18°
23°
12°

Tradíció és újítás a mezőgazdaságban

A Váli-völgyben és környékén hagyományosan magas színvonalú mezőgazdasági tevékenység folyt az elmúlt századokban. Az uradalmi és a szabad paraszti gazdálkodás, a kollektivizálás majd az újbóli magánosítás embert próbáló időszakaiban is művelték a földet, állattartással, a mindennapi kenyér és a takarmány, mai szóhasználattal élelmiszer-alapanyag előállítással foglalkoztak. E tradíciót folytatja a Mészáros Lőrinc által alapított családi agrárvállalkozás, ötvözve a hagyományt a korszerű elvárásokkal.

A Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. dinamikusan fejlődő mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás. Szántóföldi növénytermesztéssel, malom- és sütőipari termékek előállításával, mangalica és magyar nagyfehér fajtájú sertések tenyésztésével foglalkozik. Közel 1030 hektárnyi területen termeli meg a saját állatállománynak szükséges takarmányt, s a saját malomban őrölt és felhasznált éves búzamennyiség felét. Legfontosabb növényi kultúra a kukorica, búza, napraforgó, kisebb mennyiségben termelnek árpát.

Aratják a kukoricát – Mészáros Beatrix és ifjabb Mészáros Lőrinc elkötelezték magukat az agrárium mellett

A gondos gazda igényessége

A földeket a legkorszerűbb mezőgazdasági gépekkel művelik meg, így a modern technológiának köszönhetően az optimális termésátlagokat érik el. A környezetkímélő és okszerű gazdálkodás részint a termőföldek védelmét szolgálja, de az itt előállított élelmiszer-alapanyagok előállítása is garanciája. Mind a „lisztes”, mind a „húsos” termékek prémium minőségűek, ízviláguk, külső megjelenésük a bizonyítéka a gondos gazda szándékának: minőségi munkát végezni a termőföldtől az asztalig eljutó étkekig.

– A mezőgazdaság napi kihívásokat állít elénk – jelöli meg a kiindulási pontot Mészáros Beatrix ügyvezető. – A piac nem kiszámítható és nehezen tervezhető – teszi hozzá, ám nem panaszkodik. A technológia részben képes ellensúlyozni a szeszélyes évszakok viszontagságait.

– Tapasztalt és nagy tudású idősebb agrármérnökök adják a gazdálkodáshoz szükséges ismereteiket, a fiatalok a modernitást nyújtják hozzá. Egyensúlyra törekszünk, s keressük az újabb agráros generációt, a fiatal szakembereket. A felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola növendékei hozzánk járnak gyakorlatra, ők már részben elkötelezték magukat az agrárium mellett. Mégsem nem dobjuk azonnal a mélyvízbe a nagykamaszokat, az érzékenyítés az első lépcsőfok. Mindenfajta háziállat megtalálható a göböljáráspusztai telepünkön, mint valaha a falusi háztartásokban. A nagyüzemi állattartáshoz is ez az út vezet, kicsiben könnyebb elkezdeni az ismerkedést és a gazdálkodást. Több egyetemista is nálunk tölti gyakorlatát, közülük fiatalítjuk a gárdánkat, de szívesen fogadjuk a környékbeli, elkötelezett szakembereket. Kiépülőben a jó csapatom, büszke vagyok rájuk! A folyamatos képzésekre nagy hangsúlyt fektetünk.

A termőföldtől az asztalig

– Az állattenyésztés munkaigényes ágazat, kevés az állattenyésztő agrármérnök – összegzi rövid idő alapján is tapasztalatait Mészáros Beatrix. – Az árban kevéssé érvényesíthető a befektetés, noha a korszerű gépek drágák, s a minőségi kézimunka pénzigényes. A középszintű szakemberképzést szorgalmaznánk, ebben az ország agrártevékenységet folytató valamennyi szereplője egyformán vélekedik. Ebben is egyensúlyra törekszünk, s nem állunk meg félúton. Fejlesztünk, előrelátunk az egyre igésebb piac felé.

A szarvasmarha ágazatot felszámolta a Búzakalász 66 Kft., a sertéstenyésztést megtartotta, s új utakat kerestek. A két éve átadott bányavölgyi új mangalica telepük jelenleg Magyarország legkorszerűbb ilyen jellegű létesítménye. Az őshonos mangalica sertés csaknem kipusztult az országban, néhány lelkes tenyésztőnek köszönhetően megmentették a tájfajtát. A kiváló tulajdonságokkal bíró húsminőség miatt döntött a Búzakalász 66 Kft. e haszonállat mellett. A beruházás nagysága 200 koca és szaporulatának elhelyezésére ad lehetőséget – a bányavölgyi telepen tenyészállatok felnevelése folyik, a göböljáráspusztai telephelyen hízlalják a mangalicákat.

– Egyelőre a belföldi piacon értékesítünk, de exportképes termékünkkel megjelentünk külföldi kiállításokon: Belgiumban, Franciaországban, Fehéroroszországban – sorolja az ügyvezető a célokat.

A csákvári tenyésztelepet 2015-ben korszerűsítették, itt az európai élvonalba tartozó, francia eredetű nagyfehér sertés anyai állománnyal foglalkoznak. A telep 750 tenyészkoca és éves szaporulata, mintegy 20 ezer sertés befogadására alkalmas. Ezen tenyészállatok s bevonásával a magyar viszonyokhoz leginkább alkalmazkodó tenyészsertéseket lehet előállítani – magas szaporaság, jó ellenálló képesség és hosszú élettartam a jellemzőik.

A manufakturális körülmények között előállított, viszonylag kis mennyiségű prémium élelmiszereit a Felcsút közeli üzleteiben, s a székesfehérvári mintaboltjaiban értékesíti a kft. Az igazi háztáji íz eléréséhez a mangalica sertés húsát hagyományosan pácolják, füstölik, a GMO-, glutén- és laktózmentes termékek nem tartalmaznak káros adalék-és allergén anyagokat. Az egyik büszkesége a cégnek a parasztkolbász, s nem titok, 100 kilogramm kész kolbászhoz 141 kilogramm színhúst használnak fel.

Kizárólag nők a vezető pozícióban

A székesfehérvári központú Aranykorona Zrt. előtörténete is visszanyúlik száz évnél régebbre, a legutóbbi magánosítás után csődközeli állapotba került. Mészáros Lőrinc főrészvényesként vásárolt meg a többségi tulajdonrészét, három gyermeke dolgozik a menedzsmentben.

– Csak női vezetők irányítják velem együtt a céget, nem szándékosan válogattuk e szempont szerint a szakembereket, így alakult – mosolyog az ügyvezetői teendőket ellátó Mészáros Beatrix. Hölgy a növénytermesztési, a baromfi, a tojásválogató és az értékesítési vezető. Összeszokott társaság, példás együttműködés jellemzi a női ügyvezető szerint is. Az új többségi tulajdonos megtartotta a korábbi termelési szerkezetet, nem hajtott végre profilváltást. Az istállókat viszont felújította, új, korszerű környezetvédelmi, állatjóléti és -egészségügyi technológiákat alkalmaz.

Az Aranykorona Zrt. fő tevékenysége a tojótyúk-tartás ás az étkezési tojás termelése, csomagolása. Kiemelt fontosságú a higiéniai előírások betartásának magas foka, a szalmonella és egyéb vírusoktól 99,9 százalékos mentességű a tojáshéj felület – ez különösen a szakembereknek beszédes adat. A vásárlók és fogyasztók egyszerűen elégedettek ezekkel a termékekkel.

– Szeretek dolgozni, otthonról hozom ezt a belső beállítottságot, s élvezem is a munkámat. Talán nem túlzás, s nem véli tőlem senki nagy szavaknak, amit küldetésemnek tekintek. Magyar emberekkel, magas szakértelemmel jó minőséget előállítani a rám bízott területeken. Csapatmunkával, lelkiismeretesen és kitartóan.

Mészáros Beatrix

Mészáros Beatrix a Fejér megyében működő, felcsúti székhelyű Búzakalász 66 Kft. ügyvezető igazgatója és a székesfehérvári székhelyű Aranykorona Zrt. igazgatótanácsának elnöke. A felcsúti általános iskola elvégzését követően a tatai Eötvös József Gimnáziumban tett érettségit, majd a Budapesti Gazdasági Főiskola (ma egyetem) külkereskedelmi karán szerezte első diplomáját export-import menedzsment szakirányon. Az olasz nyelv szeretete s egy tanári példa hatására a milánói Szentszék Katolikus Egyetemen (Universita Cattolica del Sacro Cuore Milano) végzett kommunikáció szakon, jelenleg az ELTE jogi karának ötödéves hallgatója. Angolul, németül és olaszul beszél. A harmincegy éves vezető érzelmileg is kötődik a vidékhez, szülőhelyéhez, a családi környezethez. Az agrártevékenységet folytató cégeken belül az állattenyésztés, az egészséges élelmiszerek előállítása áll legközelebb személyes érdeklődéséhez. Fontosnak tartja a családtagok részvételét az alapító édesapa, Mészáros Lőrinchez kötődő vállalkozásokban. Édesanyja, Mészárosné Kelemen Beatrix is aktívan részt vesz a cégek bizonyos területeinek munkájában, s a három Mészáros-testvér a szülők kívánságára együttesen is tulajdonosok a Fejér B. Á. L. Építő és Szolgáltató Zrt-ben. A kezdőbetűk Beatrix, Ágnes és az ifjabbik Lőrinc személyét rejtik. A cég profilja a magasépítészet.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Három sérültje van a Budai úton történt balesetnek
2
Székesfehérvár akkor és most – Piac tér
3
A jövő év közepén kezdik az építését a fedett arénának Fehérváron
4
Kovács Zsolt segédápoló a székesfehérvári kórház baleseti osztályán, önkéntes tűzoltó Bicskén
5
Beszámoló a fehérvári kórház sürgősségi osztályának mindennapjairól
Soós János
Majer Tamás
Tisztán szóló hangok
Fehérvárcsurgó / 8 perce
Menő tűzoltók jöttek a fehérvárcsurgói iskolába
Katasztrófavédelmi napot rendeztek szerdán a helyi iskolában. Lángpróbákat is tartottak a tűzoltók.
Gyász
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog, Mert számunkra nem leszel halott. Élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH IMRE* *Kassai úti lakos* életének 85. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 20-án 14.30-kor a Béla úti temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *ÖZV. VASKÓ JÓZSEFNÉ* *Határ utcai lakos* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 20-án, pénteken 14 órakor az abai római katolikus temetőben lesz. Gyászoló család
/"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, anyósunk, *ÖZV. BAKOS JÓZSEFNÉ* *szül. Jobbágy Julianna úrhidai lakos* életének 80. évében szerető szíve megszűnt dobogni. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz az úrhidai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesapánk, nagyapám, volt férjem, rokonunk, barátunk, *HORVÁTH PÁL LÁSZLÓ* volt Magyar Posta dolgozó életének 57. évében elhunyt. Temetése 2017. október 21-én, szombaton 10 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temető vízbemosásos parcellájánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló család
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te nem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy édesanyánk, feleségem, nagymamánk, *MAKK GYULÁNÉ* 83 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz a csókakői katolikus temetőben. A gyászoló család
Teleki gimnázium / 35 perce
Várják a csatlakozókat az emlékfutásra
B. Kiss László
Székesfehérvár / 43 perce
A Tűz csiholói – háromszor is megnézhető a fehérvári fiatalok október 23-i műsora a belvárosban
S. Töttő Rita
hasznos praktikák / 1 órája
Így vásároljon olcsón
íme, a titok / 1 órája
Süssön ropogós csörögefánkot!
otthoni szépségápolás / 1 órája
Csodát tesznek bőrével ezek a gyümölcsök
kiadnák a gyűjteményt / 2 órája
Hiphop- és rapantológia készülhet