Utazó

2017.09.05. 14:10

Pincék, kastélyok és romok - Rengeteg látnivalót rejt a Zsámbéki-medence

ZSÁMBÉK Szüreti mulatság, borkóstolás, lovaskocsizás, kastélyok és még számos izgalmas, érdekes program várja azokat, akik az ősszel a Zsámbéki-medencébe látogatnak.

Osváth Sarolta

Aligha van jobb időszaka az évnek a Zsámbéki-medence felfedezésére, mint a szeptember: ilyenkor gyönyörű a táj, nagyszerű túrákat lehet tenni a Dunazug hegyvidékén, a Budai-hegység, a Pilis és a Gerecse hegyvonulatai, valamint az Etyeki-dombság lankái között. Ezt a területet foglalja magába a Budapest központjától alig harminc kilométerre található Zsámbéki- medence, melynek központi települése, a névadó Zsámbék ősi város. A földrajzi kistájhoz tartozik Biatorbágy, Budajenő, Herceghalom, Etyek, Páty, Perbál, Telki, Tök és Tinnye, de ide sorolható még Budakeszi, Gyermely, Mány és Szomor is.

E tájon már a honfoglalás kora előtt és az idő tájt is virágzó kultúra létezett, az évszázadok viharai azonban nem kímélték, többször lerombolták, elnéptelenedett, majd főként német származású, bajor, sváb iparosokkal és szőlőművelő családokkal, később székely lakókkal telepítették be. Szinte nincs olyan település, ahol az út mellett vagy a hegyoldalban ne látnánk gyönyörű, régi pincesorokat. Már csak ezért is érdemes ellátogatni ide, különösen szüret idején.

Nem szabad kihagyni a Zichy-kastélyt sem, amely az 1100-as évek végén várnak épült, aztán végvárként működött, majd a XVIII. században épült a ma látható kastély. 
Fotó: Németh Márk Botond

De a városnézés is különleges élményeket tartogat, különösen, ha kellemes programokkal kötjük össze, Zsámbék esetében például a pálos napforduló ünnepével és vásárral, a hónap végén pedig lovaskocsizással és bállal. Zsámbék nagy múltú település, fénykorát a honfoglalás utáni századokban élte, már az 1050-es években kőtemploma volt. Ennek helyén építették fel az 1200-as évek közepe táján a premontrei szerzetesek a késő román kori gótikus, háromhajós bazilikát, amely ma - romjaiban is - a magyar építészettörténet egyik kiemelkedő emléke. Méltó társa legszebb román kori emlékeinknek, a lébényi és a jáki templomnak.

1773-ban a templomot egy földrengés félig lerombolta, azóta nem építették újjá. Kőtárában állandó kiállítást láthatunk, tetejére fel lehet menni, ahonnét lélegzetelállító kilátás nyílik a Zsámbéki-medencére.

Mellette található - szintén romos állapotban - a premontrei rend monostora. Legalább ilyen érdekes a Szent Vendel domborműves népi lakóház is, amelyet ugyancsak ajánlunk megnézni: igazi ritkaság, a környék egyik legrégebbi lakóháza, melyet 1740 körül épített egy gazdag állattenyésztő. A ház homlokzatán látható a pásztorok védőszentjét ábrázoló dombormű, belül pedig a sváb népművészet és a korabeli zsámbéki élet mindennapi tárgyait állították ki. Nem szabad kihagyni a csodálatos Zichy-kastélyt sem, amely eredetileg az 1100-as évek végén várnak épült, aztán végvárként működött, majd a XVIII. században épült a ma látható barokk kastély, amely a XIX. század végén egészült ki újabb emelettel. A kastéllyal szemben látható az Immaculata-emlékmű, amely az 1739-es nagy pestisjárvány 828 zsámbéki áldozatára emlékeztet. A történelmi századokból a törökök ittlétét a kastély mellett a Török-kút őrizte meg.

Ha a Zsámbéki-medencében járunk, feltétlenül el kell menni a legendás biatorbágyi viadukthoz, amely a Füzes-patak völgye felett ível át. A zöld színű, kettős vasúti völgyhíd a magyar vasúttör-ténet legfényesebb korszakának emléke, igazi látványosság. Műemlékké nyilvánították, bár országos hírnevét Matuska Szilveszter 1931-ben elkövetett robbantásos merényletének köszönheti.

Az 1200-as évek közepe táján építették a premontrei szerzetesek a késő román kori, gótikus, háromhajós bazilikát, amely a magyar építészettörténet egyik kiemelkedő emléke 
Fotó: Németh Márk Botond

Budajenőre szeptember közepén, a szüret és borünnep idején érdemes látogatást tenni, ilyenkor benépesül az 1829 és 1866 között kiépült gyönyörű, történelmi pincesor, amely a település egyik nevezetessége. A közeli Budakeszi Vadaspark pedig bemutatja a Magyarországon élő vadfajokat, a nagyszerű családi program a természet szépségeire és a környezettudatos gondolkodásra is ráirányítja a figyelmet.

Az első igazi pinceélmény azonban Pátyon vár ránk: a pincesor a Zsámbéki-medence egyik legegységesebben megmaradt pinceegyüttese. A hangulatos, ligetes területen hársfák, diófák, japánakácok között kétszáznál is több pince bújik meg. A terület érintetlensége, a lekerekített sarkú, lépcsőzetesen, egymás fölé épült sorokban elhelyezkedő pincék látványa magával ragadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!