Az ezeréves magyar határ

2020.07.19. 13:00

Megelevenedik a történelem a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál

A Magyar Királyság egykorvolt legkeletibb vasúti őrháza, Rákóczi-várrom, kápolna, vám- és vesztegzár-épületromok, emlékművek, egy sor kopjafa és pazar kilátás várja a látogatót Gyimesbükkön.

Laskovics Márió

Gyimesbükk községközpont Romániában, Bákó megyében. A történelmi Erdély egyik legkeletibb települése. A falu Csíkszeredától harminckét kilométerre északkeletre, a Tatros folyó felső szakaszán, a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál fekszik. A folyó és a vasútvonal itt hagyja el Erdélyt, és lép át Moldvába. A település határában, a Gyimesi-szoros jobb oldalán még láthatók az egykori határszéli Rákóczi-vár romjai, melyet Bethlen Gábor építtetett 1626-ban. Később többször megerősítették, de mára csekély nyoma maradt.

Az egykori Rákóczi-vár romjaihoz lépcső vezet a vasúti őrháztól
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A várromokat – ahova érdemes felkapaszkodnunk, hiszen pazar kilátás tárul elénk -, valamint a tövében, néhány méterre az egykori magyar-román határtól álló, a hajdani Magyar Királyi Államvasutak 30. számú vasúti őrházát évről évre turisták ezrei keresik fel. Ma is láthatók Magyarország egykori határkövei a várromok után felfelé a hegygerincen. A vasúti őrház a magyar és a román állam közötti korábbi szerződés alapján, az 1896-97-ben elkészült Csíkszereda-Gyimesbükk-Palánka-Kománfalva-vasútvonal részeként épült, és a korabeli MÁV-hálózat legkeletibb őrháza volt. 1920 után a román állami vasúttársaság használta, 1940-től ismét a MÁV, illetve a Magyar Honvédség. Ekkor az épület pincéjében és mellette lőrésekkel ellátott bunkert alakítottak ki. A háború után ismét a román vállalat használta 2000-ig.

Az épületromoknál 2010-ben hoztak létre emlékhelyet domborművel, a hősök névsorával
Fotó: Laskovics Márió / Veszprémi Napló

Elhanyagoltan állt 2003-ig, amikor Deáky András helyi lakos, az iskola nyugdíjas igazgatója megvásárolta, a legszükségesebb állagmegóvást elvégeztette, és Gyimesbükk önkormányzatának ajándékozta. A több szervezet nemzetközi összefogásából, illetve magánszemélyek adományaiból külsőleg és belül teljesen megújult épületet 2008 pünkösdjén adták át. Benne vasúttörténeti kiállítás látható a gyűjteményt kezelő nyugalmazott vasutas és helytörténeti kutató, Bilibók Ágoston kalauzolásával. Falán emléktáblát helyeztek el az első erdélyi zarándokvonat, a Székely Gyors dicsőségére. Az őrházzal szembeni Kontumác-domboldalon 18. századi vámház, vesztegzárépület, valamint Nagyboldogasszony tiszteletére épített kápolna található. Ez a történelmi határhely számos ütközet helyszíne volt. 2010- ben emlékhelyet hoztak létre, márványtáblákon jelenítve meg az ismert hősök névsorát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!