Top 100

2016.11.17. 11:53

A fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt a DUNAFERR

A kiélezett acélpiaci versenyben a vevőorientált működés az egyetlen stratégia, amely sikert hozhat az ISD DUNAFERR Zrt. számára az európai versenytársakkal és az agresszív kínai dömpinggel szemben. A piaci igények teljesítése pedig technológiai fejlesztéseket, minőségjavítást és kapacitásnövelést követel. E célok megvalósítása jegyében meghatározó jelentőségű események történtek 2016-ban a dunaújvárosi vállalatcsoportnál.

Szirmai György

Sikeres kohóátépítés

2016. július 26-án került sor a folyékony fázis meghatározó egysége, a sikeresen felújított kettes számú nagyolvasztó ünnepélyes átadására. Az egyes számú kohó 2014-es átépítése után ez az esemény újabb mérföldkő a cég életében.

A magyar ipari termelés egyik legmeghatározóbb vállalata a DUNAFERR, amely meghatározó szerepet vállal a kormány iparosítási programjának megvalósulásában ― mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kohó átadó ünnepségén.

A beruházás lehetővé teszi majd, hogy a jövőben a kisebb megrendeléseknek is eleget tudjon tenni a vállalat és jelentősen javuljon az előállított termékek minősége. A cél az évi kétmillió tonna termék előállítása ― fogalmazott az eddig évente mintegy 1,7 millió tonna terméket gyártó cég vezetője, Evgeny Tankhilevich, aki egyúttal köszönetet mondott a kivitelezésben részt vett munkatársaknak, a hazai valamint külföldi beszállítóknak, mindazoknak, akik hittek a DUNAFERR-ben, és lehetővé tették, hogy mindkét kohó átépítésével hosszú távra garantálhatók legyenek a vasműs munkahelyek.

Annak érdekében, hogy a dunaújvárosi kohászati kombinát újra régi fényében csillogjon, olyan beruházásokat kell végrehajtani, amelyek lehetővé teszik, hogy a Fejér megyei vállalatcsoport meg tudjon felelni a legmodernebb kor kihívásainak – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: a DUNAFERR a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóiparban is fontos szerepet játszik és egyre fontosabb beszállítóvá válik. A most felújított kettes számú kohó élettartama mintegy 12 év, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az autóipar kiszolgálása hosszú távon megtörténhessen.

Lehengerlő hengerműfejlesztés

A Meleghengerműben 2016. szeptember végén fejeződött be a nagyszabású kapacitásnövelő és minőségjavító beruházási projekt. Augusztus 16-án állt le a termelés, és azóta több területen folytak különböző munkálatok. Kiemelt jelentőségű ezek közül az előnyújtói motorcsere valamint a hengerhajlító és hengercserélő berendezések telepítése. Ezekkel párhuzamosan volumenükben kisebb, ám más, jelentős munkálatokra is sor került.

„Túl vagyunk a gyár életének egy igen nehéz időszakán. Átszervezések és költségcsökkentések révén sikerült növelni a gyár működési hatékonyságán, és mindkét kohó felújításával modernizáltuk a technológiát, mely által munkahelyeket őriztünk meg. A modernizálási folyamat betetőzéseként pedig átadtuk a felújított Meleghengerművet is. Ez a beruházás közel 20 százalékos kapacitásnövekedést és egyúttal minőségjavulást fog eredményezni annak érdekében, hogy képesek legyünk új piaci szegmensek kiszolgálására. Aláírtuk a Nagyolvasztóműhöz tartozó Zsugorítómű környezetvédelmi jellemzőit jelentős mértékben javító újabb fejlesztési szerződést is, mely szintén 2016-ban záruló beruházás lesz. Soha nem titkoltuk, hogy a folyékony gyártási fázis megtartását pusztán gazdasági okok nem indokolták volna, de a vállalatvezetést szociális megfontolások is vezették döntéseiben” – hangsúlyozta dr. Sevcsik Mónika RMS- és HR-igazgató szeptember 21-én, amikor Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral közösen jelentette be, hogy a DUNAFERR lezárta a 2013 őszén kezdeményezett 890 fős létszámcsökkentési szándékát, valamint visszavonta a 2016 áprilisában bejelentett, további 300 fő elbocsátására vonatkozó szándékát. A közel 1200 főre vonatkozó létszámleépítésből 242 személyt érintő csökkentés valósult meg az elmúlt három évben. A véglegesen távozott dolgozók közül többeket új munkahely megszerzésében és átképzésben támogatott a vállalat Acélalapítványa. Az azóta eltelt időszakban a gyár komoly reorganizáción ment keresztül és az elmúlt évben már nyereséget termelt.

Szirmai György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!