Fényfestés

2017.09.06. 20:49

Különleges animációs film a Romkertben

Szeptemberben minden pénteken és szombaton 20 órától, 20.30-tól és 21 órától fényfestésre várják a közönséget a Romkertben, ahol bemutatják Falvay Miklós médiaművész tízperces animációs filmjét.

Gábor Gina

Egy kép a látványos animációs filmből: a harmadik részben megelevenednek az épületen Aba-Novák Vilmos falképének figurái is

A filmet a szarkofágot őrző mauzóleum falára vetítik, az épület homlokzata a mozgókép jóvoltából életre kel:

- Jellemző, hogy három boltíves ajtón juthatunk be a szarkofághoz, fölötte pedig három boltíves ablakot is látunk – a film a sajátos optikai illúziókkal egyfelől az épület szépségeire irányítja rá a figyelmet – mondta Falvay Miklós médiaművész. De ez az animációs film nem „csupán” ettől érdekes és látványos, hanem azért is, mert ez a videó történelmi elemek felhasználásával készült.

Egy kép a látványos animációs filmből: a harmadik részben megelevenednek az épületen Aba-Novák Vilmos falképének figurái is

- A zeneszerző, Pirisi László kifejezetten a filmhez komponálta a három tételből álló opust, így a látvány és a zene egymást kiegészítve hat. Az első tételben a film felidézi a székesegyház román kori külsejét, majd a gótikus stílusban készült belső tereit. A második tételben megjelennek a múzeum kőtárában fellelhető – a nagyközönség számára nem látható – elemek és maga a szarkofág. Emellett a fehérvári múzeum kiállításához kapcsolódva azt is megmutatjuk – a kutatásokra támaszkodva -, a koponyacsontok alapján, hogyan is nézhetett ki hajdan III. Béla. A harmadik részben a mauzóleum belsejét díszítő falkép figurái elevenednek meg Aba-Novák Vilmos szekkójáról – mondta az alkotó a filmről, ami persze tele van izgalmas vizuális elemekkel, amiket látni kell!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!