Képeslapra illő, csodás panoráma

2019.12.08. 08:00

Az aktív kikapcsolódást keresők számára is nagyszerű választás a Bledi-tó és környéke

A Bledi-tó és környéke nem véletlenül számít a legnépszerűbb szlovéniai turisztikai központnak: a képeslapra illő szépségű természeti környezet, a történelmi múlt, valamint a számos élménygazdag kikapcsolódási lehetőség garantáltan emlékezetessé teszi az átutazók számára az itt eltöltött napokat.

Polgár Tibor

Fotó: A sziget csónakkal vagy bárkával egyaránt könnyen megközelíthető Fotó: Polgár Tibor

Az Északnyugat-Szlovéniában található, jelenleg mintegy 8200 lakosú Bled területe a kőkorszak óta lakott, hivatalos dokumentumban való említése egy 1004. áprilisi adománylevelében bukkan fel először. A történelem során a település része volt többek között a Habsburg-dinasztia birodalmának, a középkori Krajnai Hercegségnek, majd 1809 és 1816 között a Napóleon által létrehozott Illír tartományokhoz tartozott. 1813-ban az osztrákok visszafoglalták Bledet, az Osztrák–Magyar Monarchia széthullása után pedig a területet 1918-ban a Szerb– Horvát–Szlovén Királysághoz (a későbbi Jugoszláv Királysághoz) kapcsolták. Szlovénia 1991. június 25-én kiáltotta ki a Jugoszláviától való függetlenségét.

A tavat mindössze hat kilométeres sétával körbe lehet gyalogolni

A nemzetközileg nagy népszerűségnek örvendő szlovén város legnagyobb turisztikai attrakciója kétségkívül a glecscser vájta Bledi-tó, felette az emblematikus várkastéllyal. A tó közepén lévő szigeten áll a Szűzanya-templom, amelynek a harangját megkongatva a helyi legenda szerint hamarosan nagy szerencsében lesz részünk. Egy másik hiedelem úgy szól, ha a templomhoz vezető 99 lépcsőn a vőlegény felviszi a menyasszonyát, a házasság örökké tart majd. A csónakkal vagy bárkával megközelíthető szigeten egyébként már az őskorból való nyomokat is találtak. A tavat mintegy hat kilométeres sétával körbe lehet gyalogolni, a sétaösvényről páratlan kilátás nyílik a tájra, miképpen a várból is. Az 1011 körül épített, majd az idők során többször bővített és felújított erődítmény alsó udvarának kis műhelyében egy Gutenberg korabeli nyomdagép másolata látható, míg a felső udvaron például múzeum, kápolna és egy étterem fogadja a turistákat. Bled a hegyi túrák kedvelt kiindulópontja, ezek egy része a közeli Triglavi Nemzeti Parkba vezet.

A sziget csónakkal vagy bárkával egyaránt könnyen megközelíthető Fotó: Polgár Tibor

A nemzeti parkba való belépéshez a legközelebbi pont a Vintgar-szurdok, amely több mint másfél kilométer hosszan, hatalmas sziklatömbök és magas sziklafalak között kanyarog végig a Radovna folyó mentén, hogy végül egy 16 méter magas vízeséshez érjen. Az aktív kikapcsolódást keresők számára tökéletes választás lehet a 646 méter magas hegyen található bledi kalandpark és szabadidőközpont. A páratlan panorámát nyújtó hegycsúcs, a Straza a Bledi-tó délkeleti partja felett emelkedik, teljes kilátással a tóra és a várra, továbbá a Jelovica-fennsíkra, valamint a Stol hegyre. Egy szépen rendezett sétányon keresztül és felvonóval is bevehető a Straza, a kalandpark pedig egyebek mellett különböző hegymászóelemeket, illetve extrém sportokhoz köthető tevékenységet kínál, kezdőknek és profiknak egyaránt. Nyáron különösen népszerű a hegyoldalon kialakított, 520 méter hosszú bobpályán való szánkózás. Télen ez a terület sípályává válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!