kínál a vidék: a vargányás gombalevest és a dödöllét kötelező megkóstolni, akárcsak az Őrség aranyának nevezett tökmagolajjal készített helyi finomságokat. De lekvárokat, mézet, aszalt gyümölcsöket, finom sajtokat és őrségi pálinkát is vihetünk haza az őrségi kirándulásról. Az őrségi emberek vendégszeretete messze földön híres: a falvakban komfortos, barátságos vendégházakban pihenhetnek és töltekezhetnek a csendre, nyugalomra vágyó turisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!