Repülőnap

2017.09.07. 07:30

Vasárnap tartják a fehérvári repülés nagyszabású ünnepét

Az L-29 Delfin típusú sugárhajtású gép először műrepül majd Börgöndön, de az újjászülető, legendás Nemere repülőgép történetét is megismerhetik az érdeklődők.

Elsősorban nem szakmai találkozó, sokkal inkább a családoknak szóló rendezvény

Forrás: FMH-archív

Az Albatrosz Repülő Egyesület és a Székesfehérvári Repülésért Alapítvány idén is tisztelegni kíván a város repülős hagyományai előtt a repülőnap megrendezésével. A részletekről Szilády Dezső, az egyesület elnöke, Józsa Dávid vitorlázó műrepülő világbajnok és Viza Attila tanácsnok számolt be.

Józsa Dávid, a Nemere projekt vezetője elmondta, az idei repülőnap egyik különlegessége lesz a vitorlázó repülőgépek kiállítása, ahol olyan gépeket láthatunk, mint az Antonov A-15, a C-2 Cinke, a Rubik R-11b Cimbora, a Grunau Baby IIb vagy az SzD-22C Mucha.

Elsősorban nem szakmai találkozó, sokkal inkább a családoknak szóló rendezvény
Forrás: FMH-archív

Lesz airsoft, modell repülőgépek bemutatója és vitorlázórepülő szimulátor, a sétarepülés repülőgéppel és helikopterrel pedig egész nap várja a közönséget. A Piac téri taxiállomásról reggel fél nyolctól óránkénti sűrűséggel buszjárat indul a repülőnapra.

- Próbálunk családi rendezvényt szervezni, ahol a gyerekek is megtalálhatják a nekik kedves programokat. Újdonság lesz idén, hogy az L-29 Delfin típusú sugárhajtású gépet először láthatják majd műrepülni Börgöndön – mondta Szilády Dezső. Kiemelte, az idei érdekesség a Nemere projekt: az egyesület arra vállalkozott, hogy újjáépíti a repülőgépet, amit remélhetőleg a következő repülőnapon már kész állapotban mutathatnak meg. A Nemere sátorban mindenki megismerheti a repülőgép történetét.

Viza Attila tanácsnok pedig azt hangsúlyozta, hogy a börgöndi légiparádé nem kifejezetten szakmai repülőnap, hanem egy olyan rendezvény, ahol az egész család megtalálja a szórakozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!