Tác

2016.11.24. 20:21

Táci hagyományőrzők – Hetvenhét tálca rétes!

Tác – Az ötödik Táci toros – Táci rétes elnevezésű hagyományőrző napon a kolbász és a hurka, valamint a rétes vitte a prímet szombaton.

V. Varga József

A lányok, asszonyok a nap folyamán hetvenhét tálca (mint a magyar népmese) hagyományos, kézzel nyújtott rétest készítettek. A két fő irányítóval, Kozicsné Valériával és Sebestyénné Boriskával gyors számtant végeztünk, s néggyel szorozva máris kiderült, mindez összesen háromszáznyolc rúd finomságot jelentett. A legjobb talán a túrós volt. Meg a meggyes-darás, az almás, a mákos, a lekváros, a káposztás, a krumplis, a zöldséges...

Cserna Dóra és Gergőné Jutka kínálta a finom házi rétest Fotó: V. Varga József

A táci házi rétes egy adagját 1,5 kg lisztből és 2 házi tojásból keverték ki a hölgyek, kellő sertészsír, víz és só hozzáadásával. A négy cipót vászonabroszon kigömbölyítették, majd a tésztát a pihentetés után belülről kifelé haladva kinyújtották (még fölemelve is forgatták), és olvasztott zsírt locsoltak rá. A tölteléket egységesen elhintették, és a rétest az abrosz segédletével feltekerték, azután a tepsi méretére darabolt rudakat halvány pirosra sütötték. Végül porcukorral meghintették, és melegen tálalták.

Az estebédre (faluvacsorára) szánt kilencven kiló kolbászt és negyven kiló hurkát Forgács Öcsi (Attila) és brigádja töltötte, majd Imre Sándor ételízőrző-mester – segítőivel egyetemben – folyvást sütötte. Amint a rétes, úgy a toros is hamar elfogyott.

A hagyományos, magyaros kolbászköltemények mellett a táci–sárosdi Három az Egyben gárdája bajor és bárányhúsos-rozmaringos, a táci Tökéletes Testek Halmaza (TTH) alakulata pedig sajtos kolbásszal is előrukkolt.

A Ferenczi István mesterszakács, a Magyar Grillszövetség elnöke által vezetett zsűri a TTH különítményének ítélte oda a nemes versengés különdíját. A díjnyertes parasztkolbászt Csörgő Dávid útmutatása szerint töltötték és sütötték a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!