Úrhida

2015.09.15. 13:18

Csülkös csilis bab - Így főzik a bogrács angyalai

Úrhida - Mindegy, hogy mit főzöl, csak csülök legyen, így határozták meg tíz éve a szervezők a csülökfesztivál mottóját.

V. Varga József

A tizedik, jubileumi főzőversenyen tizenkilenc gárda számos baráti társaság, egyesület, családi csapat mutatta meg gasztronómiai tudományát a szabadidőparkban.

Az ítészek az első díjat a Klima Tamás vezette jenői Furmintka Dűlő Lakói alakulatnak ítélték csülköspacal babbal nevű ételükért. Második lett a Barátság Klub a csülökpörkölttel és a csülkös gulyással, a harmadik helyen pedig a Kutyaütők végeztek, a tejszínes csülkös babbal. Különdíjat érdemelt az Úrhidáért Egyesület a körmös csülökpörkölttel.

A Barátság Klub tagjai csülökpörkölttel és csülkös gulyással indultak Fotó: V. Varga József

A Rozsdás Bogrács Angyalai, Huszár Vilmos főszakács vezényletével vagy 35-40 adagot készítettek a népek örömére a csülkös csilis babból. Íme a recept, 8 adagra. Hozzávalók: 2 kg füstölt sertés csülök, 2 kg sertés lapocka, 8 doboz vörösbab (konzerv), 3 doboz csemege kukorica, 1 kg vöröshagyma, 20 dkg fokhagyma, szükséges mértékben piros paprika, csili paprika, só, bors, oregánó, babérlevél, őrölt kömény, olaj. A kellően feldarabolt és fűszerezett csülköt, lapockát megfőzzük, közben megdinszteljük a vöröshagymát, majd a húsalapra kerül a paprika, a fokhagyma, a bab és a kukorica. Az ételt folyamatos kevergetés mellett sűrű szaftosra, készre főzzük. Foszlós kenyeret kínálunk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!