Gyönyörűen felújították a stílus mintapéldányait jelentő épületeket

2020.04.12. 15:00

A szecesszió gyöngyszemei Szegeden

Kevés olyan vitatott stílusa van az építészetnek, mint a szecesszió: az 19–20. század fordulóján hazánkban is tért hódító irányzat nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is maradandó nyomot hagyott. Szegeden ötven eredeti szecessziós épület található, amelyek az 1890–1910 közötti időszak pompás mintapéldányai.

Osváth Sarolta

A Reök-palota 1907-ben épült, jelenleg a Regionális Összművészeti Központnak ad otthont

Fotó: Archív

Többségük már gyönyörűen felújítva, eredeti pompájában látható. A bérpaloták, a lakóházak, a néhány szobor és egy-két hangulatos enteriőr a szecesszió többféle irányzatát is képviseli. A magyarországi szecesszió megteremtőjére, Lechner Ödönre jellemző, népművészeti alapokra építő stílus éppen úgy felfedezhető, mint a bécsi vagy a berlini példákat követő, sőt, a helyi építőmesterek saját ízlését kifejező megoldások is. Szegeden a szecesszió megjelenése az 1879-es nagy tiszai árvízhez kapcsolódik, amikor a várost a folyó gyakorlatilag elmosta, 6500 épületből mindössze 250 maradt meg. A mai Szeged meghatározó középületeit és szebbnél szebb palotáit mind az árvíz után emelték.

Az első igazán szeceszsziósnak nevezhető alkotás 1899-ben épült fel, amely ma a Kőrösy József Szakgimnázium. A belvárosban a Széchenyi tér közelében találjuk a Beregi-házat, amely 1903-ban Kótay Pál tervei alapján épült téglából, az északnémet, valamint a magyaros szecesszió jellegzetességeinek keveredésével. A közelében lévő, szintén szecessziós Deutsch-palota homlokzatát és lépcsőházát Lechner Ödön tervezte, az épület díszítőelemei Zsolnay- kerámiából készültek. A minták, például a tulipánok a szecesszió magyaros vonulatának kedvelt motívumai.

A Reök-palota 1907-ben épült, jelenleg a Regionális Összművészeti Központnak ad otthont
Fotó: Archív

A Tisza Lajos körúton álló Gróf-palota a város legnagyobb és egyik legszebb szecessziós épülete, Gróf Árpád Márton városi főügyész építtette. A tetején tornyok, a falakon pedig kék és aranyszínű mozaikokból formált keleties díszítések pompáznak.

Ha Szeged és szecesszió, akkor Reök-palota. Az ikonikus épület valóban a szecesszió egyik gyöngyszeme, 1907-ben épült és 2007-ben újították fel, jelenleg a Regionális Összművészeti Központnak ad otthont. Az építtet ő Reök Iván vízépítő mérnök, Munkácsy Mihály unokaöcscse volt. A merész lakóépület merőben eltért a megszokottól, díszítésében a vízmotívum uralkodik, a fehér falakat kék vízililiomok, a kovácsoltvas lépcsőkorlátot pedig a híres arany liliomok ékesítik.

A Széchenyi tér közelében találjuk a Beregi-házat, amely 1903-ban Kótay Pál tervei alapján épült, téglából
Fotó: archív

A tervező Magyar Ede, aki Antoni Gaudíhoz mérhető tehetséggel rendelkezett, de pályafutása tragikusan rövid volt, 35 évesen meghalt. Ő tervezte a szegedi református templomot és az Ungár-Mayer-palotát. Szegeden nyolc év alatt több tucat épületet alkotott. Európa egyik legszebb zsinagógája Baumhorn Lipót tervei alapján épült 1903-ban, varázsa a stílusok keveredése: az eklektika és a szecesszió mór vonulata mellett barokk, gótikus, sőt román stílusjegyek is megtalálhatók a közel 50 méter magas épületen. Legszebb része a kupolabelső, a festett kék üvegablakokat Róth Miksa műhelyében öccse, Róth Manó készítette.

A Szent István téri híres víztorony szintén a szeceszszió sajátos képviselője, mely 1904-ben készült el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!