Egy életre szóló élmény és különleges látvány

2020.09.13. 14:45

Lenyűgöző vadasparkjaink

Az állatok csodálatos világa minden korosztályt lenyűgöz, különösen, ha a velünk élő ritka egyedeket természetes élőhelyükön fedezhetjük fel. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a hazai vadasparkok, amelyek igazi természetközeli élményt nyújtanak kicsik és nagyok számára.

Osváth Sarolta

Przewalski vadlovak és rekonstruált őstulok

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hazánkban megkülönböztetjük a vadasparkokat és a vadaskerteket, ez utóbbiak a gímszarvas, a dámszarvas, a vaddisznó és az európai muflon tartására, tenyésztésére és vadászatára létesített bekerített területeket jelentik, míg a vadasparkok kifejezetten kutatási, oktatási és bemutatási célokat szolgálnak. Más kérdés, hogy ma már gyakran az állatkerteket is vadaskertnek vagy vadasparknak nevezik, pedig ott többnyire mesterségesen kialakított környezetben élnek az állatok.

A Hortobágyi Vadaspark méltán került fel az ország leglátogatottabb természeti látványosságaink listájára: egész évben nyitva tart, de védett területként csak szervezett formában tekinthető meg. A legendás Kilenclyukú híd közelében, Hortobágy-Malomházán kialakított terület az ősi puszta hihetetlen gazdag élővilágát és vadjait tárja elénk. A vadaspark lakói között megtalálhatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: a farkas, a vadló, a keselyű, a pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: a vadmacska, a róka, a görény, az őz, a réti sas vagy a nyári lúd, a nagy kócsag, a szürke gém, a daru, a fehér és a fekete gólya, a vörös vércse.

Przewalski vadlovak és rekonstruált őstulok
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Ezeket a fajokat olyan környezetben fedezhetjük fel, amely még ma is az egykori, a Hortobágy ember nélküli tájának képét mutatja, ligeterdőket, mocsarakat és természetesen hatalmas pusztaságot. A legizgalmasabb kaland a pusztaszafari, amelynek során egy speciális járművel és lehetőleg jó nagy távcsővel és fényképezőgéppel felszerelkezve olyan ritkaságokat láthatunk, amilyeneket szinte sehol a világon. Csaknem testközelből figyelhetünk meg olyan állatokat, amelyek ilyen nagy számban szinte egyedül csak itt élnek szabadon. A Przewalski vadló és a rekonstruált őstulok – ma már hortobágyi tulok a neve – első egyedei 1997-ben kerültek a vadasparkkal szomszédos Pentezug pusztára. A Hortobágyi Nemzeti Park területén a legszigorúbban védett vadrezervátumban jelenleg már mintegy háromszázötven vadló és több mint ötszáz tulok él, a vadaspark területén mintegy harminc-negyven látható belőlük. A vadaspark második szakaszában tágas, vizesárokkal határolt kifutókban, természetes körülmények között élnek a puszta mai és korábbi ragadozói. A szintén természetes tavakon és röpdékben a terület őshonos és jelenkori madarai élik világukat.

A Nógrádi Vadasparkban hatalmas terület áll rendelkezésre
Fotó: Osváth Sarolta

A Nógrádi Vadaspark a Börzsöny lábánál, Budapesttől alig ötven kilométerre található, területe száztíz hektár. Az erdővel borított területen az állatok szabadon, természetes közegben élnek, nincsenek ketrecek, karámok. Igazi, életre szóló élmény, egyedülálló látvány az állatok etetése, amikor több száz különböző vadat egészen közelről lehet látni. Nem ritka egymás mellett a másfél mázsás vaddisznó és a kicsi muflonbárány. A látogatókat csoportosan, naponta két turnusban régi katonai teherautón viszik ki a völgyben lévő etetőhelyre, s a platón ülve vagy magaslesről csodálhatják meg a békésen táplálkozó vadakat. Aki a gímszarvasbőgésre szeretne benevezni, annak hónapokkal előre le kell foglalnia a helyét, annyira kedvelt a különleges program.

A vadaspark látogatókkal foglalkozó személyzete az állatokról sok történetet, érdekességet is megoszt az érdeklődőkkel. Hamarosan megnyílik a látogatók előtt a RagadoZOO is, ahol különleges hazai és egzotikus állatfajokból álló gyűjteményben gyönyörködhet az állatszerető közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!