Karácsony Indiában és Indonéziában

2021.12.26. 20:00

Így ünnepel a legnagyobb hindu és a legnépesebb muszlim ország

Karácsony, Krisztus születése, az egyik legnagyobb keresztény ünnep. A nyugati kultúrákban a karácsonyi üdvözlőlapokon a kis Jézust látjuk a bölcsőben vagy hóval borított lejtőket szánkókkal, díszes karácsonyfákat, mosolygó Mikulásokat. Lapunk karácsonyi számához két nem keresztény ország nagykövetével, az indiaival és az indonézzel készítünk összeállítást a karácsonyi szokásokról országaikban.

Lázár Ádám

Rahul Chhabra nagykövet és Kavita nagykövetné két fiával, hindu öltözetben

Forrás: Családi archívum

Megkérdezzük, hogy ünneplik-e, adnak-e egymásnak ajándékot az emberek, milyen ételeket esznek karácsonykor, és használnak-e olyan szimbólumokat, mint a karácsonyfa?

India

Rahul Chhabra (India magyarországi nagykövete 2015. augusztus és 2018. október között, jelenleg a Külügyminisztérium gazdasági kapcsolatok titkára) és Kavita ­Chhabra asszony szerint nehéz általánosítani az egész ország hagyományait, mivel hatalmas regionális különbségek vannak egy olyan államban, amely kontinensnyi méretű, sok szubkultúrával és vallással. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában a kereszténység a harmadik legnagyobb vallás. Hatása azonban ennek sokszorosa, mivel a közösség az ország legsikeresebb iskoláit és egészségügyi intézményeit működteti. Ezért a lakosság sokkal nagyobb része rendelkezik tapasztalattal a keresztény iskolákban való felnőtté válásban. A karácsony a téli szezon kulcsfontosságú ünnepe. 

Indiában szeretik a fesztiválokat, a karácsonyt széles körben ünneplik az egész országban. A „Bada din”, hindiül a Nagy Napon, az egész országban láthatjuk a karácsonyi dekorációkat, a csillagot, és természetesen a Mikulást is az üzletekben. A legtöbb nagyvárosban karácsonyi énekeket játszanak az üzletekben. Számos házat papírszalagokkal díszítenek, ami egyedi indiai szokás. A keresztények hagyományos édességek és a karácsonyi torta készítésével kezdik a felkészülést. Minden családnak megvan a saját receptje, beleértve a rumba áztatott süteményeket, amit már novemberben elkezdenek készíteni.

 

Elmesélik, hogy az ünnepségek közé tartozik a karácsonyi énekek kántálása. Az énekesek gyakran ellátogatnak a közösség minden családjához. Szokás a „karácsonyfa-ünnepség”, ahol a gyerekek ajándékokat kapnak a Mikulástól, a betlehemi játékok, édességek osztása, a várva várt éjféli misétől karácsony estéig. Ezt a misét sok templomban kávé és sütemény követi, ahol az emberek köszöntik egymást, mielőtt hazatérnek. A következő nap nagyon sűrű. Az előkészületek magukba foglalják a „betlehem” felállítását a templomokban és otthon, valamint az otthonok fényekkel való díszítését, mindig beleértve a csillagot is, amely a karácsonyi dekorációk kulcsfontosságú része. A templomokat, a keresztény iskolákat és a kórházakat gyönyörűen, fényekkel díszítik, az alkalom ünneplésére. Sok templomban ünnepi ebédet adnak szegény családoknak a karácsonyi kántálásból összegyűjtött pénzből. Karácsony napján a keresztény családok meglátogatják, megvendégelik egymást, karácsonyi édességekkel és a tortával, a nap folyamán „nyitott házuk” van. A bulik egész héten tartanak. A legtöbb szálloda és klub Mikulással és ajándékozással tiszteli a karácsonyi eseményeket, különösen a gyermekekre gondolva. Egyes egyházak december 25-én megkezdik a karácsonyi vásárokat is, amit bárki meglátogathat. Itt kaphat étel-, italkóstolót és még játékokat is. Indiában az étel mindig fontos része a fesztiváloknak. Az éttermek és szállodák ötletes karácsonyi vacsorákat kínálnak vegyes indiai konyhával, hogy megfeleljenek minden ízlésnek, mivel ez családi esemény. Minden régiónak megvannak a maguk különleges karácsonyi ételei, a húsalapú ételek nagyon népszerűek. A Goan közösség eredetileg Goából származik, de ma már India-szerte mindenütt élnek, nekik van egy hagyományos sertésételük, a „Sorportel”, ez karácsonykor nagyon közkedvelt. Szerte Indiában számos család integrálta a hagyományos indiai ételeket a karácsonyi ünnepségeken is. Gyakran találunk „Biryanit”, vajon sült csirkét és más finomságokat. A süteményeket, gyümölcspogácsákat és édes cipócskákat felváltották a regionális helyi sós ételek. Mivel ma már a nők is dolgoznak, így könnyebb ezeket a termékeket az üzletekből beszerezni. A közösségtől függően az egyház néhány más társadalmi eseményt is szervez a karácsony hetében, december 25-től január 1-jéig, amit általában minden iskola ünnepel. Ezek közé tartozik a „közösségi” táncos vacsora, valamint sportesemények a gyerekeknek, amelyek a közösségi naptár csúcseseményei. A téli szünetet a mai napig karácsonyi ünnepeknek nevezik. A karácsony valóban jól integrált ünnep minden közösség számára India gazdag fesztiválnaptárának és hagyományainak részeként – zárja Rahul Chhabra nagykövet és Kavita Chhabra asszony.

 

Indonézia

Bár Indonézia a legnépesebb mohamedán népességű ország, hat különböző vallást ismer el: az iszlámot, a protestantizmust, a katolicizmust, a buddhizmust, a hinduizmust és a konfucianizmust, és megadja népének a vallásszabadságot, hogy azt gyakorolja, amiben hisz. Minden vallásnak megvan a maga ünnepe, amelyet az egész országban ünnepelnek. Ez munkaszünet mindenki számára, függetlenül attól, hogy milyen vallású. A lakosság 7,5 százaléka protestáns, 3 százaléka római katolikus.

 

A december az ünnepekben az egyik leggazdagabb időszak. Indonéziában a karácsonyi hangulat a nagyvárosokban minden bevásárlóközpontban, irodaházban, üzletben vagy étteremben érezhető, néha már november közepétől. A díszek kint és bent szinte minden 30-40 emelet magas épületen láthatók, lámpák villognak karácsonyi üzenetekkel.

Az indonéz Nabilah család mohamedán ünneplőben

Forrás: Családi archívum

A karácsony ragyogása nagyon érezhető ebben a 300 millió lakosú országban, de talán leginkább a fővárosban, Jakartában és a nagyvárosokban, mint Surabayában, Medánban és Manadóban, ahol sok indonéz keresztény él.

 

– Az emberek szenteste mennek templomba. Karácsonyi templomlátogatás december 24-én este és karácsony másnapján, december 25-én. Sokan a családjukkal, elmennek szenteste vacsorázni és a következő napon karácsonyi ebédre. Azonban minden családnak megvan a maga hagyománya az ünneplésre, és ez többnyire a szokásukhoz vagy etnikai hovatartozásukhoz is kapcsolódik – meséli Abdur­rachman Hudiono Dimas Wahab, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete. Ez azért van, mert Indonézia nagyon változatos ország. A világ legtöbb szigete itt található, 17 ezer felett. Nem meglepő, hogy Indonéziának több mint 1300 különböző etnikuma van. Ezek közül néhány határozottan a portugál és a holland uralom alatt behozott keresztény hithez kapcsolódik. A Pápua régió­ban, Indonézia legkeletibb részén például a karácsonyt az úgynevezett „Barapen” hagyománnyal ünneplik, ahol az emberek összegyűlnek és vaddisznót sütnek forró kövön. Ambon városában, a keleti Maluku tartomány fővárosában, az emberek ambonese hagyományú házban gyűlnek össze, és karácsonyi énekeket énekelnek, miközben várják, hogy a templom harangjai megszólaljanak. Yogyakartában, egy, a városról és a kultúrájáról híres tartományban a karácsonyt egyedülálló módon ünneplik, Jézus Krisztus születésének történetét bemutatva a jávai árnyékbáb-előadással.

 

Összefoglalva: a karácsonyi ünnepség sokszínű. Indonézia változatos kultúrájának minden része nagy szerepet játszik saját karácsonyi ünnepségének értelmezésében. Ez a sokszínűség, úgy érzem, gazdagítja a karácsonyi ünnepséget Indonéziában, amely november közepétől valamikor a következő év január közepéig tart. – Számomra a karácsony mindig szerves része volt ünnepeinknek, mivel nekem is van családom, akik ünneplik a karácsonyt. Zenészi hátterem arra késztetett, hogy ugyanúgy élvezzem a karácsonyi dalokat, mint bárki más. Az egyik kedvencem a Whispering Hope, amit Larry Ford énekelt. Nagyon élvezetesnek találom karácsonykor, és a családdal együtt hallgatom. Szerintem csakúgy, mint a ramadánkor, Indonéziában karácsonykor is az „összetartozás” értékét ünnepeljük. Összehozza az embereket, összeköti a családokat, örömet okoz mindenkinek. Csakúgy, mint ez a karácsonyi dal, azt hiszem, a karácsony nemcsak egy ünnep ünneplése, hanem mélyebb értelemben is reményt suttog másoknak a jobb és virágzó közeledő új évre – teszi hozzá Abdurrachman Hudiono Dimas Wahab.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!