Utazó

2011.12.14. 07:20

Az oroszok citadellája

Ne nézz hátra! Sosem vagy teljesen egyedül: ez az egyik legismertebb moszkvai szabály. A jó hír, hogy vége a KGB-s korszaknak, és bátran nekivághatunk az ismeretlen Keletnek, és így a cseppet sem rideg Moszkvának is. Egyszerre modern és európai, és egy perc alatt képes magába szívni minket, európaiakat. Dáváj!

Szausev Xénia

Aki még sosem járt világvárosban, az jobban jár, ha nem egyedül vág neki ennek a kirándulásnak. Az autót hagyjuk valahol a város külterületén és használjuk a metrót, amely turistalátványként sem utolsó: a világ második legsűrűbben használt földalattivasút-hálózata híres a szocialista realizmus műalkotásaival díszített állomásairól. Építésekor fontos szempont volt a szocializmus felsőbbrendűségének demonstrálása, illetve, hogy egy esetleges háború esetén óvóhelyként lehessen használni.

Moszkvára egy hét sem elég, ezt magam is tapasztaltam. Nehéz lenne felsorolni, mi mindent érdemes megnézni, de a teljesség igénye nélkül következzen pár turistalátványosság. Kiránduljunk most a Kremlhez, amelyet gyakran egész Oroszország központi tereként is emlegetnek. Moszkva fő útjai a Kremltől sugároznak ki az ország minden irányába, hogy a városhatárokon kívül országutakká szélesedve kössék össze a fővárost a végtelen orosz vidékkel.

Kint élő rokonaim szerint Moszkvát úgy lehet legszemléletesebben leírni, ha elképzelünk több kört a Kreml, a Vörös tér körül. A leghíresebb és legjelentősebb látványosságok mind az első körön belül találhatók. Ez a város szíve és ékessége. Lélegzetelállító és monumentális. Moszkva óriási. Itt minden nagyobb, mint másutt: a házak, a székesegyházak, az utcák.

A Vörös tér persze nem csak az oroszoké, szinte mindenkinek vannak emlékei róla. Akár járt Moszkvában, akár nem. A Vörös teret már a régi cári időkben is így nevezték, mivel a "krasznaja" szépet is jelentett. Szép is a tér az azt lezáró Vaszilij Blazsennij- (Boldog Vazul-) székesegyházzal. A csodásan díszített hagymakupolás katedrális Moszkva egyik jelképe, amit annak ellenére, hogy a falakon kívül áll, a Kreml részeként szoktak emlegetni. A jellegzetes, nyolc színes hagymakupolát hordozó templom az ortodox templomépítészet egyik legcsodálatosabb remeke.

A tatárok felett aratott győzelem emlékére épült templom kompozícióját tekintve egyedülálló remekmű: az 57 méter magas sátortetős központi templomot nyolc kisebb, egymástól teljesen különböző, hagymakupolás templomocska veszi körül. A templomot Posztnyik Jakovlev tervezte, a legenda szerint IV. "Rettegett" Iván megvakíttatta a mestert, hogy sehol ne építhessen még egy ilyen gyönyörű templomot. A tér dél-keleti oldalán emelkedik a Mihály arkangyal-székesegyház, amely a nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt.

Az 1613-tól uralkodó Romanov-dinasztia cárjai a különböző korok stílusának megfelelően fényűző palotákkal gazdagították a Kremlt (Granovitaja-palota, Tyerem-palota), amelynek hadászati jelentősége fokozatosan csökkent. Napóleon serege a Kremlt is elfoglalta 1812-ben és bő egy hónapig megszállva tartotta. Kivonulásuk során óriási károkat okoztak: a paloták és a tornyok egy részét felrobbantották. A helyreállítás Osip Bove építész irányításával évekig tartott.

Ekkor készült el a Fegyver-palota neoreneszánsz stílusú épülete is. Múzeumában a régi fegyverek mellett arany- és ezüstedényeket, ékszereket őriznek. Itt kapott helyet később a világhírű Gyémántgyűjtemény is. A szovjet időszak alatt újra Moszkva lett a főváros, és a Kreml fokozatosan az új rendszer szimbólumává vált. Lenin a Szenátus palotájában rendezkedett be, egykori dolgozó- és lakószobája ma múzeum. A főbb tornyok csúcsain az arany kétfejű sasokat rubin vörös csillagokra cserélték.

Az egyik legrégebbi templom, a Megváltó-székesegyház épületét 1933-ban lerombolták. Régi korok kolostorait, palotáit bontották le, hogy helyükön felépülhessen 1961-ben a kongresszusi palota (Dvorec szjezdov), mai nevén Állami Kreml-palota (Goszudarsztvennij kremljovszkij dvorec). A Kreml területét 1955-ben nyitották meg a látogatók előtt, 1961 óta múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!