Ókori csodák testközelből

2019.08.11. 15:00

A letűnt korok műemlékei hűen hirdetik a hellén kultúra zenitjét

A görög fővárosban lépten-nyomon letűnt korok emlékeire bukkanunk, de a legfőbb, kihagyhatatlan úti cél a kozmopolita város fölé magasodó, pazar látványt nyújtó Akropolisz.

Laskovics Márió

A világ egyik legismertebb ókori épülete, a Parthenón folyamatos felújítás alatt áll

Fotó: Laskovics Márió

Szaróni- öböltől északra elterülő görög főváros, Athén az európai civilizáció, a kultúra és a demokrácia bölcsője, mely több mint 3000 évre visszanyúló illusztris történelemmel büszkélkedhet. A város az ókorban élte virágkorát, és szerencsére máig számtalan műemlék maradt fenn, hűen hirdetve a hellén kultúra zenitjét. Athén emellett nyüzsgő és modern főváros is, amelyben elfér egymás mellett az autós, buszos, vasúti, légi és vízi közlekedés, továbbá rendelkezik villamos és metróhálózattal.

Az Akropoliszról szép időben el lehet látni Pireusz kikötővárosáig

Úthálózata sűrű, könnyedén lehet közlekedni, taxit szintén könnyű találni. A több mint három és fél millió lakosú, a görög lakosság mintegy harmincöt százalékának lakhelyét biztosító, kozmopolita jellegű város a nevét a bölcsesség, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennőjéről, Pallasz Athénéről kapta. A város legnépszerűbb látnivalója a kihagyhatatlan Akropolisz (fellegvár), ahol a periklészi aranykor több mint húsz építészeti remekét csodálhatjuk meg. Az ókori épületegyüttes egy meredek, a tetején lapos sziklán található, mintegy 150 méterrel a tengerszint fölött. Ki kell emelni a Parthenónt, Pallasz Athéné templomát, amely kívülről dór stílusú, legfőbb alapanyaga a sárgás színű, pentelikoni márvány. Kialakításának minden egyes részletén megfigyelhető az aprólékosság, a pontos tervezés. Folyamatos a rekonstrukciója, ezért állványzat társul a látványához, szentélyét ókori mintára építik majd újjá. A másik híres épület az Erekhtheion szentély, amely a perzsák által lerombolt régi templom helyett volt a fellegvár kultusztemploma. Rendkívül kecses, attikai ión stílus jellemzi.

Az Akropoliszról lélegzetállító látvány tárul elénk, többek között a városra
Fotó: Laskovics Márió

A hagyományok szerint azon a helyen épült fel, ahol Athéné és Poszeidón versengett egymással, és valószínűleg itt volt a névadó Erekhtheusz király sírja is. Jellegzetessége a kariatidák (oszlop helyett alkalmazott nőalakok) sora a déli oldalon. Az UNESCO világörökség-, valamint több millió ember bakancslistáján szereplő Akropoliszról lélegzetelállító látvány tárul elénk, szép időben el lehet látni Pireusz kikötővárosig, de a Dionüszosz-színház, az Areioszpagosz, Herodes Atticus színháza, a Lükabéttosz-hegy és az Agora (ókori piactér) is mind lenyűgözi a szemlélődőt. 2017-es ottjártamkor persze eszembe ötlött a Kispál és a Borz kultikus, Ha az életben című dalának ideillő sora: „az Akropoliszra felmegyünk, és ott a csikket a városra pöccintjük”. Mivel a helyi idegenvezető külön felhívta a figyelmet a szemetelés mellőzésére, a látványban való gyönyörködés után a csikkledobás elmaradt.

A világ egyik legismertebb ókori épülete, a Parthenón folyamatos felújítás alatt áll
Fotó: Laskovics Márió

A felnőtt belépőjegy 20 (télen csak 10), a kedvezményes 10 euró. 19 év alatt, 65 év felett ingyenes a belépés. Érdemes ivóvízzel és csúszásmentes lábbelivel érkezni. Fő látványosság még a parlament melletti Szintagma téren az Ismeretlen katona emlékműve előtti őrségváltás. A kis bódéjuk mellett álló mozdulatlan katonák fotózása magában is nagy élmény, ám a szinte lassított felvételként történő leváltásért tömeghisztériaszerűen odavannak a turisták. A kisebb őrségváltásokat minden nap megtekinthetjük, de a nagy ceremónia vasárnaponként 11 órakor kezdődik. Bár lépten-nyomon letűnt korok emlékeire bukkanunk, azért felfedezhetjük a modern valóságot is Athénban. A görög életérzést és a város lüktetését leginkább a Plaka negyedben és a Monastiraki piacon tapasztalhatjuk meg, amely a keleti bazárok hangulatát idézi. Szintén ajánlatos feltérképezni a nagyváros pezsgő éjszakai életét. A kikapcsolódást kiváló bárok, éttermek, dzsesszklubok és tavernák (kocsmák) biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!