Rozé-, rizling- és jazznapok

2019.07.04. 15:00

Világsztárok a VeszprémFesten

A 16. VeszprémFesten Caro Emerald, a UB40 featuring Ali & Astro és Katie Melua mellett Verdi Rigolettóját láthatja idén a közönség. A pénteken kezdődő Rozé-, rizling- és jazznapokon helyi és országosan elismert zenészek lépnek fel.

Veszprémi Napló

A VeszprémFest első napján, július 10-én Caro Emerald áll színpadra Fotó: Veszprémi Napló

A VeszprémFest első napján, július 10-én Caro Emerald áll színpadra. A holland származású énekesnő előadói stílusában egy popsztár egyénisége ötvöződik a hollywoodi aranykor filmsztárjainak megjelenésével, egyedi hangja és izgalmas zenei világa napjaink egyik legérdekesebb énekesnőjévé teszi. A most 36 éves művésznő karrierje csúcsán, különleges programmal érkezik a VeszprémFestre. Műsorával visszanyúl első lemeze világához, a ballroom jazz, a tangó és a 90-es évekbeli groovin’ jazz keverékéhez.

A fesztivál második napján, július 11-én az operairodalom egyik legnépszerűbb darabját, Giuseppe Verdi Rigolettóját láthatja a közönség. A máig erős mondanivalójú, tragikus operát a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő: a mantovai herceg az amerikai René Barbera, Rigoletto az olasz Paolo Gavanelli, Gilda a cseh Zuzana Marková tolmácsolásában hangzik fel, karmester Medveczky Ádám Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, közreműködik a Magyar Állami Operaház ének- és zenekara. 2005-ben – koncertszerű opera-előadásként – egyszer már óriási sikert aratott a darab a VeszprémFest színpadán, Rigoletto szerepében ugyanúgy Paolo Gavanel- livel. A szervezők az akkori forró hangulatú, magával ragadó előadásra számítanak ezúttal is.

A harmadik nap, július 12-én egy igazi reggaeklasszikus, a UB40 featuring Ali & Astro ad koncertet. A UB40 alapító tagjai, Ali Campbell és Astro a világ egyik legsikeresebb, jelenleg is működő reggae-formációjának vezetőiként pályafutásuk és zenekaruk 40. évfordulóját ünneplik turnéjukon.

A VeszprémFest első napján, július 10-én Caro Emerald áll színpadra
Fotó: Veszprémi Napló

A UB40 felállása az alapítástól kezdve három évtizeden át változatlan volt, a nyolc zenész által alkotott csapatból azonban Ali Campbell énekes és Mickey Virtue billentyűs 2008-ban kilépett. 2013-ban követte őket az énekes-trombitás Astro is. Ali Campbell, Mickey Virtue és Astro 2014-ben bejelentették, összeállnak, hogy ápolják, megőrizzék és továbbvigyék a UB40 szellemi örökségét.

A negyedik nap, július 13-án régi ismerősként üdvözölhetjük Katie Meluát, aki 2014-es koncertje után tér vissza Veszprémbe. Az énekesnő egyike Nagy-Britannia legnagyobb lemezsikereket elérő előadóinak, több mint 12 millió eladott albummal, egymillió koncertjeggyel és 32 platinalemezzel. Katie Melua pályafutásának legsikeresebb dalait adja elő a fesztiválon, négytagú zenekari kísérettel.

A VeszprémFest nagyszínpadi produkcióinak helyszíne a História kert, a Rozé-, rizling- és jazznapokat viszont az Óváros téren rendezik, ahol a balatoni borrégió borászatai, helyi és országosan elismert zenészek fellépése várja az érdeklődőket. A látogatók tíz nap alatt harminc koncertet hallhatnak. A korábbi évekhez hasonlóan csak hazai fellépők adnak műsort, elsősorban a könnyedebb, szórakoztató dzsessz képviselői, de teret kapnak olyan társműfajok, mint a blues, a funk vagy a rockabilly is. Az Óváros térre több mint harminc borászat települ ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!