Utazó

2015.07.16. 17:58

Aki biztosra megy, előre foglal - A természet nyugtató csendjében: bojlisparadicsom a kislóki dombok között

Kislók - Az egyik közösségi oldalon olyan gyakran számoltak be a kislóki tavon ejtett rekordfogásokról a bojlis horgászok, hogy elhatároztam, utánajárok a tó titkainak.

Gál Sándor

Már csak azért is, mert évekkel ezelőtt magam is gyakran horgásztam a környéken csak Lili tónak nevezett vízen. Hat évvel ezelőtt a tavat lecsapolták, alapos mederkotrás után három éve bojlis tóként indította újra a tulajdonos Horváth József.

A tó balodali része a gátról fényképezve. Fotó: a szerző

Egy péntek délután látogattam ki a tóhoz, hogy meggyőződjek a legendás fogások titkáról. Épp jókor érkeztem, mert egy baráti társaság tagjai akkor újságolták a tógazdának, hogy egyikük egy fél órával előbb húszkilós pontyot szákolt. A sikeres horgász, Madarász Dávid, aki Kálozról jött, büszkén mutatta a fogásról készült képeit, majd telefonjáról meg is osztotta velem. Terveim szerint kicsit hosszasabban elbeszélgettem volna a tógazdával, ennek akadálya volt azonban, hogy ottlétem alatt szinte folyamatosan érkeztek az érdeklődő, terepszemlét tartó horgászok. Az előjegyzés szerint igencsak népszerű horgászvízről van szó...

Madarász Dávid és a húsz kilós ponty, háttérben az ámuló közönséggel. Kifogták...

Közben az előbbiekben említett társaság hölgytagja egy 6 kilós pontyot fogott. Mint megtudtam, jelenleg a héthektáros tóban pontyok, amurok, méretes és igen harcos tokhalak, süllők, csukák, harcsák tanyáznak. A pontyok súlya 5 és 20+ kiló között van. A tó bár mesterséges a Lóki-patak vizét fogták meg egy völgyzáró gáttal , csöppet sem kelti a műtavak hatását. A horgász-állásokkal szemben néhány kivételtől eltekintve sűrű nádfal van, ami ideális tanyája a halaknak. A kotrás során a mederben több törést is kialakítottak, ami ugyancsak jó haltartó hely.

Szőnyegi Péterés feleségea faház előtt. Rendszeres vendégek a kislóki tónál.

A remek fogásoknak köszönhetően a vizet az ország minden részéből látogatják a bojlis horgászok. Jól ismerik és kedvelik a dunaújvárosi, székesfehérvári bojlisok is. Aki biztosra akar menni, két-három héttel előre lefoglalja az áhított horgászállást. Ezekhez autóval is be lehet menni, mindenütt elegendő hely van a felszerelésnek és a sátornak is. Aki horgászás közben is épületben, ágyban szeret aludni az a faházban bérelhet szállást, ahol hét személy kényelmes elhelyezése biztosított. Ami a kellékeket illeti, a nagyméretű merítőszák, a pontymatrac, a fertőtlenítő spray megléte és használata kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!