Utazó

2018.08.20. 08:00

A nagykanizsai Csónakázó-tó a város apró gyöngyszeme

A nagykanizsai Csónakázó-tó és környezete egyre több lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, télen és nyáron egyaránt érdemes felkeresni. Szerencsére mind többen ismerik fel, hogy megéri a szép természeti környezetbe programokat szervezni, ennek jegyében hamarosan egy újszerű zenei fesztivált is megrendeznek itt.

Horváth-Balogh Attila

Lenyűgöző látványt nyújt a 46 hektáros mesterséges tó

Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

A 46 hektáros mesterséges tó kialakítása 1972-ben indult meg, s rengeteg munkás kéz és társadalmi munka révén vált valósággá. Az átlagosan 2 méter mély víztározó a horgászok kedvelt paradicsoma, ponty, amur, harcsa, süllő, csuka, keszegek, ezüstkárász és compó lakozik benne. Ha esetleg nincs kapás, a környék vendéglőiben helyi specialitásokkal csillapíthatjuk éhségünk. Régóta rendeznek a tó melletti nagy kiterjedésű füves területen lovasversenyeket a militarytól a díjugratásig, a vízfelületet pedig gyakran veszik birtokba a kajak-kenusok, a modellhajózók és a sárkányhajósok – komoly versenyek helyszíne minden évben a Csónakázó-tó. A víz partján az

önkormányzat beruházásában kerékpáros látogatóközpont épült, ahol biciklikölcsönzésre nyílik lehetőség, az erdőben pedig a szintén versenyminősítéssel rendelkező mountain bike pálya várja a kétkerekűek szerelmeseit. A tó környékén hétköznap esténként is sok futó, a kutyáját sétáltató, vagy egyszerűen csak a gyönyörű természeti környezetbe vágyó embert látni. A látogatókat minden bizonnyal a Zalaerdő Zrt. elmúlt években megvalósított fejlesztései is vonzzák. Így például a Madárerdő Tanösvény, mely 1364 méteres, saját turistajelzéssel (fehér alapon barna madáralak) megjelölt útvonal mentén, interaktív módon mutatja be a parkerdőben fészkelő, vagy táplálkozó gyakoribb madárfajokat, a galamboktól a gémeken, a csuszkákon és a fakuszokon át a pintyfélékig.

Lenyűgöző látványt nyújt a 46 hektáros mesterséges tó
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

További közjóléti fejlesztésként említhető az erdei tornapálya, ahol 12 darab sporteszköz kínál lehetőséget a test átmozgatására, az erősítésre, nyújtásra, az állóképesség növelésére. A legújabb fejlesztés az egykori olajfúró toronyból kialakított, ám az évek alatt leromlott állapotba jutó, hosszú ideig lezárt kilátó újjáépítése volt, melynek teljes magassága 48 méter, s ezzel az ország egyik legmagasabb ilyen objektuma, melynek legfelső látogató szintjéről páratlan panoráma nyílik – kedvező időjárási körülmények esetén ellátni egészen a horvátországi, varasdi hegyekig. A beruházó messze fénylő LED-világításról gondoskodott, mely révén a kilátó már az autópályáról is látható. Télen pedig a hozzá vezető emelkedő kiváló lehetőséget kínál a szánkózásra, bobozásra, amit már az idén sokan ki is használtak. S ha már szó esett a hideg évszakról: hosszú, fagyos hetek után megfelelő jégpáncél alakul ki a tó vizén, amin rengetegen szoktak korcsolyázni is.

De szerencsére, ezek az időjárási viszonyok még a távoli jövőbe vesznek (reméljük), miközben a nyár vége, ősz eleje páratlan zenei újdonságot kínál a bulizós fiataloknak. Ugyanis az Ohmydeer néven futó első magyar erdőfesztivált augusztus 31-én és szeptember 1-én rendezik meg a tó partján és az Alsóerdőben, napjaink híres és népszerű hazai, illetve külföldi sztárfellépőivel. A helyszín fantasztikus. A Zalai-dombság legerdősebb vidéke, ahol a világ legnagyobb gímszarvasai élnek. Dombok között, völgyek mélyén megbúvó tavak, patakok és meleg vizű források.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!