Top 100

2016.11.17. 09:57

Építkezés, vízrendezés – föld alatt és föld felett

A Mészáros és Mészáros Kft. nevében a tulajdonost, Mészáros Lőrincet és feleségét, Mészárosné Kelemen Beatrixot jeleníti meg. A 2001-es induláskor így kívánta hangsúlyozni a családfő a vállalkozás családi mivoltát. Közművek építésével indult a tevékenysége, fokozatosan lépett egyet-egyet előre a kisvállalkozás, mely mára középvállalkozássá nőtte ki magát. Fő profilként építőipari szolgáltatást nyújt: mélyépítést, út-, víz-, szennyvíz- és közművezetékek építését végzi.

Zsohár Melinda

A körvonalazódó Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia infrastruktúrája 2007-2008-ban indult, a leendő sportintézmény kollégiumának és éttermének, valamint az első futballpályák kialakításával. A röviden Puskás Akadémiának nevezett létesítmény növekedése nyomán a Mészáros és Mészáros Kft. az egyre bővülő szakember-gárdájával, növekvő gépparkjával később más vállalkozásokat is bevont a kivitelezésekbe. A hőskorban azonban igyekeztek házon belül megoldani a társaságra háruló feladatokat. A mind külsejében, mind műszaki tartalmában egyedi és magas szintű szaktudást igénylő, Makovecz-tervezte, organikus stílusú építmény kivitelezéséhez és végső megvalósításához neves és tapasztalt cégeket hívtak meg.

Föld, víz, elemek megszelídítése

- A stadionok pályái és a szabadtéri sportpályák elkészítése műszaki létesítményként komoly szakértelmet igényelnek – foglalja össze a laikusnak alig látható minőségi különbségeket pálya és pálya között Halmi Tamás. A változékony időjárás idején használható és minőségét megőrző felület a zöld fű alatt mélyépítészeti rendszert rejt. A mértani pontosságú pályatükör alján vízelvezető csőrendszer fekszik, míg fűthető pályáknál fűtés-csőrendszer is behálózza ezt a felszínt. Erre kerül a humusz, majd a fű, azaz a gyep, aminek szakszerű lefektetése és gondozása szintén sajátos szaktudást kíván.

Halmi Tamás 2010-ben vette át az Mészáros és Mészáros Kft. vezetését, s szó szerint is mélyvízbe dobták őt és az alkalmazottakat. Felcsúton folyt az akadémia kiépítése a stadionnal, pályákkal, kiszolgáló létesítményekkel egyetemben, ők a mélyépítési munkák befejeztével a Tisza és mellékfolyói által okozott árvízben érintett települések árvízvédelmi töltéseinek építéséhez vonultak gépeikkel. A gátak emeléséhez bizonyos helyeken több 100 ezer köbméter földet mozgattak meg néhány hónap leforgása alatt 2011-12-től.

Számos mély- és közműépítési beruházásokat nyert el az ország különböző pontjain a cég. Szennyvízcsatorna-hálózat építésében a Tápióságban és Budapesten is letette névjegyét a Mészáros és Mészáros Kft. Az elmúlt év legnagyobb kihívását a Békés megyei ivóvízminőség-javító projekt megvalósítása jelentette. Vízrendezési feladatokra, mederrendezésekre, vízfolyások rehabilitációjára alkalmas az évek alatt kialakított gépparkjuk, a speciális szakmai kihívásokra felkészült, összeszokott társaság.

A Fejér B. Á. L. Zrt. tulajdonosai, a három testvér ifjabb Mészáros Lőrinc, Mészáros Ágnes és Mészáros Beatrix

Helyi munkaerőt alkalmaznak, kölcsönös a megbecsülés

A felcsúti székhelyű Mészáros Lőrinchez köthető agrár- és építő cégekhez, a sport- és szakközépiskolai, szakiskolai oktatást végző Puskás Akadémiára, s a Letenyey Lajos Szakközépiskolába és Szakiskolába első sorban helybélieket vesznek fel. Az agrártevékenységet folytató Búzakalász 66 Kft-ben arra törekszenek, hogy minden szinten a helybéli dolgozókat, illetve a megyében lakókat és családjaikat támogassák a biztos munkahelyekkel. A tulajdonos és cégvezetői vállaltan e szempont mentén tervezik munkaerő gazdálkodásukat.

A távoli kivitelezéseknél saját csapattal vonulnak, ők alkotják a magot, a szükséges kiegészítő állásokba pedig az ottani helyszíneken keresnek alkalmas munkaerőt. A cégcsoport piacképes fizetést biztosít, 2017-től további nagy volumenű építőipari beruházások adnak okot bizakodásra, mondja Halmi Tamás.

- Az országban érzékelhető munkaerő-elvándorlással nekünk is szembe kell néznünk. Folyamatosan keresünk közép- és művezetőket, olyan szakképzett munkaerőt, amelyek a hazai projekteken kamatoztathatják eddig megszerzett tapasztalataikat. Törekszünk a jó szakembereket megtalálni és megtartani, minden szinten és minden munkakörben – szögezi le.

Minden, ami vasútbiztosítás

Az R-KORD Építőipari Kft. jelenlegi fő tevékenysége az út-, vasút- és mélyépítés, s a vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építése, karbantartása, tervezése, engedélyeztetése. A cég korábbi fő tevékenysége a vasúti biztosítóberendezések tervezési, átalakítási és építési munkáinak kivitelezésére korlátozódott. A megrendelések, illetve az árbevétel folyamatos növekedésének köszönhetően a cég néhány év alatt közel száz főt foglalkoztató középvállalattá fejlődött. A profilbővülés a tevékenységi kör növelését is magával hozta, az ehhez szükséges eszközpark, infrastruktúra kiteljesedésével.

A vasúti biztosító berendezések – sorompók, azok hajtóművei, jelfogók, kábelek, és a kapcsolódó elektromos munkák kivitelezésében az R-KORD Kft. piacvezető pozíciót vívott ki magának.

- A munkafeltételek folyamatos javítása, illetve a legkorszerűbb eszközök biztosítása mellett cégünk nagy hangsúlyt fektet a munkavállalók minőségi kiválasztására, a dolgozók rendszeres szakmai továbbképzésére, mivel a tevékenységünk megköveteli a jól képzett munkaerőt. Mérnökök, technikusok, szakmunkások tartoznak az állományunkba – foglalja össze Halmi Tamás a társaság humánerőforrás-filozófiáját.

Gyorsleltárt készít a cég folyamatban lévő legnagyobb megbízásairól Szántód-Köröshegy-Balatonszentgyörgy vasúti vonalszakasz korszerűsítése, a Szombathely-Zalaszentiván vasúti vonalszakasz villamosítása, Felsőzsolca – Hidasnémeti központi forgalomirányító rendszer kiépítése, Mezőzombor – Sárospatak vasúti pálya felújítása, valamint 128 vasúti átjáró korszerűsítése.

Halmi Tamás

Halmi Tamás a felcsúti székhelyű Mészáros & Mészáros Kft. és az R-Kord Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója. A geofizikus mérnök a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem bányamérnöki karán szerzett diplomát 1992-ben. A bekövetkezett gazdasági változások nyomán pályamódosítást hajtott végre, s a geodézia területén kamatoztatta tudását. Földmérő terepmunka után 2000-től tíz éven át a bicskei Földhivatalban volt osztályvezető, majd hivatalvezető. 2010-től kérte fel a tulajdonos Mészáros Lőrinc az építőipari profilú, családi alapítású magánvállalkozás ügyvezetői tisztére. Legtöbb megbízásuk közművek építésére vonatkozott, e területen alapozta meg a cég a helyét a kis- és középvállalkozások között. Halmi Tamás a Mészáros & Mészáros Kft-ben a mély-és közműépítészetben, valamint a vízrendszeri építésekben fejti ki vezetői tevékenységét. Munkatársaival részt vett a 2010-es tiszai árvíz sújtotta területek védelmében és mentesítésében. A R-Kord Építőipari Kft. fő profilja a vasúti biztosítási rendszerek elhelyezése országszerte, piacvezető mind a mechanikus, mind az elektronikus berendezések tervezésében és kivitelezésében. A felcsúti Pancho Aréna szakmai pályafutásának egyik büszkesége, a mélyépítésében az ő keze nyomát is őrzi a Makovecz Imre által tervezett, organikus stílusú, építészeti nívódíjas sportstadion.

Ösztöndíjra pályázhatnak – Mészáros Alapítvány

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, s a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke 2016. márciusában alapítványt hozott létre a felsőoktatásban részt vevő helyi fiatalok támogatására Mészáros Alapítvány néven. A kuratórium elnöke Mészárosné Kelemen Beatrix. Az alapítvány célja, hogy ösztöndíjjal támogassa a főiskolán, egyetemen tanuló Vál-völgyi települések felsőoktatásban részt vevő hallgatóit, akik Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Vál, Kajászó és Vértesacsa községek valamelyikében élnek. Az alapító határozott szándéka a fiatalok helyben tartása, a tehetségek felkarolása, egészséges és lokálpatrióta jövőkép kialakítása a vidéken élő ifjúságban. A Mészáros Alapítvány havi 50 ezer forint ösztöndíj-támogatásáért október 15-éig folyamodhattak a fiatalok. Feltétel volt a helyi lakcím, illetve az adott felsőoktatási intézmény igazolása a hallgatói jogviszonyról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!