Tudomány

2017.02.01. 20:55

Programozó generáció

Székesfehérvár - Egyre népszerűbbé válik az általános iskolás korúak körében, hogy megtanulnak programozni, de mégis mi lehet ennek az oka?

Laci Patrícia

A mai kor gyermekei, azaz a digitális bennszülöttek szinte előbb megtanulják kezelni a technikai eszközöket, mint, hogy elsajátítanák az írás vagy az olvasás készségét. Sőt, egyes lurkók még beszélni sem tudnak, de már profi módon kezelik az okostelefonokat, táblagépeket, például ha videót akarnak nézni, pontosan tudják melyik ikonra kell rákoppintaniuk, de még a fényképezés se jelent nagy gondot számukra. A szülők ilyenkor persze csodálkozó szemekkel nézik csemetéiket, akik zsenge koruk ellenére magabiztosan kezelik a technikai eszközöket. Nem is véletlen, hogy az új generáció érdeklődési körében nagy helyet foglal el az informatika, emellett egyre több általános iskolás tanul programozást. Persze mindezt játékos formában teszik először, s csak később sajátítják el a komolyabb részeket. A 12 éves Fejes Anna Barbara szeptemberben kezdett el közelebbről megismerkedni a programozással.

- Észrevettem Annán, hogy jó a logikai képessége, ezért el kezdtünk olvasni egy olyan mesekönyvet, amely algoritmusokról szólt. Ez az olvasmány felkeltette a kislány érdeklődését, s akkor gondoltam, érdemes lenne a programozással megismertetni őt - mesélte Szerencsés Éva, a kislány anyukája.

Fejes Anna Barbara és Maráczi Zsolt is fiatalnak számítanak még, de már programozni tanulnak
Fotó: Koppán Viktor

Anna elmesélte, édesanyja sokat dolgozik a számítógép előtt, így ő is nyitottá vált a technológiára. A televízión kívül minden elektronikai kütyüt kedvel. Ha internetezik, szeret a kőzetekről és a kristályokról olvasni.

A 9 éves Maráczi Zsoltot is nagyon érdekli a programozás. Zsolt jelenlegi tervei szerint a jövőben a programozásból fog megélni, a fiúcska édesanyja, Marácziné B. Rita maximálisan támogatja gyermekét.

- Ha már sokat nyomkodják a gépet otthon a gyerekek, akkor hasznos indokkal tegyék azt. Az ő életüknek már része a technológia. Minden okos már, nemcsak a telefonok, hanem a lakások vagy az autók, ezért jó is, ha minél fiatalabban megismerkednek a programozás világával - osztotta meg véleményét Marácziné B. Rita, aki elmondta, fia sok technikai eszközhöz jobban ért, mint ő maga.

- Még nagyon pici volt, amikor először leült Zsolti a gép elé, emlékszem, azt gondoltuk, biztosan nem érti még, hogy az egérrel kell mozgatni a kurzort, hát, körülbelül 3 percébe telt, mire rájött - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!