OKtoberfest

2021.09.04. 14:00

A világ legnagyobb népünnepélye

A müncheni Oktoberfest minden év szeptember utolsó hetében kezdődik és október első vasárnapján ér véget. A Covid-járvány miatt idén azonban elmarad.

Lázár Ádám

Az Oktoberfest egy királyi lagziból fejlődött gyakorlatilag a sör ünnepévé az elmúlt 200 év alatt

Fotó: Lázár Benedict

Több mint 2100 személyi igazolvány és bankkártya, 950 különféle ruhanemű, 800 kulcs, 900 mobiltelefon, 600 pénztárca, hátizsák és retikül, 440 szemüveg, 90 óra és ékszer, 83 fényképező és videofelvevő. Találtak még egy protézist, két karikagyűrűt és négy jegyet a Bayern München következő meccsére is.

2017-ben, két hét alatt ezt vitték be a talált tárgyak osztályára. De hol lehet ennyi mindent elveszíteni ilyen rövid idő alatt?

„Ozapft is!” – A hordót megcsapoltam – jelentette volna be a tradicionális bajor megnyitómondatot München főpolgármestere szeptember 18-án, szombaton. A 16 napig tartó esemény a világ legnagyobb sörfesztiválja, vidámparkja, népünnepélye.

Egy katonatiszt javasolta I. Miksa bajor királynak, hogy fia esküvőjét a belvárosban rendezett lóversennyel ünnepeljék meg. Az ötlet tetszett a királynak, és így az Oktoberfestet először 1810-ben, Lajos trónörökös, a későbbi I. Lajos király esküvőjén tartották. Lajos menyegzője olyan sikeres volt, hogy a következő évben már a Bajor Mezőgazdasági Társulat is támogatta a népünnepély rendezését. Tény, hogy I. Lajos király másképp képzelte el az ünnepséget, mint amilyen a mai. De miután egyre népszerűbb és nagyobb lett, 1819-ben München városa felkarolta a rendezést, és a lóversenyhez szórakozásként vidámparkot is szerveztek, és ivócsarnokokat emeltek. A hagyományos elemek azonban még ma is fontosak. A fesztivál házigazdái és a sörfőzdék vezetői látványos külsőségek között vonulnak be az Oktoberfest területére. A fesztivál ünnepélyes megnyitójára felvonulókat, zászlólengetők, díszes bajor népviseletbe öltözött földművesek kapáikkal, vasvilláikkal, fúvószenekarok felvonulásával és virággal feldíszített lovas vagy ökrös szekerek vezetik a Mezőre. Az Oktoberfest első vasárnapján kilencezer ember vesz részt a felvonuláson, ahol több ország képviselőinek részvételével hét kilométer hosszú folklórparádét rendeznek.

Az Oktoberfest egy királyi lagziból fejlődött gyakorlatilag a sör ünnepévé az elmúlt 200 év alatt
Fotó: Lázár Benedict

Ha a neve Oktoberfest, miért tartják szeptemberben? Az első fesztiválokat még csak néhány napra és valóban októberben rendezték, de az időjárás akkoriban már annyira esős volt, sőt néha már havazott is, hogy néhány müncheni kocsmáros elhatározta, hogy a nevét megtartja, de inkább szeptemberre teszi át és meghosszabbítja a fesztivált.

Az Oktoberfest óriási bevételt biztosít Bajorországnak. A 7,2 millió látogató 442 millió eurót költ. A külföldről érkezők 295 millió eurót költenek ételre, italra, vásárlásra és 285 milliót a városon belüli utazásra. A szállodák 505 millió eurót keresnek. Ez mintegy 1,23 milliárd euró. Az Oktoberfest azonban leginkább társadalmi, baráti, családi esemény. A látogatók több mint 70 százaléka Bajorországból érkezik. Csak a vendégek 4 százaléka jön egyedül, ők is azt remélik, hogy majd itt találkoznak valakivel.

A számok magukért beszélnek. 2017: 7,2 millió látogató, 6,9 millió liter sör, 95 000 liter bor, 300 000 liter kávé, tea, 1,13 millió liter víz, frissítők, fehér bajor kolbász 2,5 euró, perec 1 euró áron. A 16 sörsátorban 120 ezer ülőhely van, amit már áprilisban el kell kezdeni lefoglalni. Felmérések szerint az átlaglátogató, ha nagyon visszafogott, 60 eurót költ a fesztiválon. Ha valakinek ez túl drága – pláne, ha gyerekkel akar menni, érdemes hétköznap 10– 15 órára időzíteni. A sörsátrak tulajdonosai évente 250 nyugdíjast és 2300 kis keresetűt is vendégül látnak.

A földi paradicsom, a német hölgyek népviseletben, mosolyogva tündökölnek
Fotó: Lázár Benedict

Miért olyan sikeres a fesztivál? Mert több mint sör fesztivál. Különféle szokások életben tartása. Cégek, munkahelyek bérelnek ki egy-egy sátorban egy nagy asztalt egy nap néhány órájára, és a munkatársak együtt ünnepelnek. Egy asztal 5000 euró. De egy 16 eurós ételjegyet 1600 euróért hirdettek az interneten. Csak azok a sörfőzdék jogosultak termékeiket eladni a fesztiválon, amelyek München városhatárán belül működnek. A 100. évfordulóra, 1910-ben, már 12 000 hektoliter sör fogyott a fesztivál alatt.

Az Oktoberfest tradicionális ételei: a sült csirke, a hatalmas perec, a sült kolbász, az amerikai palacsinta, a csokis banán és a karamellizált mandula. Mit és mennyit fogyaszt 7,2 millió ember? Kezdjük a sörrel, ebből 7,7 millió liter, a sült csirkéből 510 000, a sült kolbászból 123 000, 112 nyárson sült ökör és 48 borjú fogyott. A maradék 1300 tonna volt.

Azok számára, akik nem tudnak Münchenbe utazni, világszerte mintegy 2000 müncheni stílusban megszervezett Oktoberfestet szerveznek. A fesztiválok fesztiválja azonban az igazi, a müncheni, ahol 8000 állandó és 5000 alkalmi munkás dolgozik.

A 16 sörsátorban 120 ezer ülőhely van, amit már áprilisban lefoglalnak
Fotó: Lázár Benedict

Az Oktoberfest területén 1991 óta nem szabad semmilyen műanyag tányért, evőeszközt használni, csak mosható, újrahasználható porcelántányérokat, fémescájgot, üvegkorsókat. Az üdítőket is üvegekben árulják, amelyeken egy euró a letét, tehát érdemes visszaadni. 1998-ban kezdtek a vízzel úgy spórolni, hogy a sörsátrak mosogatóvizéből az első mosást, a zsírosát a szennyvízbe leengedték, de a másodikat, az öblítővizet felhasználják a WC-k öblítésére. Így „csak” 130 000 köbméter vizet használnak. Az estét 350 000 égő varázsolja nappallá. Az Oktoberfest mintegy 750 áramfelhasználója 3 millió kilowatt/órát használ, ami 1100 háztartás egész éves szükséglete. Mivel az Oktoberfest elsősorban sörfesztivál, fontos kérdés, hogyan lehet ennyi embert gyorsan, biztonságosan a helyszínre, majd onnan elszállítani. A terület közelében nem lehet parkolni, de közvetlenül a főbejáratnál van egy megálló. Ide percenként érkeznek a szerelvények, és rendőrök felügyelik a gyors ki- és beszállást.

Ez tradicionális bajor nép­ünnepély, ahol a népzene is fontos. 18 óráig az időseknek csak hagyományos fúvós­zenét játszanak, a pop, a sláger csak azután szólhat. Ekkorra a hangulat már olyan, hogy a padokon, de gyakran az asztalokon is táncra perdülnek. Külön részleget állítottak fel az elveszett gyermekeknek, csakúgy mint a védelmet igénylő lányok és nők részére.

Eddig csak 26-szor maradt el az Oktoberfest a háborúk, az 1854-es és az 1873-as kolera­járvány miatt. Idén lett volna a 182 alkalom, ha megtartják. Egészségünkre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!