Enying

2017.09.06. 16:05

A Csekonics-család öröksége a Batthyány- Draskovich-Csekonics-kastélyban

Huszonöt éve város Enying! A harmadik alkalommal megrendezett városnap pénteki első felvonásán nyitották meg a Csekonics-örökség – A család zsombolyai uradalmának épített öröksége című kiállítást a Batthyány- Draskovich-Csekonics-kastély emeleti szárnyában… Ugye ismert a szólás? „Azt hiszi, ő a Csekonics báró?”

V. Varga József

Barcza Ilona és Michael Andrew Wood

Fotó: V. Varga József

A tények feltárulnak, az emlékek megelevenednek. Az idősebbek közül többen személyesen is ismerték Enyingen gróf Csekonics Sándort és családját.

Szilágyi Mária építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök és tudományos kutató a tavasszal A Csekonics-örökség – A zsombolyai uradalom című könyvét (szerzőtárs Anica Draganic) hozta el a mezőföldi településre, most pedig édesapjával, Szilágyi István építészmérnökkel kiállítást is álmodtak az egykori Csekonics-kastély emeleti szárnyára.

Barcza Ilona és Michael Andrew Wood
Fotós: V. Varga József

A kiállítást Rideg Lászlóné Zsuzsanna, a Vas Gereben Városi Könyvtár vezetője nyitotta meg pénteken délután.

Az egyik legnagyobb uradalom a Bánságban a Csekonics-család zsombolyai uradalma volt, korszerű gazdálkodásával példaként szolgált Nyugat-Európa országai számára is. A család az itt töltött 140 év alatt jelentős épületállományt hozott létre, ezek közül számos értékes épület áll még ma is, melyek tükrei a múltbéli uradalmi gazdálkodásnak, és felidéznek egy letűnt, ma már alig ismert kort.

De miért érdekesek a Csekonicsok Enyingen? – tette fel a kérdést a könyvtár vezetője. Gróf Csekonics Endre 1895-ben megvásárolta az enyingi uradalmat gróf Draskovich Józseftől, ekkor a gazdálkodás központja még Zsombolya volt, de a trianoni határok létrehozása után a család egyes tagjai és a gazdasági irányítás Enyingre költözött. A család néhány tagja életvitelszerűen is itt élt a kastélyban, sok szállal kötődve Enyinghez.

Szilágyi Mária tárlatvezetése, ízes magyarsága különösen élvezetessé, élményszerűvé tette a kiállítást
Fotós: V. Varga József

Szilágyi Mária tárlatvezetése, ízes magyarsága különösen élvezetessé, élményszerűvé tette a kiállítás bemutatását. Először a családtagokat vette sorra, majd az uradalom egészét mutatta be, a birtokigazgatási központokat, a falvakat, a majorokat. Végül pedig az épített örökséget típusok szerint: kastélyok, úri lakok, templomok, vasutak, vasútállomások.

Az enyingiek a Csekonics-család leszármazottait is üdvözölhették a városnapon. Viplak Tibor polgármester külön is köszöntötte Barcza Ilonát, Csekonics Sándor Erzsébet nevű lányának unokáját és Michael Andrew Wood-ot, Csekonics Sándor Endre nevű fiának unokáját. Ilona édesapja, Barcza Sándor ismert az enyingiek körében, hiszen gyerekkorában sok időt töltött a nagyszüleinél, majd a háború után a településen járt iskolába.

Épített örökség: kastélyok, úri lakok, templomok, vasutak és vasútállomások
Fotós: V. Varga József

A Csekonics-örökség című kiállítás szeptember közepéig látogatható a kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!