Utazó

2012.05.09. 09:07

A Szent Mihály-domb erdejében

Ismét elindította négy megyét érintő turisztikai nyereményjátékát lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága. A tavalyi siker után idén május 6. és június 24. között futó geocaching játékunk során nyolc héten át nyolc érdekes helyszínre invitáljuk olvasóinkat.

Győrffy Árpád

A kirándulásra vállalkozók a megadott koordináták alapján juthatnak el a helyszínre, amelyről mindig lapunk  Utazó magazinjában tájékozódhatnak. A  konkrét úti célt azonban nem adjuk meg, csupán néhány rávezető és kedvcsináló információval szolgálunk.

A szezon első geocaching találkozójára 157 család, illetve baráti társaság jött el a Veszprém megyei Nagyvázsonyba, hogy a Szent Mihály-dombot borító erdő közepén álló pálos kolostor romjait megkeresse. Az összesítés szerint a 494 résztvevő 42 százaléka volt Veszprém megyei, 22 százalék érkezett Fejérből, 21 százalék Vasból, 15 százalék Zalából és volt egy pesti család is.

A többség autós GPS-szel, okostelefonnal vagy internetes térképpel határozta meg a koordináták alapján a találkozó helyét, de volt néhány igazi geocachinges is a társaságban. Közéjük tartozott az ajkai Sípos Béla és felesége is, akik tavaly hat találkozónkon vettek részt. Móron, Celldömölkön, Velemben is voltak többek között. Négy év alatt mintegy 300 ládát kutattak fel, pedig nem is a ládakeresés, hanem a kirándulás, túrázás a fő céljuk.
 
- Általában úgy tervezzük az útvonalat, hogy közben a környéken lévő ládákat is felderítjük, de itt már megvolt mindegyik - mesélte a férj.
 
A sárvári Dominek Imréné és férje tavaly négy alkalommal kapcsolódott be játékunkba. Fejér megyét akkor kihagyták, mert kicsit messze volt, de az idén oda is el akarnak menni.



- Elsősorban a kirándulás miatt jövünk, mert tavaly azt tapasztaltuk, hogy nagyon érdekes helyeket választanak. Így jutottunk el például Kallósdra, Deák Ferenc kúriájába Kehidakustányba. Nagyvázsonyban persze már sokszor voltunk, de a pálos kolostort eddig még nem ismertük, pedig itt van a falu szélén, és nagyon szép hely - dicsérték a szervezést.

Mátyás Szabolcs és családja is Vas megyéből, Ostffyasszonyfáról érkezett. Tavaly hat helyszínen jártak és a sorsolásnál elnyertek egy pápai wellnesshétvégét. Ennek ellenére azt tartják, nem e nyereményért vállalkoznak a kirándulásra.

A találkozó jelentős forgalomnövekedést hozott a kedvezménnyel bekapcsolódó szolgáltatóknál. A résztvevők többsége a Kinizsi-várat kereste fel, ahol Barabás Borbála ügyvezető szerint egyharmaddal volt nagyobb a forgalom a megszokottnál. A Postamúzeumban kétszer annyian jártak, mint egy hasonló napon, tudtuk meg Piltmann Csabáné gondnoktól. A szomszédos Várcsárdában 25 százalékkal több fagyit adtak el Ányos Tibor tulajdonos tapasztalatai szerint. Balogh D. Menyhért, a Vázsonykő vendéglő tulajdonosa 50 százalékos forgalomnövekedésről számolt be az ételeknél. A távolabb lévő 20 Caféban már nem volt ekkora emelkedés, de őket is többen keresték fel, mint máskor, mondta az üzlet egyik vezetője, Horváth Viktória.

Sokan átmentek a szomszédos Vigántpetenden működő Langallóshoz. Ide az ingyenes pónizási lehetőség és bodzaszörp vonzotta főleg a kisgyerekes családokat. Szabó István, a büfé vezetője elmondta, hogy nem győzték a bodzát keverni, és a póni mellett a csacsit is munkába kellett fogni.

 

A hős Jurisics városát látva

Jurisics Miklós, Iskola a határon, várszínház, bor, becsületkassza: egy kis segítség geocaching játékunk vasárnapi állomásához. A hely, ahol a kincskeresőket várjuk, a várost övező hegygerincen található, az ékszerdobozként is emlegetett település minden pontjáról jól látható. A barokk templomot mint fogadalmi emléket a pestisjárvány után építtették a város tehetős polgárai. A templom mellett található kápolnát a szőlők védőszentjének, Szent Donátnak a tiszteletére emelték.
Fok: É 47.398333o K 16.529421o
Fok-perc: É 47o 23,900´ K 016o 31,765´

A második kirándulás

Utazó rovatunk további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!