Utazó

2019.12.01. 10:00

A szlovén tengerpart éke: Piran

A szlovén tengerpart egyik legszebb része a télen-nyáron hívogató, mediterrán hangulatú városka, Piran. A szlovén gyöngyszem az Adriai-tenger Trieszti-öble partján, az Isztriai-félsziget északnyugati részén húzódik.

Polgár Bettina

... és a világítótornyot sem

Fotó: Polgár Bettina / Veszprémi Napló

A településről származó legkorábbi feljegyzést egy ismeretlen ravennai pap tette egy 7. századi világtérképen. Az ábrázoláson is szereplő település neve valószínűleg a görög „pürranosz” szóból származik, ami azt jelenti, „piros”, mert a vöröses kövek meglehetősen gyakoriak a város környéken.

A térség első lakói az Isztriai-félszigethez hasonlóan az illír törzsek voltak, akik elsősorban földműveléssel, vadászattal, halászattal foglalkoztak, az itt élő kalózok pedig az Észak-Adrián folyó római kereskedelmet fölözték le. A terület Kr. e. 178–177ben a Római Birodalom része lett, ezt követően jöttek létre az első villa rusticák, azaz római villák. Az 5. századtól az avarok és a szláv népek betörésével a lakosság visszahúzódott a védhető szigetekre és félszigetekre. Ezzel kezdődött a városok kialakulása. Piran a 7. században a Bizánci Birodalomhoz, majd 788-ban a Frank Birodalomhoz tartozott, és szlávok telepedtek le a térségben. Később, 952-ben Piran része lett a Német-római Birodalomnak.

Érdekesség, hogy itt zajlott a szlovén tengerpart egyetlen tengeri ütközete, az 1812-es piranói csata, mely alkalmával egy brit és egy francia sorhajó harcolt egymással. A tengeri csata a napóleoni háborúk része volt. A francia Rivoli nevű hajót 1810-ben Velencében építették azzal a céllal, hogy támogassa Napóleont az Adrián ért sorozatos vereségeket követően. A John Talbot angol tiszt által vezetett hajóhad 1812 február közepén érkezett meg Velencébe, hogy blokád alá vegye a kikötőt. A Rivoli a köd leple alatt próbált menekülni, de Talbot üldözőbe vette és megadásra kényszerítette. A Rivoli legénységének fele vagy megsérült, vagy meghalt.

Ha figyelmesen sétálunk a parton, könnyen felfedezhetjük a sziklákba faragott alakokat
Fotó: Polgár Bettina / Veszprémi Napló

Piran igazi virágzása a 19. század végén kezdődött, ebben az időszakban töltötték fel a belső kikötőt, ma itt található a Tartini tér. Nevét Giuseppe Tartiniről, a híres hegedűművészről kapta, aki a város szülötte volt. A tér egyik legfontosabb látnivalója a városháza. Az eredeti városháza a 13. században épült gótikus stílusban a kikötő közelében, azonban ezt a tér létrehozásakor elbontották. A ma is látható neoreneszánsz épület csak 1877-ben készült el.

Nem érdemes kihagyni a Szent György-templomot...
Fotó: Polgár Bettina / Veszprémi Napló

A Tartini térről bármerre visz az utunk, a zegzugos, romantikus sikátorokon áthaladva egymást váltják az éttermek és a látnivalók.

Nem érdemes kihagyni a parti sétány csúcsában található világítótornyot, illetve a sziklákba faragott alakokat, arcokat. Ellátogathatunk a város védőszentjéről elnevezett Szent György-templomba és a várba is, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. A templomot eredetileg 1272ben építették, a 16. században azonban súlyosan megsérült. Mai alakját 1818-ban nyerte el, amikor másodszorra is teljesen átépítették.

... és a világítótornyot sem
Fotó: Polgár Bettina / Veszprémi Napló

A Szent György-templom mögött, keleti irányban a városfalon átlépve több mint egy kilométeres gyalogút vezet a tengerparton Portorož Fiesa településrészére. A panorámás tengerparti sétány a tengeri üledékből képződött sziklás magaspart mellett ereszkedik le, végén egy stranddal és természetvédelmi területtel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!