Utazó

2009.01.21. 08:03

Mátyás király kedvenc helye

Várpalota városa a Közép-Dunántúl nagy múltú történelmi ékszere, a hazai ipartörténet jelentős emléke, amely félúton található két megyeszékhely, Székesfehérvár és Veszprém között.

PLT

Várpalota történelmi múltja gazdag és sokszínű, számos műemlék kapcsolódik Hunyadi Mátyás királyunkhoz, az Újlaky családhoz és a török végvári harcokhoz. A legjelentősebb ezek közül a Thury-vár, amely a 14. század óta méltó jelképe a városnak. A vár története Nagy Lajos király idején kezdődött. Az 1380-1390-es években először lakóház céljára palotát (innen származik a város elnevezése), lovagtermet, kápolnát és gazdasági épületet emeltek. Ezt az elsősorban reprezentatív célú palotaegyüttest 1439 és 1445 között Újlaky Miklós, a hatalmas főúr (később bosnyák király) szabályos négyszög alaprajzú, belső tornyos várrá alakíttatta át.

A török balkáni előrenyomulásának hírére a 16. század elején a falak elé három nagyméretű és több kisebb rondellát és ágyúbástyát emeltek. Ezek elé vizesárok és palánkerősítés készült. A vár a dunántúli végvárlánc egyik legerősebb előretolt egysége volt. A mohácsi vész után többször cserélt gazdát a magyarok és a törökök között. Legendás hírű kapitánya 1558-tól Thury György volt, aki 1566 nyarán 500 emberé- vel sikeresen visszaverte a budai Arszlán bég 8000 törökjének 20 napos ostromát.

A 18. század elején új gazdája, a Zichy család várkastéllyá alakította át. Déli tornyait megemelték, és új lépcsőházat építettek. A vár utolsó megpróbáltatásait a II. világháború alatt és azt követően élte át, amikor anyagát elkezdték a romba dőlt házak helyreállítására széthordani. Az épület további pusztulásának a Vegyészeti Múzeum beköltöztetése vetett véget. 

Szintén a település központjában, a várral szemben található a 18. században épült római katolikus templom. A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, barokk stílusú épület falában római és középkori faragványok találhatók. A templom hajója négyszakaszos, szentélye egy nyolcszög három oldalával zárul. Szent Istvánt ábrázoló oltárképét Höfel festette. A hajóban látható a fatimai Szűz Anya szobrának másolata és Mindszenty József fából faragott szobra. A templom déli fala mellett áll Nepomuki Szent János 18. századi szobra. 

A település ugyancsak figyelemre méltó műemléke az Ybl Miklós tervei alapján épített, majd klasszicista stílusban átépített Zichy-kastély. Az épület a világon egyedülálló Trianon Múzeumnak ad otthon, amely a Kárpát-medence természeti, történeti, kulturális értékeit, a 20. századi békeszerződés népességi, gazdasági előzményeit mutatja be. A kiállítás foglalkozik a trianoni békeszerződés, a bécsi döntések és a párizsi békeszerződés történetével, következményeivel.

A történelmi kalandozás mellett Várpalota számos kikapcsolódási lehetőséget is kínál: látványos és szórakoztató programokat, kellemes túraútvonalakat, horgászati lehetőségeket. A várostól nem messze találhatók Bátorkő-Pusztapalota várának maradványai, amely a legendák szerint Mátyás király vadászkastélya volt. A Bakony egyik legszebb pontján, a 14. század elején épült vár eredetileg Újlaky Miklós nádor székhelye volt. Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán és Krúdy Gyula is megemlítik műveikben mint vadászhelyet. Az igazságos király emlékét egyébként méltóképp őrzik is a településen, 2008-ban például, Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóján háromnapos programsorozattal és reneszánsz lakomával idézték fel a régmúlt időket.   

Ami az aktív kikapcsolódást illeti, Várpalota számos túraútvonal kiindulási pontja és a közép-dunántúli piros túra célállomása, a környéken található horgásztavak pedig megnyugtató kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a horgászat szerelmeseinek és családjaiknak.

A bulizást, a pörgést kedvelő fiataloknak is kínál szórakozási lehetőséget a város. Május végén a Cseri-parkerdőben harmadik alkalommal rendezik meg a Pannónia-fesztivált, ahova tavaly is több ezren zarándokoltak el. A szabadtéri dzsemborin a hazai és nemzetközi zenei élet tucatnyi jeles képviselője ad majd koncertet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!