Utazó

2012.08.15. 10:23

Túra hegyhátról hegyhátra

Zalaegerszeg - Kerékpáros, strandolós túrát ajánlunk azoknak, akik kedvelik a hegyhátról hegyhátra csavargást és a szabad vizek kínálta örömöket.

Arany Gábor

A zalai megyeszékhelyet nyugat felé hagyjuk el, és a Göcsej kapujának nevezett Teskándnál Dobronhegy felé vesszük az irányt. A tetőre érve szusszanásnyi időre álljuk meg a Kandikónál, amely tengerszint feletti 302 méteres magasságával a Göcsej legmagasabb pontja. Utunk innen Csonkahegyháton át Kustánszegre vezet. A teljes infrastruktúrával rendelkező faluban az 1990-es évek közepétől megjelent a turizmus, köszönhetően az északi határában létrehozott 15 hektáros tónak. Kedvelt kirándulóhely a horgászok és a fürdeni vágyók körében.

Pihenőnk után északra indulunk Németfaluba. Neve arra utal, hogy a mindig kis népességű faluban német telepesek éltek. Sarlós Boldogasszony ünnepét tartják itt az 1920-as évek óta, amikor hatalmas jég verte el a falut. Ekkor tettek fogadalmat, hogy minden év július 2-át a határban, pihenéssel, szórakozással töltik és őrt állnak, hogy az egész határban szomszéd falubeliek se dolgozzanak a földjeiken, a szőlőhegyeken, vasvillával kergetik el azokat, akik meg akarják szegni ezt a tilalmat.


 
A faluból északra tartva, a Salomvárra vezető utat - egykor volt aszfaltot - lyukak ezrei szabdalják. A kilátás azonban kárpótol a gyötretésünkért, mert a Cigány-hegyről elénk táruló panoráma az Alpokaljától Zalaegerszegig ível. Az ősi, Árpád-kori Salomvárra az iskola mellett robogunk be a meredek úton, s ha a kereszteződésben balra indulunk, a falu nevezetességét, az 1200-as évek második felében épült római katolikus templomot láthatjuk. Jobbra, a falu utolsó, Lesvár utcájának végén a záportározóhoz érünk. A pár éve létrehozott tavacska rövid pihenőnk helyszíne lehet. Salomvárt nyugat felé elhagyva Keménfára tehetünk kitérőt. A települést írások először 1371-ben említik. A török hódoltság alatt elnéptelenedett a falu, még 1720-ban is lakatlan volt, de a század derekára újra benépesült, ma már a településen a modern kor minden szolgáltatása elérhető. Visszakanyarodva Keménfáról hamarosan elérjük a Zala menti kerékpárutat, amely Budafánál szalad be Zalalövőre. A Borostyánút melletti település - római nevén Salla - fontos szerepet töltött be gazdaságban, kereskedelemben a Római Birodalom idején.

A közelebbi múltra pedig Lékai László bíboros szülőháza emlékeztet és a szomszédságában álló tájház, benne a helytörténeti kiállítással. Nyugati határában terül el a 20 hektáros Borostyán-tó, amelyet 1985-ben alakítottak ki a Szőce-patak felduzzasztásával. Hamar népszerűvé vált a horgászok és a strandolni vágyók előtt. Kempingje külföldiek által is nagyon kedvelt nyaralóhely. Ha úgy érezzük, hogy elfáradtunk, itt elidőzhetünk. A városból vonattal is elérhetjük kiindulópontunkat, vagy "autómentesen" a Zala menti kerékpárúton is visszatérhetünk Bagodig, s onnan mellékutakon a megyeszékhelyre. Aki még érez magában erőt, felkeresheti a hat kilométerre elterülő Vadása-tavat. Túránk utolsó tavát Zalaegerszeg határában, Gébárton érjük el. Strandolni, horgászni vágyók célpontja, szomszédságában pedig a termálfürdő és a vízicsúszdapark kínál másfajta kikapcsolódási lehetőséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!