A régészek számára még mindig képes meglepetéssel szolgálni

2020.05.17. 07:30

Folytatódik a romváros, Pompeji feltárása

Bár 2018ban az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb ásatása kezdődött meg Pompejiben, az ókori római romváros közel harmadát még mindig horzsakő (és mára már növényzet) borítja.

Veszprémi Napló

A romváros közel harmadát még mindig horzsakő és mára már növényzet is borítja Fotó: Pixabay

A világörökség ezen része az egyik legjelentősebb régészeti területe, amelyet egy átlagos évben négymillió turista keres fel. Ők az 1748-ban újra felfedezett várost megtisztított és részben helyreállított képben láthatják, így visszapillanthatnak a római kor hihetetlenül gazdag képére.

Az ásatások olyan izgalmas információkat hoztak, mint például, hogy a Vezúv-kitörés valószínűleg nem 79. augusztus 24-én, hanem október 24én történt.

A romváros közel harmadát még mindig horzsakő és mára már növényzet is borítja
Fotó: Pixabay

A lopások és a nyerészkedések sajnos több alkalommal is sújtották a várost, azonban a terület legfrissebb átvizsgálása során egy érintetlen halottra bukkantak: a férfi egy erkélyről próbált lemenekülni, azonban sérült lába miatt nem volt elég gyors. Mellette egyébként ma közel 250 ezer forintnak megfelelő akkori pénz hevert.

A 2000 négyzetméternyi területet átvizsgáló régészek azonos gyártótól származó cserépedényeket, hihetetlen precizitással kidolgozott freskókat is találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!