Tác

2015.11.10. 12:08

Táci ételízőrzők - A jóféle rétes titka

Tác – A Táci toros – Táci rétes elnevezésű hagyományőrző napon Imre Sándor ételízőrző-mester és segítői háromszáz adag kolbászt és hurkát sütöttek a faluvacsorára.

V. Varga József

– Arra vigyázzunk, hogy az alapanyag ne legyen túl száraz – emelte ki Imre Sándor. A fűszerezésben az arany középút a járható: a kolbász ne legyen csípős, a hurkánál ne túlozzuk el a majoránnát. Különösen figyeljünk az egységes sütésre!

Imre Sándor ételízőrző és két segítője, Mazzagné Zsuzsa (b) és Bozsokiné Éva háromszáz adag kolbászt és hurkát sütött. Fotó: V. Varga József

A kolbásztöltő verseny zsűrijének két illusztris tagja – a budapesti Ferenczy István mesterszakács, a Magyar Grillszövetség elnöke és a szabadbattyáni Onódi Ferenc életműdíjas gasztronómus – arról beszélt, milyen nehéz megtalálni azt a kicsi pluszt, ami egy-egy produktumot kiemeli a többi közül. A Mészáros Anita vezette Aprók csapata az egyik mintájukkal ezüst-, a másikkal aranyérmet gyűjtött be. Első helyezést elért csípős kolbászukkal a vándorkupát is ők érdemelték ki.

A lányok, asszonyok – a szokásokhoz híven – Marekné Mariska felügyelete alatt legalább 260 (!) rúd válogatott rétessel édesítették a népek szájízét. Megtudtuk: a táci házi rétes egy adagját 1,5 kg lisztből és 2 tojásból keverték ki, kellő sertészsír, víz és só hozzáadásával. A négy cipót vászonabroszon kigömbölyítették, majd a tésztát a pihentetés után belülről kifelé haladva kinyújtották, és olvasztott sertészsírt locsoltak rá. A tölteléket egységesen elhintették, és a rétest az abrosz segédletével feltekerték, azután a tepsi méretére darabolt rudakat halvány pirosra sütötték. Végül porcukorral meghintették, és melegen tálalták!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!