71 tojáscsoda

2018.04.04. 13:00

A legféltettebb tojások!

A legértékesebb, védett műkincsek közé tartoznak az orosz cárok megrendelésére készített Fabergé-tojások. Többségük ma híres kollekciók kiállításain látható Európában és a tengerentúlon.

Tóth Sándor

Az iparmágnás múzeumának legféltettebb kincsei a cári megrendelésre készült Fabergé-tojások

A katolikus húsvéttól egy héttel eltérő, ezen a héten ünnepelt ortodox húsvét egyik jelképévé és fő látványosságává váltak Oroszországban Peter Carl Fabergé (1846-1920) által készített ötvösművészeti ritkaságok. Az oroszok legalább úgy számontartják az utolsó cárok udvari ékszerészeként világhírűvé vált francia származású mester remekműveit, mint a mi, magyarok Mátyás király Corvináit.

A sorsuk is hasonló, mivel csak egy részük maradt az országban, a többit külföldön őrzik, illetve részben sikerült őket visszavásárolni, míg vannak olyanok is, amelyeknek ismeretlen a sorsa. A legértékesebb közülük az a 71 darab, amelyet Fabergé mester készített, ebből 52-t a cári család rendelt meg.

A drágakövekkel díszített arany-, ezüst- és porcelánbevonatú ékszerész- és ötvösmunkák csodaszámba mennek, belsejük mindig tartogat valami meglepetést, például aranyból készült tyúkot, hajót, svájci órát, miniatűr festményeket, neves építmények makettjeit
Fotók: Facebook/Fabergé Museum

A drágakövekkel díszített arany, ezüst és porcelán bevonatú ékszerész- és ötvösmunkák csodaszámba mennek, belsejük mindig tartogat valami meglepetést, például aranyból készült tyúkot, hajót, svájci órát, miniatűr festményeket, neves építmények makettjeit. A kereslet miatt Fabergé szentpétervári ék-szerüzeméből háromezer hasonló jellegű kézműves ajándéktárgy került ki az évek során, amelyek szintén jelentős műértéket képviselnek, de sohasem múlták felül a cári család ékszertojásainak gazdag díszítését, egyediségét. A legértékesebb 71 Fabergéből ma 29 található Oroszországban, részben a szentpétervári Ermitázsban és a moszkvai Kreml Fegyvertárának a cári koronaékszereket őrző múzeumában. A másik részük pedig magángyűjteményekben, így a Viktor Vekszelberg iparmágnás által létrehozott alapítvány birtokában. A dúsgazdag oligarcha Kapcsolat az idővel elnevezésű alapítványa jelentős szerepet játszik e műkincsek Oroszországba való visszaszármaztatásában.

Az iparmágnás múzeumának legféltettebb kincsei a cári megrendelésre készült Fabergé-tojások

2004-ben 100 millió dollárért vették meg aukciós árverésen az elhunyt Malcolm Forbes Fabergé-kollekcióját. Külföldön a legtöbbet belőlük – 14-et – az USA-ban őriznek, de megtalálhatók még az Egyesült Királyságban – II. Erzsébet Királyi Gyűjteményében -, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Monacóban, Liechtensteinben, Katarban és Ausztráliában. A maga nemében egyedülállónak számít a szentpétervári Fabergé Múzeum, amelyet az előbb említett Viktor Vekszelberg hozott létre. A Suvalov-palotában öt évvel ezelőtt megnyílt múzeum 4 ezer darabos gyűjteménye iránt töretlen a hazai és külföldi érdeklődés. A 10 év alatt különböző aukciós házak árverésein visszavásárolt orosz remekművek – ötvösmunkák, ékszerek, porcelánok és festmények – közül kiemelkedik a gyűjtemény alapját és legféltettebb kincseit képező 12 Fabergé-tojás, ebből kilenc készült cári megrendelésre. Köztük van a legelső, az 1885-ben tömör aranyból készült, fehér zománcréteggel fedett Tyúktojás, benne rubinszemű aranytyúkkal, és legbelül a cári korona miniatűr gyémántmásolatával. III. Sándor cár adta rá a megbízást, felesége meglepetésajándéka volt húsvéthétfőre eső eljegyzésük huszadik évfordulójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!