Top 100

2016.11.17. 08:07

Uniós gazdasági kilátások: lassú növekedés, kockázatokkal

Az európai gazdaság fellendülése immár negyedik éve tart, és folytatódik a szerény mértékű, elsősorban a fogyasztásból adódó növekedés. Ezzel egyidejűleg a világgazdaság jelentős része lényeges kihívásokkal néz szembe, ami felerősíti az európai növekedés kockázati tényezőit.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint nem sokat változtak az általános növekedési kilátások, ugyanakkor emelkedett annak a kockázata, hogy a növekedés a vártnál kisebb mértékű lesz, ami főként külső tényezőkre vezethető vissza. Az euró-övezetben a tavalyi 1,6 százalék után idén 1,7%-os, 2017-ben pedig 1,9%-os növekedésre lehet számítani. Az előrejelzés szerint az uniós gazdaság egészének növekedése idén nem változik, továbbra is 1,9% marad, jövőre pedig 2,0%-ra nő.

Egyes növekedésösztönző tényezők a prognózis szerint a vártnál erőteljesebbek lesznek és a korábban feltételezettnél hosszabb ideig fejtik majd ki hatásukat. E tényezők közé sorolhatók az alacsony olajárak, a kedvező finanszírozási feltételek és az alacsony euró-árfolyam. Ezzel párhuzamosan egyre határozottabban jelentkeznek a gazdaságot veszélyeztető kockázatok, és új kihívások is kirajzolódnak: Kínában és más feltörekvő gazdaságokban lassul a növekedés, gyenge a globális kereskedelem, ezen túlmenően pedig geopolitikai, illetve szakpolitikai téren is bizonytalanság tapasztalható.

A 2007-es 77 százalékról 2015-re már a GDP 128 százalékára nőtt a banki hitelek aránya a fejlődő országokban. Indiában a kereskedelmi banki hitelek mértéke a 2009-es 140 milliárd dollárról 2014-re 820 milliárd dollárra nőtt, ami 43 százalékos éves szintű növekedést jelent. Ezzel szemben a GDP évente csak 8 százalékkal növekedett. Más fejlődő gazdaságokban – például Brazíliában, Törökországban vagy Nigériában - is hasonló a tendencia. Ez különösen gazdasági hanyatlás időszakában veszélyes, ilyenkor megnőhet a bedőlő hitelek száma. Az elmúlt évek banki krízisei mind hasonló mintát követtek: pozitív makróökonómiai környezetben a pénzügyi tartalékok robbanásszerű növekedésével együtt erős fellendülés, majd hirtelen sokkot követő visszaesés. A fejlődő országok gazdasága az elmúlt évtizedben folyamatosan erősödött, amely együtt járt a kereskedelmi banki hitelezés növekedésével, azaz a hitelezés a gazdasági növekedést meghaladó mértékben nőtt. Ez derül ki a Roland Berger „Jobb félni, mint megijedni – a hitelportfólió rejtett kockázatainak kezelése” című tanulmányából. A tanulmány szerint a Brexit fokozza a bizonytalanságot, és még tovább növelheti a nem teljesítő hitelek arányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!