Frissen Fejérből

2021.11.07. 15:00

Megújult a lovagkori múltra visszatekintő mosonmagyaróvári vár

Felújították a város egykori erődítményét. Ezzel a jelenleg egyetemi karnak helyet adó várépület további turisztikai hasznosítását, valamint a meglévő gyűjtemények bővítését segítették elő.

NA

Így nézett ki a mosonmagyaróvári vár a felújítás előtt

Fotó: Wikimedia Commons/Dobos Róbert

Az épület rekonstrukcióját megelőző statikai vizsgálat közben több mint félezer éves lovagkori gótikus lelet került elő. A magyar építészettörténetben unikális, eredeti kőfaragvány az 1420–1457 közötti időszakban készülhetett. A lovagkorból ránk maradt, korabeli gótikus festékekkel megfestett kőcímer és a várban berendezett új kiállítások egyedülálló élményt nyújtanak a látogatóknak.

Így nézett ki a mosonmagyaróvári vár a felújítás előtt
Fotó: Wikimedia Commons/Dobos Róbert

A munkálatok során felújították a vár homlokzatait, a várudvart és a földszinti tereket, valamint helyreállították az egykori nádori kistermet. A vártörténeti kiállításon a középkori paraszti és katonai, váruradalmi életbe is bepillanthatnak a látogatók, az intézménytörténeti kiállítás keretében pedig a legérdekesebb diákokat és tanárokat (akik közé például Fekete István is tartozott) ismerhetik meg, valamint az egy-egy kornak megfelelő oktatási eszközöket is megnézhetik, és az óvári gazdászhagyományokba is betekintést nyerhetnek.

Az élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállításon kézbe vehető eszközök segítségével közelebb kerülhetnek a múlthoz és a gazdászok tevékenységéhez – derül ki a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram internetes oldaláról. A mosonmagyaróvári vár, amellett, hogy katonai erődítményként és végvárként szolgált a XVIII. századig, a XIX. század elején oktatási intézménnyé alakult. Az épület 1818-ban nyerte el mai formáját, ekkor alapították a jelenleg is az épületben működő egyetemi kar elődjét – adja hírül a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közösségi oldala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!