Hit és természet összhangja

2020.03.28. 15:00

Csíksomlyót érdemes felkeresni a pünkösdi búcsú idején kívül is

A székelyföldi székely és a moldvai csángó magyar katolikus hívek búcsújáró helye napjainkban a legismertebb zarándokhely a Kárpát-medencében. A kegyelem csendes, pihenésre, feltöltekezésre kiválóan alkalmas színtere.

Laskovics Márió

A Hármashalom-oltár a Kisés a Nagy-Somlyó-hegy közötti nyeregben

Fotó: Laskovics Márió

Csíksomlyó egykor önálló község volt, 1959 óta Csíkszereda településrésze Hargita megyében. A katolikus vallású székelyek híres Mária- kegyhelye, búcsújáró helye és szellemi életének központja. A falu Csíkszeredától három kilométerre található. Eredetileg 1444 óta tarthat itt búcsút a somlyói ferences rend. A székelyek életében a Szűz Mária-tisztelet több évszázados hagyomány.

A környék a népművészeti hagyományok kiapadhatatlan kincsesbányája

A krónikák szerint Mária adott erőt és bátorságot a hitüket védő gyergyói és csíki székelyeknek, hogy 1567 pünkösdszombatján győzelmet arassanak a protestáns hitet erőltető János Zsigmond seregei felett. A romániai kommunizmus bukása után a búcsújárás új erőre kapott, és a székely-magyar identitás egyik legfőbb kifejezőeszközévé vált. A székelyföldi székely és a moldvai csángó magyar katolikus hívek búcsújáró helye napjainkban a legismertebb zarándokhely a Kárpát-medence térségében. A pünkösdkor megrendezett búcsú mára az összmagyarság ünnepének mondható, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. A több százezer, akár félmilliónyi zarándok a Kis- és a Nagy-Somlyó-hegy közötti nyeregben, a Makovecz Imre tervezte Hármashalom-oltár körül gyűlik össze. Természetesen a falut érdemes felkeresni a pünkösdi időszakon kívül is, hiszen a környék a népművészeti hagyományok és szokások kiapadhatatlan kincsesbányája. Látnivalói közül kiemelkedik a kegytemplom és a kolostor, melyek gótikus elődjeit 1442-1448 között építették a ferences szerzetesek, és építését Hunyadi János is támogatta a töröktől szerzett zsákmányból. A mai kéttornyú, neobarokk stílusú kegytemplom 1804-1876 között épült.

A Hármashalom-oltár a Kisés a Nagy-Somlyó-hegy közötti nyeregben
Fotó: Laskovics Márió

Legnagyobb értéke a valószínűleg a 16. századból származó 227 centiméter magas, hársfából faragott reneszánsz Mária-szobor, melynek alkotója ismeretlen. A kegyszobornak, amelyet Szent István és Szent László őrködő szobra fog közre, csodatevő erőt tulajdonítanak. Emberek gyógyulásáról, boldogulásáról, hitbéli megerősödéséről tanúskodnak a két oldalán elhelyezett köszönetnyilvánító táblák. A kolostor udvarán látható Kájoni János (1629–1687) ferences szerzetes, tudós, nyomdász és orgonaépítő szobra. A kegytemplommal szemközt Csíkszék 1825-1841 között épült egykori székháza áll. Jobbra mellette a korábbi gyulafehérvári püspökről elnevezett, 1996-ban épült Jakab Antal-ház található. A konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek helyet adó központban volt a szállásunk félpanziós, baráti ellátással. A véletlen folytán csoportunknak itt üdítő találkozásban, közös imában volt része Böjte Csaba ferences szerzetessel. A templom mögötti Kis- Somlyó-hegyen három kápolna áll, a hegy lábánál pedig a vulkáni utóműködésnek köszönhetően borvíz fakad, amely a helyiek kedvelt savanyú ásványvize. Érdemes megkóstolni, akárcsak a helyi áfonyapálinkát és kovászos kenyeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!