Tudomány

2012.05.02. 12:07

A melanómával jobban megbirkóznak a nők, mint a férfiak

Nagyobb eséllyel élik túl a melanómát a nők, mint a férfiak, és kisebb náluk a kiújulás valószínűsége - állapították meg holland kutatók.

MTI/Reuters

A rotterdami Erasmus Egyetem orvosi központjának munkatársai négy, melanómás páciensek részvételével végzett klinikai teszt eredményeit elemezték.

Tanulmányukban így több mint 2600 résztvevő szerepelt, akik sorsát 2-12 éven át követték nyomon. Ez alatt az idő alatt 366 férfi és 267 nő halt meg.

Az elemzés azt mutatta, hogy a nők ezalatt egyaránt 30 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg bármely más okból, illetve a melanóma miatt, mint a férfiak. A visszaesés, a betegség kiújulásának kockázata szintén 30 százalékkal ritkábban fordult elő a nőknél, mint a férfiaknál.

Korábbi tanulmányok utaltak rá, hogy a nők nagyobb valószínűséggel mennek el orvoshoz tüneteikkel, ezért a betegség diagnózisa náluk korábban történhet meg, mint a férfiaknál. Ezen túlmenő, biológiai oka is lehet az eltérésnek. Nyilvánvaló magyarázat lehet a nőknél az ösztrogén jelenléte, ám ez nem indokolja, hogy idősebb, menopauza után lévő nőknél is fennállt a megfigyelt előny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!