Aranybarna termálvíz fakadt az érintetlen zöldben

2020.09.05. 15:00

A cserkeszőlői természet gyógyít

Az utóbbi időben sokat fejlődött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő termálfürdője, aminek köszönhetően a település évről évre egyre több vendéget vonz.

Forrás: Termál Online

Cserkeszőlő a rekreációra rendezkedett be

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Az üdülőhely sokáig Tiszakürt része volt, csupán az ötvenes években vált önálló településsé. Részben a termálfürdőnek köszönhetően, amelynek már a története is különleges. A Magyar–Amerikai Olajkutató Társaság még a második világháború alatt, 1943-ban bukkant termálvízre Cserkeszőlőn. Miután olajat szerettek volna találni, a termálvizes kutat elzárták.

Aztán fordult a világ, és 1948-ban a helybeliek – kíváncsiságból – a kutat megnyitották. Nem tudták azonban jól visszazárni, így termálvíz utat tört magának. Miután a kút egy gyümölcsös közepén volt, árkot kellett ásni, hogy a növényektől elvezessék a tűzforró gyógyvizet. A visszaemlékezések szerint a víz gyógyhatásáról elsőként az árokásásban részt vevő, mozgásszervi panaszokkal küszködő munkások számoltak be.

Cserkeszőlő a rekreációra rendezkedett be
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A cserkeszőlői termálfürdő 2007 óta az országos gyógyfürdők közé tartozik. A fürdőkomplexumban 19 medence található, ebből nyolcat a jellegzetes, aranybarna színű gyógyvíz tölt meg. A Cserkeszőlőn feltörő termálvíz párája belélegezve javíthatja az asztmás megbetegedésben szenvedők állapotát, de orrmelléküreg-gyulladásnál is kedvező hatásról számoltak be. A termálfürdő és környéke 2017-ben gyógyhely címet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!