Tudomány

2017.08.06. 18:30

Fontos felfedezést tettek! - A módszerrel kezelhetők lehetnek azok is, akik elveszítenék a látásukat!

BUDAPEST Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet Váradi András által vezetett kutatócsoportjának felfedezése nyomán új, egyszerű és alacsony költségű terápiával lehet megelőzni a kötőszöveti meszesedést.

FMH-információ

A gerincesekben az evolúció során kialakult a mechanizmus, amely a kalciumból és a foszfátból álló komplex szerkezetű kristályos biominerált a szervezetben csak a szükséges helyeken, időben engedi kialakulni. Ez az, amit hétköznapi nyelven csont- és fogképződésnek nevezünk. Azonban számos olyan patológiás állapot, betegség ismeretes, amelyet a kötőszövetek meszesedése jellemez: ez érintheti a bőrt, a vesét, sőt a szemet is, ami akár vaksághoz vezethet.

A szemet is érintheti az a patológiás állapot, amelyet a kötőszövetek meszesedése jellemez Fotó: FMH-illusztráció

A puhaszöveti meszesedés egyik fontos inhibitora (gátlója) a pirofoszfát. Két olyan monogénes öröklődő betegség ismert - ezeket a patológiás meszesedés genetikai modelljeinek tekintik a szakemberek -, amely a pirofoszfát-termelődés zavarával függ össze. A kutatók - amint arról az akadémia honlapja beszámolt - saját magukon és kollégáikon is kipróbálták, hogy a szájon át bejuttatott pirofoszfát észlelhető-e a véráramban. Úgy találták, hogy emberben is felszívódik a vegyület, és könnyen elérhető az a dózis, amelyik a betegekben már helyreállítaná a normális pirofoszfátszintet a vérplazmában.

- Munkánk nyomán előtérbe került egy nagyon egyszerű, olcsó terápiás megoldás, hiszen ez az anyag nem mérgező. Az élelmiszeripar nagy mennyiségben használja - mondta Váradi András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!