Tác

2015.11.08. 13:11

Toros és rétes Tácról

Tác – Úgy adódott, hogy az idei év januári nyitányát és novemberi fináléját a toros, kolbászos, réteses hagyományőrző nap hozta. A szervezők az ideális időpontot keresik, a derék táciak meg örülhetnek.

V. Varga József

Sercegett a kolbász szombaton délután a művelődési ház környékén, a kolbásztöltő verseny csapatai a vándorkupáért szálltak ringbe. Horváth Tamás polgármester hol itt, hol ott tűnt fel a forgatagban, szervezett és rendezett, igazított és tájékoztatott; édesapja, Horváth István expolgármester a tepertősütést vállalta első körben. A lányok, asszonyok Marekné Mariska felügyelete alatt legalább kétszázhatvan (!) rúd válogatott rétessel édesítették a népek szájízét; Imre Sándor ételízőrző-mester és segítői vagy háromszáz adag kolbászt és hurkát sütöttek a faluvacsorára. A tüzes pálinkák és a zamatos borok szívet-lelket melengettek, nagy keletje volt a forralt bornak és a meleg teának. A településen negyedik alkalommal rendezték meg, újfent nagy sikerrel, a Táci toros – Táci rétes elnevezésű hagyományőrző napot. A családok, barátok, egyesületek nem kevesebbre vállalkoztak, minthogy a derűs, felhőtlen együttléttel még közelebb hozzák egymáshoz az embereket.

Toros vándorkupa, ítészekkel és győztessel: Horváth Tamás (b), Onódi Ferenc, Mészáros Anita, Ferenczy István és Dancs Norbert

A Százszorszép Óvoda apróságai játékfűzéssel és körtánccal léptek színpadra, a nyugdíjas egyesület Szivárvány dalköre pedig – Tóth József vezetésével – pattogós katonadalokkal és slágerekkel szórakoztatta a nagyérdeműt. A tombolasorsoláson az egyik nyertes szelvény a következő ismérvekkel bírt: „Halványkék alapon kis virág a fölső sarokban” A kolbászbajnokság díjait a zsűri három illusztris tagja – Ferenczy István mesterszakács, a Magyar Grillszövetség elnöke, Onódi Ferenc életműdíjas gasztronómus és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője – adta át. Az ítészek egy bronz-, három ezüst- és két aranyéremmel ismerték el a legjobbak teljesítményét, a vándorkupát a Mészáros Anita vezette Aprók különítménye érdemelte ki csípős kolbászukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!