Tradíció és újítás a mezőgazdaságban

A Váli-völgyben és környékén hagyományosan magas színvonalú mezőgazdasági tevékenység folyt az elmúlt századokban. Az uradalmi és a szabad paraszti gazdálkodás, a kollektivizálás majd az újbóli magánosítás embert próbáló időszakaiban is művelték a földet, állattartással, a mindennapi kenyér és a takarmány, mai szóhasználattal élelmiszer-alapanyag előállítással foglalkoztak. E tradíciót folytatja a Mészáros Lőrinc által alapított családi agrárvállalkozás, ötvözve a hagyományt a korszerű elvárásokkal.

A Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. dinamikusan fejlődő mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás. Szántóföldi növénytermesztéssel, malom- és sütőipari termékek előállításával, mangalica és magyar nagyfehér fajtájú sertések tenyésztésével foglalkozik. Közel 1030 hektárnyi területen termeli meg a saját állatállománynak szükséges takarmányt, s a saját malomban őrölt és felhasznált éves búzamennyiség felét. Legfontosabb növényi kultúra a kukorica, búza, napraforgó, kisebb mennyiségben termelnek árpát.

Aratják a kukoricát – Mészáros Beatrix és ifjabb Mészáros Lőrinc elkötelezték magukat az agrárium mellett

A gondos gazda igényessége

A földeket a legkorszerűbb mezőgazdasági gépekkel művelik meg, így a modern technológiának köszönhetően az optimális termésátlagokat érik el. A környezetkímélő és okszerű gazdálkodás részint a termőföldek védelmét szolgálja, de az itt előállított élelmiszer-alapanyagok előállítása is garanciája. Mind a „lisztes”, mind a „húsos” termékek prémium minőségűek, ízviláguk, külső megjelenésük a bizonyítéka a gondos gazda szándékának: minőségi munkát végezni a termőföldtől az asztalig eljutó étkekig.

– A mezőgazdaság napi kihívásokat állít elénk – jelöli meg a kiindulási pontot Mészáros Beatrix ügyvezető. – A piac nem kiszámítható és nehezen tervezhető – teszi hozzá, ám nem panaszkodik. A technológia részben képes ellensúlyozni a szeszélyes évszakok viszontagságait.

– Tapasztalt és nagy tudású idősebb agrármérnökök adják a gazdálkodáshoz szükséges ismereteiket, a fiatalok a modernitást nyújtják hozzá. Egyensúlyra törekszünk, s keressük az újabb agráros generációt, a fiatal szakembereket. A felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola növendékei hozzánk járnak gyakorlatra, ők már részben elkötelezték magukat az agrárium mellett. Mégsem nem dobjuk azonnal a mélyvízbe a nagykamaszokat, az érzékenyítés az első lépcsőfok. Mindenfajta háziállat megtalálható a göböljáráspusztai telepünkön, mint valaha a falusi háztartásokban. A nagyüzemi állattartáshoz is ez az út vezet, kicsiben könnyebb elkezdeni az ismerkedést és a gazdálkodást. Több egyetemista is nálunk tölti gyakorlatát, közülük fiatalítjuk a gárdánkat, de szívesen fogadjuk a környékbeli, elkötelezett szakembereket. Kiépülőben a jó csapatom, büszke vagyok rájuk! A folyamatos képzésekre nagy hangsúlyt fektetünk.

A termőföldtől az asztalig

– Az állattenyésztés munkaigényes ágazat, kevés az állattenyésztő agrármérnök – összegzi rövid idő alapján is tapasztalatait Mészáros Beatrix. – Az árban kevéssé érvényesíthető a befektetés, noha a korszerű gépek drágák, s a minőségi kézimunka pénzigényes. A középszintű szakemberképzést szorgalmaznánk, ebben az ország agrártevékenységet folytató valamennyi szereplője egyformán vélekedik. Ebben is egyensúlyra törekszünk, s nem állunk meg félúton. Fejlesztünk, előrelátunk az egyre igésebb piac felé.

A szarvasmarha ágazatot felszámolta a Búzakalász 66 Kft., a sertéstenyésztést megtartotta, s új utakat kerestek. A két éve átadott bányavölgyi új mangalica telepük jelenleg Magyarország legkorszerűbb ilyen jellegű létesítménye. Az őshonos mangalica sertés csaknem kipusztult az országban, néhány lelkes tenyésztőnek köszönhetően megmentették a tájfajtát. A kiváló tulajdonságokkal bíró húsminőség miatt döntött a Búzakalász 66 Kft. e haszonállat mellett. A beruházás nagysága 200 koca és szaporulatának elhelyezésére ad lehetőséget – a bányavölgyi telepen tenyészállatok felnevelése folyik, a göböljáráspusztai telephelyen hízlalják a mangalicákat.

– Egyelőre a belföldi piacon értékesítünk, de exportképes termékünkkel megjelentünk külföldi kiállításokon: Belgiumban, Franciaországban, Fehéroroszországban – sorolja az ügyvezető a célokat.

A csákvári tenyésztelepet 2015-ben korszerűsítették, itt az európai élvonalba tartozó, francia eredetű nagyfehér sertés anyai állománnyal foglalkoznak. A telep 750 tenyészkoca és éves szaporulata, mintegy 20 ezer sertés befogadására alkalmas. Ezen tenyészállatok s bevonásával a magyar viszonyokhoz leginkább alkalmazkodó tenyészsertéseket lehet előállítani – magas szaporaság, jó ellenálló képesség és hosszú élettartam a jellemzőik.

A manufakturális körülmények között előállított, viszonylag kis mennyiségű prémium élelmiszereit a Felcsút közeli üzleteiben, s a székesfehérvári mintaboltjaiban értékesíti a kft. Az igazi háztáji íz eléréséhez a mangalica sertés húsát hagyományosan pácolják, füstölik, a GMO-, glutén- és laktózmentes termékek nem tartalmaznak káros adalék-és allergén anyagokat. Az egyik büszkesége a cégnek a parasztkolbász, s nem titok, 100 kilogramm kész kolbászhoz 141 kilogramm színhúst használnak fel.

Kizárólag nők a vezető pozícióban

A székesfehérvári központú Aranykorona Zrt. előtörténete is visszanyúlik száz évnél régebbre, a legutóbbi magánosítás után csődközeli állapotba került. Mészáros Lőrinc főrészvényesként vásárolt meg a többségi tulajdonrészét, három gyermeke dolgozik a menedzsmentben.

– Csak női vezetők irányítják velem együtt a céget, nem szándékosan válogattuk e szempont szerint a szakembereket, így alakult – mosolyog az ügyvezetői teendőket ellátó Mészáros Beatrix. Hölgy a növénytermesztési, a baromfi, a tojásválogató és az értékesítési vezető. Összeszokott társaság, példás együttműködés jellemzi a női ügyvezető szerint is. Az új többségi tulajdonos megtartotta a korábbi termelési szerkezetet, nem hajtott végre profilváltást. Az istállókat viszont felújította, új, korszerű környezetvédelmi, állatjóléti és -egészségügyi technológiákat alkalmaz.

Az Aranykorona Zrt. fő tevékenysége a tojótyúk-tartás ás az étkezési tojás termelése, csomagolása. Kiemelt fontosságú a higiéniai előírások betartásának magas foka, a szalmonella és egyéb vírusoktól 99,9 százalékos mentességű a tojáshéj felület – ez különösen a szakembereknek beszédes adat. A vásárlók és fogyasztók egyszerűen elégedettek ezekkel a termékekkel.

– Szeretek dolgozni, otthonról hozom ezt a belső beállítottságot, s élvezem is a munkámat. Talán nem túlzás, s nem véli tőlem senki nagy szavaknak, amit küldetésemnek tekintek. Magyar emberekkel, magas szakértelemmel jó minőséget előállítani a rám bízott területeken. Csapatmunkával, lelkiismeretesen és kitartóan.

Mészáros Beatrix

Mészáros Beatrix a Fejér megyében működő, felcsúti székhelyű Búzakalász 66 Kft. ügyvezető igazgatója és a székesfehérvári székhelyű Aranykorona Zrt. igazgatótanácsának elnöke. A felcsúti általános iskola elvégzését követően a tatai Eötvös József Gimnáziumban tett érettségit, majd a Budapesti Gazdasági Főiskola (ma egyetem) külkereskedelmi karán szerezte első diplomáját export-import menedzsment szakirányon. Az olasz nyelv szeretete s egy tanári példa hatására a milánói Szentszék Katolikus Egyetemen (Universita Cattolica del Sacro Cuore Milano) végzett kommunikáció szakon, jelenleg az ELTE jogi karának ötödéves hallgatója. Angolul, németül és olaszul beszél. A harmincegy éves vezető érzelmileg is kötődik a vidékhez, szülőhelyéhez, a családi környezethez. Az agrártevékenységet folytató cégeken belül az állattenyésztés, az egészséges élelmiszerek előállítása áll legközelebb személyes érdeklődéséhez. Fontosnak tartja a családtagok részvételét az alapító édesapa, Mészáros Lőrinchez kötődő vállalkozásokban. Édesanyja, Mészárosné Kelemen Beatrix is aktívan részt vesz a cégek bizonyos területeinek munkájában, s a három Mészáros-testvér a szülők kívánságára együttesen is tulajdonosok a Fejér B. Á. L. Építő és Szolgáltató Zrt-ben. A kezdőbetűk Beatrix, Ágnes és az ifjabbik Lőrinc személyét rejtik. A cég profilja a magasépítészet.

Hozzászólások

mérföldkő
Kövér László: az EP-választás tétje Magyarország megőrzése a magyaroknak
Bajnokok Ligája / 3 órája
Kétgólos Atlético-siker, emberhátrányban fordított a Manchester City
Az Atlético Madrid 2-0-ra győzte le otthon a Juventust, míg a Manchester City 3-2-re nyert a Schalke 04 vendégeként.
Gyász
"Az ő szíve pihen, a miénk vérzik, a fájdalmat csak az élők érzik." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. WELCZ JÓZSEFNÉ vértesacsai lakos hosszan tartó betegségben, 81. életévében elhunyt. Temetése 2019. március 1-én 16 órakor a vértesacsai temetőben lesz. Gyászoló család
Édesanyánk ÖZV. LELKES ISTVÁNNÉ 90. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. 02.20-án 15 óra 30 perckor lesz a csóri katolikus temetőben. Gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik KOCSIS SÁNDOR temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARDI GYÖRGYNÉ szül. Tímár Teréz életének 89. évében hosszú szenvedés után itt hagyott bennünket. Temetése 2019. február 23-án szombaton,13 órakor lesz a kisfaludi temetőben és 14 órakor gyászmisével búcsúzunk a pákozdi katolikus templomban. Gyászoló család
"Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk mélyen, csendesen." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapám, nagyapánk VIG KÁROLY 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én 15 órakor lesz a Béla úti köztemetőben. Gyászoló család
"Az élet csendesen megy tovább, de emléked elkísér egy életen át." Fájó szívvel emlékezünk imádott testvérem LENCSÉS LÁSZLÓ halálának 1. évfordulóján. Nővére és fia
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOGNÁR IMRÉNÉ sz. Major Julianna 81 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 23-án szombaton, 12 órakor lesz a Béla úti temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÉNZES ISTVÁN JÁNOS 71 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 23-án 10.30-kor lesz a székesfehérvári Sóstói katolikus temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BŐKE LÁSZLÓ a Videoton nyugdíjasa életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. február 22-én 10 órakor lesz a székesfehérvári Sóstói rk. temetőben. A gyászoló család
"Búcsú nélkül mentem én el tőletek, Nem búcsúzom, ma is élek köztetek. Szíveteket ne eméssze fájdalom, Vigasz legyen, hogy örökké álmodom." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédmamánk BOKOR SÁNDORNÉ szül. Jámbor Ilona életének 82. évében szerető szíve örökre megpihent. Temetése 2019. február 23-án 13 órakor lesz a Sóstói református temetőbe. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm, el kellett indulni. Szívetekben hagytam emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy szerető férjem, nagypapánk, keresztapánk, rokonunk REPPMANN ISTVÁN az Ikarus Végátadó Üzemének egykori üzemvezetője életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2019. február 22-én pénteken 13 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"És megvakultak Hiú szemeim. Meghalt ifjúságom De őt, a fényest, nagyszerűt Mindörökre látom" Ady Endre Mély fájdalommal tudatjuk hogy a szeretett feleség, édesanya, testvér és rokon Dr. GAMAUFNÉ Dr. KÓBOR ÉVA életének 73. boldog házasságának 45. évében váratlanul, 2019. február 6-án csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án 11 órakor lesz a székesfehérvári Budai úti református altemplomban. A felejthetetlen halottat gyászolják: Férje, gyermekei, testvére, unokája, rokonai és barátai
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. MIKLÓS GÁBORNÉ szül. Mátyus Ilona fáradt teste 90 éves korában örökre megpihent. Temetése 2019. február 21-én csütörtökön 15.30-kor lesz a sárkeresztesi református temetőben. Gyászoló család
"Az élet csendesen megy tovább, de emléked elkísér egy életen át." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZSIZSIK GYULA /1942-2019/ volt Ikarus gyár nyugdíjasa, székesfehérvári lakos, 2019. január 28-án, életének 77. évében elhunyt. Földi maradványait 2019. február 21-én 15.30-kor a székesfehérvári Béla úti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretett édesanyánk CSALI FERENCNÉ temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek és fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SELMECZI VILMOSNÉ szül. Kajdácsi Jolán 2019. január 31-én örök álomra szenderült. Temetése 2019. február 21-én 12.30-kor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó édesanya, anyós, nagymama és testvér RADÁCS ISTVÁNNÉ szül. Somogyi Piroska 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 22-én 15.30-kor lesz a Sóstói katolikus temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. SCHINDLER ENDRÉNÉ szül. Váti Erzsébet 85 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 22-én 14 órakor lesz a Sóstói Katolikus temetőben. A gyászoló család
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GASKÓ ISTVÁN 68 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 23-án 10 órakor lesz a Béla úti temetőben. A gyászoló család
"Mert ami elmúlt, az csodásan kísért az én dalomba még, Mert aki meghalt az időben, úgy van fölöttem, mint az ég.” /Kosztolányi Dezső/ Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy NYIRATI LÁSZLÓ tanár méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után, 2019. február 2-án örökre megpihent. A Béla úti temető vízbemosásos parcellájánál veszünk végső búcsút tőle 2019. február 20-án, 16 órakor. Kérjük, hogy részvétüket egy szál virággal fejezzék ki, vagy annak árát ajánlják fel az Oktatásfejlesztő Széchenyi Alapítvány javára! A gyászoló család
kézilabda / 4 órája
Mindkét ifjúsági csapat győzött
Dévai Nándor Csaba
Simán nyert a Fehérvár a Hokiklub ellen / 4 órája
Nem voltak hálás vendégek a Titánok
Dévai Nándor Csaba
kosárlabda / 4 órája
Tiszta viszonyok közt
Horog László
ő akarta így / 4 órája
Búcsúztató nélkül hamvasztják Karl Lagerfeldet
Ping-pong / 5 órája
Nem született bravúrgyőzelem
Dévai N. Csaba
gyűjtemény / 5 órája
Kiállítás nyílik Tony Curtis személyes tárgyaiból