meghatározza a történelmi múlt

2021.06.12. 15:00

Átjárja a mediterrán stílus Pécset

Egykor Pécset Sopianae néven a Római Birodalom egyik fontos tartományi székhelyeként tartották számon. Az ország délnyugati részén lévő, eredetileg kelta és pannon törzsek lakta, mediterrán hangulatú település nemcsak az ókorban, hanem az azt követő századokban is jelentős szerepet töltött be. Napjainkban szintén kulturális és gazdasági központ, népességét tekintve hazánk ötödik legnagyobb városa.

Osváth Sarolta

A Zsolnay Porcelán Manufaktúra díszes bejárata

Fotó: Osváth Sarolta

Pécs képét és sajátos szellemiségét meghatározza a történelmi múlt, valamint a magyarok, horvátok, svábok sokszínű kultúrájának ötvöződése. Legértékesebb és legrégebbi emlékei a korai kereszténységhez fűződnek, amely a IV. századtól a Római Birodalom államvallása lett, tartományi székhelyként Pécs/Sopianae pedig egyik bástyájaként működött. A pécsi ókeresztény sírok, amelyek

ről a feltárások során kiderült, hogy nemcsak sírhelyek, hanem szertartások helyszínei voltak, sőt, a népvándorlás idején lakóhelyként is szolgáltak, Olaszország után a legjelentősebb keresztény emlékek közé tartoznak. Nem véletlen, hogy a kétszintes temetkezőhelyek – a sírkamrákból és az emlékkápolnákból álló épületegyüttes 2000 óta az UNESCO-világörökség része, a város pedig méltó bemutatóhelyet, látványos látogatóközpontot hozott létre az emlékek megóvására és megismertetésére.

A város mai arculatához hozzátartoznak a török kori emlékek, ilyen a dzsámi is
Fotó: Osváth Sarolta

Az ókeresztény sírkamrákat üvegtető alatt lehet megtekinteni. A kiállítás eddig ismert legnagyobb épülete a hétkaréjos Cella Septichora, (innen az elnevezés), érdekessége, hogy nem sikerült befejezni, az építőket valószínűleg megzavarta egy barbár támadás. Az egyik legjelentősebb látnivaló a negyedik századi, kétszintes Péter–Pál-sírkamra, melyre 1782-ben bukkantak rá, amikor a Káptalani Levéltár alapozását végezték. A lelet miatt más helyet kerestek az épületnek, a kripta ugyanis felbecsülhetetlen értékű, Krisztus-monogrammal ellátott falfestményeket rejtett. A krisztogram a feltámadt Krisztust jelképezi.

A festett, korsós sírkamra szintén a falfestménye miatt tartozik a jelentős értékek sorába, de az idős férfi szarkofágja, vagy a látogatóközponttal szemben lévő Ókeresztény Mauzóleum is figyelemre méltó, ez utóbbinak föld alatti dongaboltozatos kriptájában a helytartói hivatal és a város magas rangú tisztviselői nyugszanak.

A Zsolnay Porcelán Manufaktúra díszes bejárata
Fotó: Osváth Sarolta

István király az államalapítás után nem sokkal, 1009ben már püspökséget alapított a városban, amit akkor még Quinque Ecclesiae (Öt templom) néven azonosítottak, csak 1235-ben említettek először Pécs néven. Nagy Lajos 1367-ben itt alapította meg Magyarország első egyetemét, 1459-ben Janus Pannonius humanista költő lett Pécs püspöke, aki tovább erősítette a város kulturális jellegét. A török uralom alatt Pécs igazi keleti várossá vált, a templomokból mecsetek lettek, török fürdők, türbék épültek, Korán-iskolák jöttek létre, miközben jelentős balkáni kereskedelmi központtá is alakult. A város mai arculatához e gazdag török kori emlékek is hozzátartoznak, a belvárosban álló dzsámi és a dóm egyaránt a város jelképei. Akárcsak a Zsolnay Kulturális Negyed, amely ma már hungarikum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!