2015.11.07. 17:21
Kacsacomb és újbor Márton napjára
Úrhida - Az élő hagyományápolás a mindennapok elválaszthatatlan része. Őrzik az értékeket, a régi szokásokat.
Bognár József polgármestert szombaton kora reggel senki sem tudta megelőzni, hat órakor már izzította a kemencét. A Márton-napi ünnepséget és bormustrát idén is a nyugdíjas-egyesület és az önkormányzat jegyezte. A tájháznál a fűtőktől a hölgyek vették át a parancsnokságot, irultak-pirultak a gusztusos kacsacombok. Amint a hét főszakács, Editke, a két Marika, Sárika, Rózsika, Gabi és Olga elmondta: száznegyven adagot készítettek (párolt káposztával és főtt krumplival kiegészítve), megvendégelve a település civil szervezeteit és persze környékbeli barátaikat.
Kacsasült a kemencéből: Kubikné Editke (b), Fisterné Marika, Szűcsné Marika és Némethné Sárika szorgoskodott a tájháznál
Fotó: V. Varga József
A finom falatokra jól csúsztak az újborok, a féltető alól harmonika szólt. Az úrhidai libafertály és kacsafertály különösen híres volt a hatvanas-hetvenes években a székesfehérvári piacon – elevenítették fel a múltat az idősebbek. Az asszonyok hajnalban keltek, s mire megvirradt, már a városi piacon gőzölgött a mennyei sült.