novemberben madarak ezrei érkeznek

2021.11.14. 15:00

Tata, a vadludak városa

A tatai Öreg-tó hazánk legrégibb halastava, mégsem erről vált igazán ismertté, hírnevét sokkal inkább a vadludaknak köszönheti. Ilyenkor, novemberben madarak ezrei érkeznek a város közepén elterülő tóra.

Osváth Sarolta

A csapatokat főként nagy lilikek alkotják

Fotó: Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület/Csonka Péter

Az őszi vadlúdvonulás a természetkedvelők számára az egyik legfontosabb esemény, hazánkban 18 gyülekezőhelyen pihennek meg az évszázadok óta az északi tájakról a hideg tél elől déli irányba húzó vándorok, akik közül sokakat az enyhe tél újabban itt is marasztal.

Tatán eddig 2013-ban érték el a rekordot, 53 ezer vadlúd tartózkodott egyszerre a kedvelt Öreg-tavi telelőhelyén. A jellegzetes alakzatban repülő csapatokat leginkább a nagy lilikek alkotják, de egyéb fajok is csatlakozhatnak hozzájuk.

A csapatokat főként nagy lilikek alkotják
Fotó: Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület/Csonka Péter

Korábban a vetési lúd volt a legjellemzőbb Tatán, a 2000-es évektől azonban a klímaváltozás és egyéb veszélyek miatt az állomány jelentősen átalakult, ma már ritkának számít, ha egy-egy ezres vetésilúdcsapat feltűnik. Érkeznek viszont olyan ritka fajok, mint például a fokozottan védett kis lilik és a vörösnyakú lúd, megjelenésük nagy öröm a madarászoknak. Kis lilikből idén már egy egész családot sikerült megfigyelni, a vörösnyakú lúdnak pedig kilenc példányát jegyezték fel a tatai tónál. A vadludakra jellemző, hogy szoros társas kapcsolatban élnek, egy életre választanak párt maguknak. Fészkelés idején külön családokat alkotnak, a gúnár és a tojó közösen neveli a fiókákat, gyakran kiköltik az idegen tojásokat is, és örökbe fogadják a kikelt kislibákat. A tojó terelgeti a libasort, a gúnár viszont peckesen járkál előttük, hirdetve, hogy ő vigyáz a család biztonságára.

A vándorlásidejére viszont hatalmas csapatokba állnak össze, amelyekben szintén vannak őrszemek. Annak, hogy szabályos V alakban repülnek, aerodinamikai okai vannak, a viszonylag nagy testű, 50-80 centiméteres, 2,5-3,5 kilós vízimadarak így állítólag 70 százalékkal nagyobb utat képesek egy nap megtenni, mint ha egyedül szelnék a levegőt.

Az őszi vadlúdvonulás a természetkedvelők számára az egyik legfontosabb esemény
Fotó: Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület/Csonka Péter

Tatán, amikor a nyári szezonnak vége, eltűnnek a szörfösök, a vitorlázók és a strandolók a partról, megkezdődik a tó lehalászása, ami a víz leengedésével jár. Ekkor a madarak átveszik a hatalmat a tó felett. Sirályok, récék, gémek és kócsagok ezrei, majd a vonuló seregek lepik el a sekély vizet. Ez utóbbiak reggel kihúznak a környéken lévő szántókra táplálkozni, este pedig megtérnek éjszakázni. Őszi estéken a város közepén lévő tóról a madarak folyamatos zsinatolása hallatszik. Tatának ez a különlegessége, nem véletlen, hogy az ország minden részéről vonzza az érdeklődőket. Az évente megrendezett Tatai Vadlúd Sokadalom az alkalmi madarászoknak is lehetőséget kínál az izgalmas természeti jelenség megfigyelésére.

A város sokat tesz az 1989 óta ramsari területté minősített Öreg-tó értékeinek megőrzéséért. A madarak számára a legfontosabb a biztonság, amit nem könnyű egy lüktető, modern, csaknem 23 ezer lakosú, sok turistát vonzó város közepén megteremteni. Előfordult, hogy a szilveszteri tűzijátékok miatt eltűntek a madarak a tóról. Azóta Tatán tilos a tűzijáték, a tó fölötti repülés kisrepülők siklóernyők, sárkányrepülők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!