Tudomány

2012.05.09. 20:01

Befejezte küldetését az Európai Űrügynökség Envisat műholdja

Európai Űrügynökség (ESA) szerdán bejelentette, hogy befejezte küldetését Envisat nevű műholdja, amellyel tíz évi szolgálat után április 9-én szakadt meg a kapcsolat.

MTI/AFP/AP

Azóta az ESA megpróbálta helyreállítani a kommunikációt, ám nem sikerült.

Az Envisat műholdat 2002 márciusában bocsátották fel, Európa legnagyobb, 8,2 tonnás, 10,5 méteres környezetkutató műholdjának küldetését öt évre tervezték, tíz korszerű mérőberendezésével folyamatosan adatokat gyűjtött az ózonréteget károsító gázokról, a levegő általános felmelegedéséről, az óceánok térségéről, a északi- és déli-sarki jégolvadásról, a trópusi esőerdők környezetéről. Ez volt az első műhold, amely a világ valamennyi térségére kiterjedő kiotói egyezmény betartásának ellenőrzésében is részt vett.

 

 

Tíz év alatt több mint 50 ezerszer kerülte meg a Földet, 2,25 milliárd kilométert tett meg.

Az Envisat működése már kétszeresen meghaladta tervezett élettartamát, "nyugdíjazása már régen esedékes volt" - közölte szerdán az űrügynökség, hozzátéve, hogy még próbálkoznak a kapcsolat újrafelvételén, de nem sok reményt fűznek sikerességéhez.

A műhold 70 ország négyezer környezetkutató programját segítette adatokkal. Legutóbb az Antarktisz-félsziget egyik legnagyobb selfjegének drasztikus csökkenését mutatták ki felvételei alapján a szakemberek.

Az ESSA jövőre tervezi a Sentinel nevű újgenerációs környezetkutató műholdak felbocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!